maritbet girişmaritbet
‘4.5G için ek baz istasyonu kurulmalı’

‘4.5G için ek baz istasyonu kurulmalı’

Mobil iletişim teknolojisi 4.5G için geri sayım başladı. TEDER Başkanı Serhat Özeren, 4.5G ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Dünyada yaklaşık olarak 5 yıldır kullanılan 4G teknolojisi ülkemizde yapılan ihaleyle görücüye çıkmaya hazırlanıyor. Teknik olarak 4G'nin gelişmiş sürümü olarak tanımlanan 4.5G teknoloji ise gündemi bir hayli meşgul etti. 1 Nisan 2016 tarihinde resmi olarak kullanıma sokulacak olan teknoloji için yaklaşık 30 bin baz istasyonuna ihtiyaç olduğu belirtildi. Hal böyle olunca baz istasyonlarının ‘varlığı' ve sağlığa etkileri de tekrar tartışılmaya başladı. Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırmalar Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, 4.5G teknolojisiyle ilgili emlaktasondakika'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırmalar Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren

4.5 G teknolojisinin artıları ve eksileri neler olacak?

4.5G teknolojisi kullanıcılara 3G'ye oranla çok daha hızlı bir mobil iletişim hizmeti sunulmasını sağlayacak. Basitçe açıklarsak, 4.5G ile cep telefonlarımızda kullandığımız internet şu ankinden 12 kat daha hızlı olacak. Şu anda 3G saniyede yaklaşık olarak 28 Mbps'lik bir hız sunuyor. 4.5G'ye geçildiğinde ise bu hız saniyede ortalama 300 Mbps olacak.

‘INTERNETİN TEK KULLANICISI İNSANLAR DEĞİL'

Böylesine hızlı bir teknoloji, yeni teknolojilerin de önünü açacak. Dünya genelinde ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile geniş bant kullanım oranlarındaki artış doğru orantılıdır. İnternetin tek kullanıcısı insanlar değil, artık makineler de içerisindeki sim kartlar aracılığıyla internet üzerinden birbirlerine bağlanabiliyorlar. M2M yani Machine to Machine adı verilen bu teknolojinin gelişmesi de 4.5G ile mümkün olacak.

‘DEĞERLER ELEKTROMANYETİK ALAN LİMİTİNİN ALTINDA'

30 bin baz istasyonunun daha kurulacağından söz ediliyor? Bu toplumsal olarak bir sıkıntıya yol açar mı?

Baz istasyonları için elektromanyetik ışıma limit değeri tüm Avrupa ülkeleri için Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından yapılan çalışmalarla belirleniyor. Dünyada baz istasyonları için belirlenen elektromanyetik alan limit değeri 41 Volt/Metre iken, Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bu sınır 4 kat daha aşağı çekilerek 10 Volt/metre olarak uygulanıyor. 4.5G'de de yine aynı kurallar geçerli olacak.

‘TOPLUMDA ELEKTROFOBİ OLUŞTU'

Baz istasyonları konusunda daha önce toplumumuzda oluşan bir önyargı ve adına elektrofobi dediğimiz bir korku oluşmuştu. Ancak iletişim için bu baz istasyonlarının zorunlu olduğunu artık toplum olarak kabul ettik. İnsanlar doğru bilgilendirildiği sürece bu tür toplumsal tepkilerin oluşacağını düşünmüyorum.

Baz istasyonlarının kurulumunda lokasyon nasıl belirleniyor?

Mobil haberleşme sistemleri, birçok baz istasyonundan meydana gelen hücresel bir yapı şeklinde oluşturulmaktadır. Baz istasyonları, “Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulması kaydıyla kapsama ve kapasite artışı sağlanması gereken yerlerde kurulabilmektedir.

‘KAPASİTE ARTIŞINI SAĞLAMAK İÇİN KURULUYOR'

Bir baz istasyonu üzerinden sınırlı sayıda abone iletişim kurabilmektedir. İşletmecilerin abone sayılarının artmasına bağlı olarak; arama başarısızlıklarının en düşük seviyede tutulabilmesi ya da kurulan iletişimin kesintisiz olarak devamının sağlanabilmesi için kapsama sağlanan yerlerde de ilave baz istasyonlarının kurulması gerekmektedir. Aksi halde, kapsama alanında olsalar bile kapasitenin dışında kalan aboneler iletişim sağlayamayacaklardır. Şehir merkezlerine kurulan baz istasyonlarının çoğu kapasite artışını sağlamak amacıyla kurulmaktadır.

baz istasyonu denetleyen adam

‘MEVCUT BAZ İSTASYONLARI ENTEGRE EDİLECEKTİR'

Mevcut sistemin ufak düzenlemelerle (istasyon bazında) 4.5 G'ye entegre edilmesi mümkün olamaz mı?

Mevcut baz istasyonları entegre edilecektir mutlaka. Ancak kapsama alanın artması ve daha çok kişiye hizmet sunulabilmesi için ek baz istasyonlara ihtiyaç olacaktır.

Baz istasyonu kurulmasında karar mercii kimdir?

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca baz istasyonlarının kuruluşunda uyulması gereken kriterlerle ilgili düzenleme yapma yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndadır.

‘BAZ İSTASYONLARINDA GÜVENLİK SERTİFİKASINA BAKILMALI'

Yıllardır baz istasyonlarının insan sağlığını tehdit ettiği konuşuluyor. Bu konuda bir denetim yapılıyor mu?

BTK tarafından Güvenlik Sertifikası düzenlenmiş olan her baz istasyonu gerek BTK Uzmanları gerekse BTK'dan Ölçüm Yetki Belgesi almış olan kurum, kuruluş veya şirketler tarafından ölçülmektedir. Herhangi bir baz istasyonuna, yönetmelik hükümlerine göre baz istasyonunun ilgili mevzuata uygun olarak kurulduğunun bir göstergesi olarak BTK tarafından güvenlik sertifikası düzenlenmiş olması gerekmektedir. Söz konusu baz istasyonlarına güvenlik sertifikası düzenlenmiş olup olmadığı hususunda, baz istasyonu sahibi mobil işletmeciden veya bunun mümkün olmaması durumunda BTK Bölge Müdürlükleri'nden bilgi temin edilebilir.

‘ZARARLARIYLA İLGİLİ BİLİMSEL KANIT YOK'

Güvenlik sertifikası bir baz istasyonunun, faaliyet gösterdiği yerde BTK tarafından çıkartılan yönetmelik hükümlerine göre kurulduğu, çalıştığı ve işletildiğinin belgesidir. Baz istasyonlarının insan ve çevre sağlığına zararlı olduğuna dair bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak konuya ilişkin araştırmalar devam etmekle birlikte, üniversiteler dahil konuya ilgi duyan ve mevzuat hazırlık çalışmaları aşamasında görüş bildiren tüm paydaşların görüşleri de dikkate alınarak; uyulması gereken kriterler ve söz konusu sistemlerin ortamda oluşturacağı elektromanyetik alan limit değerleri adı geçen yönetmelik hükümleri ile belirlenmiştir.

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Kimsenin mülküne izinsiz baz istasyonu kurulmayacak'
  • 12.07.2017 09:23

'Kimsenin mülküne izinsiz baz istasyonu kurulmayacak'

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, baz istasyonu kurulumunda belediyelerden a ...

Büyükçekmece'de baca süsü verilmiş baz istasyonu!
  • 05.05.2016 11:29

Büyükçekmece'de baca süsü verilmiş baz istasyonu!

Büyükçekmece Belediyesi, ilçede yasal düzenlemelere aykırı biçimde kaçak olarak ...

‘4.5G için ek baz istasyonu kurulmalı’
  • 07.09.2015 10:40

‘4.5G için ek baz istasyonu kurulmalı’

Mobil iletişim teknolojisi 4.5G için geri sayım başladı. TEDER Başkanı Serhat Öz ...

Bursa, baz istasyonunun insan sağlığına etkilerini tartıştı
  • 09.11.2013 13:10

Bursa, baz istasyonunun insan sağlığına etkilerini tartıştı

TBP katkılarıyla ‘Baz istasyonlarının Bursa ölçüm sonuçları, insan sağlığına etk ...

Kastamonu Belen Köyü sakinleri açtıkları baz istasyonu davasını kazandı!
  • 30.07.2012 08:39

Kastamonu Belen Köyü sakinleri açtıkları baz istasyonu davasını kazandı!

Kastamonu'nun İnebolu ilçesi Belen köyü sakinleri, köy merkezine kurulan baz ist ...

İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak baz istasyonlarını belirledi!
  • 19.07.2012 13:10

İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak baz istasyonlarını belirledi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İmar Kanunu'na aykırı yapılan kaçak baz istasyonlar ...