maritbet girişmaritbet
Selahattin Hakman: Elektrikte her yıl 8-10 milyar dolar yatırım gerekecek!

Selahattin Hakman: Elektrikte her yıl 8-10 milyar dolar yatırım gerekecek!

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, talebin karşılanabilmesi için elektrik sektörünün önümüzdeki 10 yıl, her yıl 8 ila 10 milyar dolarlık yatırım gerektireceğini söyledi

 

Hakman, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin (STEAM) düzenlediği, “14.Enerji Arenası”nda yaptığı konuşmada, bugün dünyada hala 1.5 milyara yakın insanın elektriğe ulaşamadığını söyledi. Dünyada elektrik enerjisine olan ihtiyacın artarken, çevre konusunun da öne çıktığını ifade eden Hakman, bugün karbon emisyonlarının üçte birinin elektrik sektöründen kaynaklandığını, bu oranın önümüzdeki yıllarda teknolojik gelişmelere bağlı olarak yüzde 50'ye kadar
çıkabileceğinin öngörüldüğünü, iklim değişikliği açısından bakıldığında da elektrik sektörünün ön planda, mercek altında olduğuna işaret etti.
 
“Dünyada 700 milyar dolar gerekiyor"
 
Hakman, dünyadaki toplam enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 45'inin elektrik sektörüne yapıldığına işaret ederek, “Bu da yılda 700 milyar dolar bir yatırım demek. Yatırım gereği demek. 2035 yılına kadar 6 milyon megavat gücünde yeni enerji santralı kurulması gerekiyor” dedi. Bu açıdan bakıldığında artan talebin karışlanmasına, gerekli kaynakların yanı sıra, enerji, arz güvenliğiyle ilgili risklerin, iklim değişikliğini iyileştirecek olan politikalar ve teknolojik gelişmelerin de dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Hakman, “Bunlar, dünyada gelecekteki elektrik üretiminde birincil kaynakları belirleyecek olan etkenler” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Elektrik talebi Çin ile en hızlı artan ülkeyiz"
 
Hakman, bütün bu küresel resim içinde Türkiye'de elektrik sektörünün, Çin ile birlikte elektrik talebi en hızlı bir şekilde artan ülke konumunda bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin ekonomik olarak hızlı büyüdüğü 2010 ve 2011 yıllarında elektrik talebinde de hızlı bir artış olduğuna işaret eden Hakman, “Ancak 2012'de, ekonomik büyümenin kontrollü bir şekilde yavaşladığı, ekonominin biraz soğutulduğu bir
dönemde yüzde 4'ler seviyesinde bir ekonomik büyüme beklerken Türkiye, bu yılın ilk 8 ayında elektrik talebi artışı yüzde 7,7 oldu. Yani çok yüksek seviyelerde elektrik talebi, ekonomik büyümenin çok üzerinde artmaya devam etmiştir. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de her yıl 4 ila 5 bin megavat yeni bir kapasite ihtiyacı doğuyor” dedi.
 
“Son 10 yılda 28 bin megavat kurulu güç devreye girdi"
 
Elektrik enerjisi açısından geçen 10 yıla bakıldığında Türkiye'de, 28 bin megavat kurulu gücün devreye girdiğini hatırlatan Hakman, bunun çok önemli bir rakam olduğunu, 10 yıl öncesinden bugüne ülkede üretim kapasitesinin megavat olarak ikiye katlandığını vurguladı. Hakman, “Yani Türkiye, bütün tarihinde yapmış olduğu kadar yatırımı son 10 yıl içinde yapmış durumda. Özel sektör eliyle, bir alım anlaşması olmadan serbest piyasaya ve rekabetçi bir piyasaya güvenerek yapılan yatırımdır. Bu çok önemli bir başarıdır” diye konuştu.
 
“Kamunun borçlanması ile karşılanmamalı"
 
Bu kapsamda artan elektrik talebine bağlı olarak rekabete izin veren bir piyasa yapısının daha da gelişmesi gerektiğini ifade eden Hakman, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılaması için gerekiyor. Neden böyle bir piyasa yapısıyla karşılamak gerekiyor bunu? Çünkü elektrik sektörü, önümüzdeki 10 yılda her yıl 8 ila 10 milyar dolarlık yatırım gerektirecek. Bu yatırımları kamunun borçlanması ile karşılamak mümkün değil. Akılcı da değil. Dolayısıyla bunu özel yatırımcıyı, özel sermayeyi bu sektere çekerek, son 10 yılda da gördüğümüz gibi yapmak mümkün ve gerekli.”
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çimsa yılın ilk çeyreğinde cirosunu 1.355 milyon TL’ye çıkardı!
  • 11.05.2022 16:55

Çimsa yılın ilk çeyreğinde cirosunu 1.355 milyon TL’ye çıkardı!

Sabancı Holding iştiraki Çimsa, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine g ...

Çimsa, sektöründe Türkiye'nin en mutlu işyeri seçildi!
  • 01.04.2022 17:25

Çimsa, sektöründe Türkiye'nin en mutlu işyeri seçildi!

Sabancı Holding iştiraki Çimsa, Türkiye’nin En Mutlu İșyerleri Araștırması’nda T ...

Çimsa, yılın ilk yarısında net karını 580 milyon TL’ye çıkardı
  • 10.08.2021 11:52

Çimsa, yılın ilk yarısında net karını 580 milyon TL’ye çıkardı

Çimsa, yılın ilk yarısında cirosunu geçen yıla göre 2 katına çıkartarak 1,6 mily ...

Enerjisa Enerji'nin marka değeri 181 milyon dolar oldu
  • 25.06.2021 11:07

Enerjisa Enerji'nin marka değeri 181 milyon dolar oldu

Geçen yıla oranla yüzde 3,2 yükseliş yakalayan Enerjisa Enerji'nin marka notu A+ ...

Çimsa'dan engelli vatandaşlara akülü araç desteği!
  • 03.06.2021 17:31

Çimsa'dan engelli vatandaşlara akülü araç desteği!

Çimsa, Mersin Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yürüttüğü sosyal sorumluluk p ...

THY günlük ortalama 779 uçuşla Avrupa'da liderliği bırakmadı
  • 12.04.2021 16:28

THY günlük ortalama 779 uçuşla Avrupa'da liderliği bırakmadı

Türk Hava Yolları (THY), günlük ortalama 779 uçuşla Avrupa'daki liderliğini sürd ...