maritbet girişmaritbet
"Metrobüs araçları 5 yıl garanti kapsamında"

"Metrobüs araçları 5 yıl garanti kapsamında"

Eski İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, metrobüslerin 5 yıl garantili olduğunu ve üretim hatalarına karşı garanti kapsamında bulunduklarını söyledi.

Öztürk, Şirinevler durağı yakınlarında dün bir metrobüs aracının yanmasının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Phileas marka metrobüs araçlarının teknik özelliklerini anlattı.

Öztürk, “Bu araçların içi kompozit denilen, uçak yapımında kullanılan malzeme ile yapılmıştır. Hem motor bölümünde hem de araç içinde yangın söndürücü sistemler vardır. Araçtaki yangın söndürücü sistemlerin neden devre dışı kaldığı incelenmelidir. Çünkü aracın bu denli alev içinde kalması üretici firma ile yapılan anlaşma ve şartnamelere aykırıdır" diye konuştu.

Araçların kullanım süresi ve imalat hatalarına karşı garantili olarak ithal edildiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
"Bu araçlar alınmadan önce hem yurtiçi hem de yurtdışı tüm güvenlik testinden geçmiş ve güvenli oldukları onaylandıktan sonra İETT'nin envanterine girmiştir. Araçlar amortisman süresi olan 5 yıl boyunca garantilidir. Ayrıca üretim hatalarına karşı da garanti kapsamındadır. İETT'deki teknik incelemeler sonucunda üretimden kaynaklanan bir kusur olduğu ortaya çıkarsa garanti kapsamında araca verilen 1,2 milyon avro üretici firmadan geri alınabilir.” 

Aracın yanmasıyla ilgili görüntüleri izlediğinde yangının elektrik (hybrit) sisteme bağlı akülerin aşırı ısınmasından çıkabileceği kanaatinin oluştuğunu dile getiren Öztürk, “Bu araç dizel ve elektrikli motorlara sahip bir araç. Yangının motor bölgesinden çıktığı ve tüm araca yayıldığı görülüyor. O bölümde aracın elektrik (hybrit) sistemine ait yaklaşık 2 metre uzunluğunda aküler var. Üretim hatasına bağlı ısınma ya da tesisat hatalarından yangın çıkmış olabilir" dedi.

Phileas marka metrobüs araçlarının 2008 yılından bu yana kullanıldığını hatırlatan Öztürk, İETT'nin envanterinde böyle 50 araç bulunduğunu ve her gün ortalama 44'ünün sefere çıktığını vurguladı.
Öztürk, “Bu araçlar günde ortalama 18 sefer yapıyor. Elektrik destekli bir motora da sahip olması nedeniyle de diğer araçlara göre daha tasarruflu. Vatandaşlarımız bu araçlara güvenerek biniyor. Binmeye de devam etsinler" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Metrobüs araçları 5 yıl garanti kapsamında"
  • 25.03.2015 17:04

"Metrobüs araçları 5 yıl garanti kapsamında"

Eski İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, metrobüslerin 5 yıl garantili olduğunu ve ...