maritbet girişmaritbet
Saraçhane semtken yol oldu!

Saraçhane semtken yol oldu!

Günümüzde Saraçhane, bir semt olma özelliğini kaybetmiş, Atatürk Bulvarı Şehzadebaşı Caddesi ana arterlerinin kesiştiği bir trafik noktası özelliği kazanmıştır. İşte semtin tarihi gelişimi

 

İstanbul'da, merkezi Atatürk Bulvarı ile Şehzadebaşı Caddesi'nin kesiştiği nokta olan; Bozdoğan Kemeri'nin çevresinde ve kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda Zeyrek ve Aksaray, doğu-batı doğrultusunda ise Şehzadebaşı ile Kıztaşı arasında kalan semt.

Saraçhane'de Roma ve Erken Bizans döneminde inşa edilmiş en önemli yapı, bazı kaynaklara göre Valens döneminde (364-378) yapılmış olan Bozdoğan Kemeri'dir. İmparator I. Valentinianus'un (M.S.364-378) döneminde, M.S. 368 yılında inşaatına başlanır. 971 m. uzunlukta, denizden 63.5 m. yükseklikte ve 1/1000 oranında eğimle, Saraçhane'deki vadiyi aşarak Sarayburnu'na su getirmiştir. Bir rivayete göre taşları, Kalkhedon'un (Kadıköy) surları sökülerek elde edilmiştir. Çok fazla onarım geçiren kemer, özellikle 16'ıncı yüzyılda Osmanlılar tarafından baştan sona tekrar tamir edilir.
 
Saraçhane'nin asıl gelişimi Osmanlı döneminde oldu. Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethinden sonra, bugün onun adıyla anılan semtte kendi külliyesini inşa ettirmiş ve 1475'te İstanbul Saraçhanesi'ni kurdurmuştu.

Şehir planlaması için
Büyük yangınlar ve imar hareketleri semtin fiziki ve sosyal yapısında önemli değişiklikler yarattı. Batılı tarzda şehir planlamacılığının hız kazandığı yıllarda Fransa'dan getirilen şehir planlamacı Henri Prost, İstanbul'un tarihi ve kültürel kimliğini göz ardı eden projeler sundu. Saraçhane-Unkapanı yolu bu yıllarda Prost'un hazırladığı planlar çerçevesinde açılmıştı.
Bugünkü İMÇ Blokları'nın bulunduğu bölgede, bir dizi yıkım gerçekleşti. İçlerinde Mimar Sinan eserlerinin de bulunduğu birçok cami, hamam, mescit, çeşme ve hazire yol çalışmalarında yok oldu. 1941'de açılan Atatürk Bulvarı, günümüzde yoğun bir motorlu araç trafiğini kaldırmakta ve iki yanını apartmanlar kaplamakta.

Atatürk Bulvarı'nın açılması, birçok tarihi eserin ortadan kalkmasının yanında semtin bütünlüğünü bozdu. Atatürk Bulvarı ile Şehzadebaşı Caddesi'nin kesiştiği noktada trafik sıkışıklığı meydana geldiğinden Belediye Başkanı Haşim İşcan döneminde burada, altgeçit oluşturuldu. Günümüzde Saraçhane, bir semt olma özelliğini kaybetmiş, Atatürk Bulvarı Şehzadebaşı Caddesi ana arterlerinin kesiştiği bir trafik noktası özelliği kazanmıştır.
 
Kaynak: Milliyet Cadde

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz