maritbet girişmaritbet
İnternetten alışverişe 32 tane 3. Köprü harcadık

İnternetten alışverişe 32 tane 3. Köprü harcadık

Online yaptığımız alışverişler 4 yılda 161,7 milyar liraya ulaştı. Bu, 5 tane 3. Havalimanı, 20 tane Marmaray, 32 tane 3. Köprü anlamına geliyor

İnternetten yapılan kartlı ödeme işlemlerinin tutarı, 2011-2015 Eylül dönemini kapsayan 5 yılda 161,7 milyar lira olarak gerçekleşti. 

Alışverişlerde gerek banka gerekse kredi kartı kullanımının giderek yaygınlaşması, yıllar içinde nakit para kullanımını düşürürken, e-ticaret gibi alternatif alışveriş yöntemlerine ilgiyi de artırdı. 

Özellikle son yıllarda sayıları çoğalan e-ticaret firmalarının her ortamda alışveriş imkanı ve sağladıkları ödeme kolaylıklarının yanı sıra internet kullanıcı sayısının da giderek artması sanal alemde yapılan alışverişin tutarını da önemli seviyelere ulaştırdı. 

5 yıllık alışverişin tutarı 5 havalimanına eşit 

AA muhabirinin Bankalararası Kart Merkezi verilerinden derlediği bilgilere göre, kurumsal müşterilerin yaptıkları alışveriş de dahil olmak üzere internetten yapılan kartlı ödeme işlemlerinin tutarı 2011 yılında 18,7 milyar lira iken, 2012 yılından itibaren bu tutar bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 34, 37 ve 21 artış gösterdi. 

2011-2015 Eylül dönemi dikkate alındığında, söz konusu dönemde internetten yapılan alışverişte toplam 161,7 milyar lira para harcandı. 

Sanal alemde alışverişe söz konusu dönemde harcanan para Türkiye'nin mega projeleri ile karşılaştırıldığında ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Buna göre, anılan tutar, yatırım maliyeti 10 milyar avro olan İstanbul'daki 3. Havalimanı projesinin 5, Marmaray Projesinin 20, 3. Köprü Projesinin de 32 katına karşılık geliyor. 

Alışverişte turizm ve tekstil ön sırada

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de e-ticaretin gelişimini sürdürdüğünü belirterek, e-ticaretin fiziksel perakendenin çok üzerinde bir büyümeye sahip olduğunu söyledi.

Özellikle fiziksel perakendecilerin e-ticaret kollarının geçen yıl yüzde 40 büyüdüğünü ifade eden Orhun, "Bunun nedenleri arasında ilk iki sırada fiyat ve kolay alışveriş var. Müşterilerimiz, internette kolaylıkla fiyat araştırması yapabiliyor ve buldukları uygun fiyatlı ürünlere yerlerinden kalkmadan sahip olabiliyorlar" dedi. 

E-ticaretin, hem lojistik uygulamalarının gelişmesi hem de internet sitelerindeki içerik kalitesinin artmasıyla bilinçli tüketiciler için vazgeçilmez bir mecra haline geldiğini anlatan Orhun, birçok fiziksel perakendecinin, e-ticaret pazarının içinde daha fazla yer alabilmek adına yaptıklarıyla pazarın payını artırdığını dile getirdi. 

Sektörün bu yıl yüzde 50'ye yakın bir büyüme beklentisi içinde bulunduğunu kaydeden Orhun, bireysel müşterilerin yaptığı alışveriş tutarının 25 milyar liraya ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi. 

Sektör olarak değerlendirildiğinde tatil ve seyahat ile tekstil sektörlerinin e-ticarette ön plana çıktığını ifade eden Orhun, "Perakende tarafına baktığımızda en büyük kırılım, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüketici elektroniğinde görülüyor. Bu sektörün çok tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri, ürünlerin internetten satın almaya son derece müsait olmaları" diye konuştu. 

10 yıl önce internette bu kadar çok ve kaliteli içerik yer almadığını vurgulayan Orhun, içeriğin artmasıyla müşterilerin ürünün tüm detaylarına ulaşarak internet üzerinden doğrudan alışveriş yapabildiklerini sözlerine ekledi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Online alışverişte en büyük artış ev ürünlerinde!
  • 09.11.2020 09:45

Online alışverişte en büyük artış ev ürünlerinde!

Türkiye’de online satın alımlarda en büyük artış moda, ev ve elektronik ürünleri ...

Klima satışları geçen yıla göre yüzde 50 artış gösterdi
  • 22.05.2018 17:40

Klima satışları geçen yıla göre yüzde 50 artış gösterdi

e-ticaret platformu n11.com, klima satışlarında geçen yılın mayıs ayına göre yüz ...

İnternetten alışverişe onay süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı
  • 17.08.2017 09:10

İnternetten alışverişe onay süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı

BDDK, banka kartlarının elektronik ticarette kullanılabilmesi için kart hamilini ...

Online alışveriş yapanların sayısı her geçen gün artıyor
  • 31.07.2017 13:48

Online alışveriş yapanların sayısı her geçen gün artıyor

Ajans Press'in alışveriş tercihleri üzerine gerçekleştirdiği araştırmaya göre Tü ...

İnternetten alışverişe 32 tane 3. Köprü harcadık
  • 28.11.2015 15:05

İnternetten alışverişe 32 tane 3. Köprü harcadık

Online yaptığımız alışverişler 4 yılda 161,7 milyar liraya ulaştı. Bu, 5 tane 3. ...

İnternetten alışverişte büyük değişiklik!
  • 27.04.2015 10:22

İnternetten alışverişte büyük değişiklik!

İnternetten alışveriş yapanlar müjde. E-ticaret yasasına büyük değişiklikler gel ...