maritbet girişmaritbet
Otoyoldan en fazla aracın uyumlu geçmesi için sistem!

Otoyoldan en fazla aracın uyumlu geçmesi için sistem!

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde İETT tarafından düzenlenen 9. "Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı" devam ediyor.

Kongre kapsamında TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın moderatörlüğünde "Trafik Yönetimi ve Şehiriçi Ulaşımda Verimlilik" başlıklı oturum düzenlendi.

Oturumda konuşan Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, bu tarz etkinliklerin kendilerini yakından ilgilendirdiğini ve bu organizasyonları desteklediklerini kaydederek, ulaşım sektörünü etkileyen teknolojik değişimlerden bahsetti.

Teknolojinin değişimine ayak uydurmak için gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahseden Kartal, bu kapsamda İstanbul Bölge Müdürlüğü bünyesinde Trafik Yönetim Sisteminin kurulduğunu söyledi.

Kartal, bu trafik sisteminde 44 saha denetim birimi, 4 hava ve yol durumu algılayıcı, 5 değişken mesaj işareti, 20 çok şeritli araç algılayıcı, 6 seyahat süresi ölçüm istasyonu, 49 PTZ trafik inceleme kamerası ve 23 sabit trafik izleme ve saha birimlerinin bulunduğunu aktardı.

Sahada bulunan kameralar ile trafik görüntülerinin canlı olarak takip edilip kaydedildiğini bildiren Kartal, bu sayede araç sınıflarına göre şerit bazında araç sayısı, ortalama hız ve yoğunluk bilgilerinin hazırlandığını, seyahat süreleri ve kesimler arasındaki ortalama hızların tespit edildiğini ifade etti.

"Köprülerdeki rüzgar hızı sürekli takip ediliyor"

Kartal, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprülerinde hava, yol, durum algılayıcıları sayesinde rüzgar hızının sürekli takip edildiğini ve 100 kilometre hızı geçmesi halinde zaman zaman trafiğe kapatıldığını, sürücülere yol ve trafik durumu hakkında bilgilendirme mesajları gönderildiğini aktardı.

Yol Danışma Hattının (159) sürücüleri yol durumu hakkında sürekli bilgilendirdiğini dile getiren Kartal, otoyol güzergahında meydana gelen kazaların ve acil durumların SMS sistemi ile ilgili birimlere iletildiğini bildirdi.

Kartal, trafik sıkışıklığını azaltmaya yönelik çözümlerin sosyal ve ekonomik anlamda önemli getirileri olduğunu kaydederek, trafik sıkışıklığının giderilmesi için yeni yol yapımının her zaman mümkün olmadığını, Aktif Trafik Yönetim Sistemi gibi çözümlerle trafik sıkışıklıklarının azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.

Otoyoldan en fazla aracın uyumlu geçmesi için sistem  

Genel Müdür Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aktif Trafik Yönetim Sistemi Türkiye'nin ilk otoyolu olan O-4 Otoyolunun Gebze-İzmit kesiminde kurulacaktır. Sistem 25 bini ağır vasıta olmak üzere günlük ortalama 70 bin araç geçişiyle boğaz köprülerinden sonra en yoğun trafiğin yaşandığı otoyol kesimine tesis edilecek olup trafik hareketliliğini otomatik olarak algılanması, otoyola katılımın ve hız limitlerinin yoğunluğa göre adaptif olarak düzenlenmesi, trafik barometrelerini ölçülerek en uygun trafik rejiminin devreye alınması, kurallara uymayan sürücülerin akıllı sistemlerle tespit edilmesi ve cezalandırılması gibi unsurlar içermektedir. Bu sayede otoyoldan en fazla aracın uyumlu ve konforlu bir şekilde faydalanması sağlanacaktır."

Trafik sıkışıklığını ve yakıt giderini azaltacak

Kartal, sistemin tesis edilmesiyle trafiğin sıkışık olduğu zamanlarda ortalama araç geçiş sayılarında artış yaşanacağının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kapasitenin daha etkin kullanılması, yolda meydana gelen olaylar ve olumsuzluklar hakkında sürücülerin daha erken bilgilendirilerek birincil ve ikincil kazaların azaltılması, trafik güvenliğin ve yol emniyetinin iyileştirilmesi sağlanacaktır. Böylece seyahat süreleri azalacak, taşıt işletme giderleri ve akaryakıttan tasarruf edilecektir. Bu uygulamamız yalnız İstanbul ve yakın çevresiyle ilgili olmayıp karayolu ağının tamamına hitap edecek şekilde gelişmektedir."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da bayramda 4 gün toplu taşıma ücretsiz olacak!
  • 06.07.2022 14:47

İstanbul'da bayramda 4 gün toplu taşıma ücretsiz olacak!

İETT'den yapılan duyuruda Kurban Bayramı süresi boyunca toplu taşımanın ücretsiz ...

İETT'den zam açıklaması! Yüzde 50'nin üzerinde olacak!
  • 18.03.2022 10:28

İETT'den zam açıklaması! Yüzde 50'nin üzerinde olacak!

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, toplu ulaşıma beklenen zam ile ilgili olarak, " ...

İETT'nin tarihi otobüsleri Taksim ve Sultanahmet'te!
  • 09.10.2021 12:01

İETT'nin tarihi otobüsleri Taksim ve Sultanahmet'te!

Özellikle Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli troleybüs olan Tosun ile ...

İstanbul’a 160 yeni metrobüs için imzalar atıldı
  • 15.09.2021 17:33

İstanbul’a 160 yeni metrobüs için imzalar atıldı

İstanbul’da metrobüs filosunun yenilenmesi için 160 yeni metrobüs aracının alım ...

İBB'nin toplu ulaşıma yüzde 22,47 oranında zam talebi reddedildi
  • 24.06.2021 16:31

İBB'nin toplu ulaşıma yüzde 22,47 oranında zam talebi reddedildi

İBB, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında elektronik bilet ücretler ...