maritbet girişmaritbet
ÇATIDER'den merdiven altı üretim için uyarı!

ÇATIDER'den merdiven altı üretim için uyarı!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, 15-21 Mart Tüketici Hakları Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Tüketicilerin merdiven altı ürünlerden uzak durarak, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmesi ve uygulamaları uzman kişilere yaptırması gerektiğini vurgulayan ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, şunları söyledi:

“Merdiven altı üretim, tüm sektörleri tehdit ediyor. Çatı sektöründeki standartlardan uzak ürünler ise hem tüketiciye, hem de ülke ekonomisi çok büyük zarar veriyor. Çatıların doğru detay ve doğru malzemeyle sistemine uygun projelendirilmesi, konusunda uzman kişiler tarafından yaptırılması gerekir. Tüketicinin parasının çöpe gitmemesi ve çatının uzun ömürlü olması için, standartlara uygun çatı ve uygulamalar tercih edilmeli. Konut ve işyeri çatılarındaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamaması, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar, ülke ekonomisine de zarar veriyor.”

Hatalı çatı, faturaları yüzde 50 kabartıyor

Baştanoğlu, İstanbul'da büyük miktarda geleneksel metotlarla yapılmış çatılar bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Bu çatı sistemlerinin, enerji verimliliği sağlaması mümkün değil. Bu çatılar, güncel su ve ısı yalıtım malzemeleri ile yenilenmediği için yüzde 50'lere varan oranda enerji kaybına yol açıyor. Bu kayıp, faturaları kabartıyor. Geleneksel yapı metotlarla yapılmış çatıların yenilenmeleri zor ve çok pahalı değil. Enerji, bakım ve tamiratlardan sağlanacak tasarruf ile harcanan para geri kazanılır. Doğru malzeme ve işçilikle yapılmış çatılarda bakım sıklığı azalır. Çatı aktarma gerekmez. Akıntı, rutubet, küf ortadan kalkar, konfor artar.”

Çatıdaki plansız yükler, risk oluşturuyor

Baştanoğlu, bu konuda toplumsal bilincin önemli olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güvenli çatı yapımında yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detaylarıyla çizilmiş, malzemeleri tarif edilmiş bir proje olmalıdır. Çatı bütünü içindeki kalkan duvar, parapet duvar, baca gibi ağır yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak şekilde projelendirilmeli ve buna uygun inşa edilmelidir. Çatılara su depoları, çanak antenler, güneş enerjisi ısıtıcıları konuluyor. Genelde izinsiz ve plansız yapılan bu ilaveler, rüzgar, fırtına, deprem gibi hallerde üzerinde bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olabilir.”

Bilinçli tüketici, bütçesini korur

Adil Baştanoğlu , tüketicilere şu uyarılarda bulundu:
“Çatılarda yıllık 5 milyon metrekare yenileme, aktarma ve tamirat çalışması yapılıyor. Bilinçli bir tüketici mal ve hizmet alırken doğru seçim yapar. İhtiyacı olan malı ve hizmeti yetkili satıcısından alır. Çatılarda yapacağımız tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatı sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir. Can ve mal kayıplarının yaşanmamasının sırrı, doğru projelendirme planlama, doğru sistem ve malzeme ekipman seçimi, bilgili elemanların doğru ekipmanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Bu konuda 13 yıldır kapsamlı eğitim çalışmaları yürüten ÇATIDER, üyelerini ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalışmaları yapıyor. ÇATIDER olarak önceliğimiz en yüksek standartları ülkemizde uygulamaktır. Tüm üyelerimiz, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda kusursuz çalışmalar gerçekleştirerek, sektöre örnek teşkil etme gayreti içindedir. Vatandaşlara ev satın alacakları ya da kiralayacakları zaman bilinçli hareket etmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Tercih edecekleri binanın yalıtımını mutlaka kontrol ettirmeleri gerekir. Binanın hangi yalıtım malzemesiyle yapıldığını, yalıtımı uygulayan firmanın ustalarının sertifikalı olup olmadığını sorgulamak, bu konuda mümkünse mimar, mühendis gibi uzmanlara danışmak faydalı olacaktır."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...