maritbet girişmaritbet
Washington'a 70 milyon dolarlık Erdoğan İslam Kültür Merkezi yapılıyor!

Washington'a 70 milyon dolarlık Erdoğan İslam Kültür Merkezi yapılıyor!

Bugünlerde Başkent Washington'un hemen dışında bulunan Maryland Eyaleti Lanham bölgesinde Diyanet Vakfına ait arazide yoğun bir inşaat çalışması var

Temel betonlarının atıldığı inşaatın kaba hali Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta Washington'a yapacağı ziyarete yetiştirilmeye çalışılıyor. 

Erdoğan, 70 milyon dolara mal olacak İslam Kültür Merkezinin temelini atacak. İhaleye Belfour Beatty adlı Amerikan inşaat şirketine verildi. Projede, 16. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan, kubbeli avlulu ve iki minareli bir cami, bir konferans ve gösteri salonu, aynı anda 11 erkek ve 11 kadın olmak üzere 22 kişinin kullanabileceği bir hamam ile kapalı yüzme havuzu ve spor salonu, bir misafirhane, 10 adet ev ve açık spor alanları bulunuyor. 

Arazinin enteresan bir hikayesi var. 1993 yılında Washington Büyükelçiliğinde Din Hizmetleri Müşaviri olan Dr. Abdülbaki Keskin kısa adı TAİF olan Türk-Amerikan İslam Vakfı'nı kurdu. 60 dönümlük arazi 1995 yılında Türk Diyanet Vakfının gönderdiği 450 bin dolara TAIF tarafından satın alındı. TAIF şartnamede vakfın amaçlarını camiler açmak ve müslümanların dini eğitimini teşvik etmek, yükseköğrenime devam etmek isteyen müslüman öğrencilere mali destek sağlamak, Amerika'daki müslümanların yararına seminerler, sempozyumlar ve sosyal faaliyetler düzenlemek olarak bildirdi. 

Şartnamenin bir maddesinde de Vakfın tasfiyesi veya devri halinde tüm yükümlülük ve borçlar ödendikten sonra geriye kalan mal varlığı ve diğer aktiflerinin Türkiye Diyanet Vakfına devredileceği belirtildi. Diyanet, Devlet Denetleme Kurulu üyelerinin ikazıyla, araziyi 2002 yılında TAİF Vakfı'ndan aldı. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığının desteğiyle TAIF'in bir uzantısı olarak 2003 yılında Maryland Eyaletinde Turkish-American Community Center (TACC) adlı demek kuruldu. TACC şu anda Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte projeyi götürüyor. 

Arazi son yıllarda Gülen Cemaatinin de iştahını kabarttı. Cemaat yaklaşık 40 ev yapılabilecek araziyi alabilmek için hem Türkiye'de hem de Washington'da lobi yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Washington'da bulunduğu bir Cuma namazını buradaki mescitte kılarken, Erdoğan'ın oğlu Bilal, Washington'da yaşadığı sırada babasının da katıldığı bir iftar yemeği verdi. Devreye Cumhurbaşkanı Gül bile girdi. Diyanet, Cemaatin Washington'daki kuruluşları vasıtasıyla bir kaç milyon dolar teklif etmesine rağmen araziyi satmadı. 2014 yılı Eylül ayında tamamlanacağı söylenen İslam Kültür Merkezinin açılışının da Erdoğan tarafından yapılacağı konuşuluyor. 

Yılmaz POLAT/Yurt Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ABD'de şimdi de Washington'da bina yıkıldı!
  • 03.07.2021 10:54

ABD'de şimdi de Washington'da bina yıkıldı!

ABD'nin başkenti Washington'da inşaat halindeki bir binanın çökmesi sonucu çok s ...

DİTİB derneklerinden Zimbabve’ye yetimhane ve külliye projesi!
  • 17.09.2018 10:22

DİTİB derneklerinden Zimbabve’ye yetimhane ve külliye projesi!

Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı dernekler, Zimbabve’ye 100 kiş ...

Küba'da cami nereye yapılacak?
  • 20.11.2014 09:53

Küba'da cami nereye yapılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Oraya bir cami yakışır" sözleriyle başlay ...

Ankara Çukurambar'ın siluetine ince ayar geliyor
  • 10.11.2013 12:09

Ankara Çukurambar'ın siluetine ince ayar geliyor

Bakanlar Kurulu toplantısında bazı bakanlar 'Parsel parsel izin çıkınca, sahiple ...

Başbakan Tayyip Erdoğan Efes Kongre Merkezi’nin açılışını yaptı
  • 31.10.2013 13:27

Başbakan Tayyip Erdoğan Efes Kongre Merkezi’nin açılışını yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuşadası’nda Efes Kongre Merkezi’nin açılışını ya ...

Körfez ülkelerinde Türkler'i 3 trilyon dolarlık proje bekliyor
  • 18.10.2013 15:05

Körfez ülkelerinde Türkler'i 3 trilyon dolarlık proje bekliyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, iktidarı döneminde sık sık gittiği Birleşik Arap Emi ...