maritbet girişmaritbet
Yabancıların mülk isyanı

Yabancıların mülk isyanı

Yased Başkanı, Babacan'a Temmuz'da çıkan yönetmeliğe rağmen Türkiye'de mülk edinmek isteyen yabancı şirketlerden izin şartı arandığını söyledi.



 
 
Yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye'de gayrimenkul alımında hala sorunlar yaşandığı ortaya çıktı. Yaşanan sıkıntı Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 30'ncu kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen "Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye Konferansı"na katılan Devlet Bakanı Ali Babacan'a aktarıldı. YASED Başkanı Piraye Antika ve Genel Sekreter Mustafa Alper, Ali Babacan'a yabancı şirketlerin OSB gibi tanımlanmış bölgelerde hala mülk edinemediğini söyledi.
 
Rapor hazırlayın getirin
 
Antika, 2008 yılında Anayasa Mahkemesi kararı ile yabancılara gayrimenkul satışının durdurulduğunu, ancak Temmuz 2010'da çıkar yönetmelikle bu durumun aşıldığının sanıldığını ifade ederek, "Ancak durum hiç de öyle olmadı. Yabancı sermayeli şirketler hala gayrimenkul sahibi olabilmek için izin almak zorunda kalıyor. Son yapılan yönetmelikle bu durum atlanılmış. Bu yüzden sıkıntılar sürüyor" şikayetinde bulundu.  Bu gelişme üzerien Babacan, YASED Başkanı Antika ve Genel Sekreter Alper'e "Üyeleriniz arasında bir çalışma yapın ve durumu bana rapor halinde iletin. Gereğini yapalım" dedi.
 
Meclis rekabeti etkiliyor
 
Konferansta bir de konuşma yapan Babacan, Türkiye'de kredi hacminin fazla hızlı genişlediğini, bu noktada biraz risk gördüklerini ve hızı biraz düşürmekte fayda olduğunu söyledi.  Babacan, "Merkez Bankası ve bakanlıklarımız olarak ufak ufak tedbirler alıyoruz. Burada biraz risk görüyoruz, artmaya devam etsin ama hızı biraz düşürmekte fayda var diye düşünüyoruz" dedi. Hükümet olarak bir çok yasa çıkarmak istediklerini ancak TBMM'nin yavaş çalıştığını da ifade eden Babacan, "Ülkeler reform üzerine reform yaparken, Meclis'in iç yürütme prosedürü gereği bu noktada yavaş kalıyoruz.  Bu da bizim rekabetimizi etkiliyor" diye konuştu.
 
Destek verilsin 20 milyar $ ikiye katlanır
 
YASED tarafından düzenlenen konferansta Türkiye'de yatırımı bulunan CEO'lar da birer konuşma yaptı. Coca-Cola İçecek CEO'su Michael O'Neill, Türkiye'de çok fırsat bulunduğunu söyledi. O'Neill, son yıllarda yabancı sermaye yatırımları konusundaki performansına işaret ederek, devletin desteğiyle 20 milyar dolar civarındaki rakamın ikiye katlanabileceğini söyledi. ING Bank CEO'su Wilfred Nagel ise Türkiye'de vergi düzenlemelerinin tutarlı ve öngörülebilir olmasının yabancı yatırımlar için büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Turcas Petrol Başkanı Erdal Aksoy de Türkiye'de şu anda 4-5 boru hattı oluduğunu gelecekte de 4-5 boru hattı daha inşa edileceğini bildirdi. Novartis Yönetim Kurulu Üyesi Alexander F. Jetzer-Chung da yatırım hazırlığında olan bir ilaç şirketinin öncelikle o ülkede istikrar arayacağını, kanunların uygulanması, şeffaflık ve öngörülebilirliğin yatırımlar için önemli olacağını kaydetti.
 
 
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz