maritbet girişmaritbet
Türkiye-Zambia ticaret hacmi artacak

Türkiye-Zambia ticaret hacmi artacak

Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda, bir çocuğun "Başka bir evin annesi nasıl yemek pişiriyor" diye başka eve gitmeyeceğini, ancak kendilerinin Türkiye’ye geldiklerini belirterek, "Türkiye çok gelişmiş bir ülke ve bu fırsatın bize verilmiş olmasından dolayı çok mutluyuz" dedi

 

Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda, bir çocuğun "Başka bir evin annesi nasıl yemek pişiriyor" diye başka eve gitmeyeceğini, ancak kendilerinin Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "Türkiye çok gelişmiş bir ülke ve bu fırsatın bize verilmiş olmasından dolayı çok mutluyuz" dedi.
 
Banda, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Zambiya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, bu toplantının Zambiya'nın kendisini tanıtması için çok büyük bir fırsat olduğunu belirtti.
 
Türkiye'ye gelmeden önce Türkiye hakkında çok az bilgi sahibi olduklarını dile getiren Banda, "Bir çocuk 'başka bir evin annesi nasıl yemek pişiriyor' diye başka eve gitmez, ama biz geldik. Türkiye çok gelişmiş bir ülke ve bu fırsatın bize verilmiş olmasından dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.
 
Banda, global ekonomik krizin Zambiya ekonomisini de etkilediğine, ancak sadece bir maden şirketinin kapandığına dikkati çekerek, bu maden şirketini 6 ay içinde tekrar açmayı başardıklarını söyledi.
Zambiya'da pek çok fırsat bulunduğunu ve bu fırsatların kıtalarında başka hiçbir ülkede olmadığını dile getiren Banda, "Fakir olabiliriz ancak bizde ne varsa onu paylaşırız. Hiç çatışma görmedik bugüne kadar" dedi.
"Türk iş adamları için göçmenlik yasalarını ve vizelerimizi ayarlayacağız" diyen Banda, sadece 25 dolara vize alınabildiğini, Türkiye'ye ihtiyaç duyduklarını, bu yüzden vize fiyatlarını düşürdüklerini söyledi. Banda, Türkiye'de de bir elçilik açmayı planladıklarını kaydetti.
 
"BİZ ZAMBİYA'NIN POTANSİYELİNE İNANIYORUZ"
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise konfederasyonun kurulduğu günden bu yana Türkiye açısından yeterince değerlendirilememiş pazarlara yönelik "Dış Ticaret Köprüsü" adı altında uluslararası ticaret zirveleri düzenlediklerini hatırlattı.
Sırasıyla Afrika, Avrasya ve Asya-Pasifik ülkelerine daha sonra bütün dünya coğrafyalarına yönelik programlar düzenlendiklerinin altını çizen Meral, geçen 5 senede 5 sefer "Türkiye – Afrika Dış Ticaret Köprüsü Programı" düzenlediklerini anımsattı.
 
Bu programlarda, Afrika'nın 45 farklı ülkesinden 107 bakan, 225 bürokrat, 95 gazeteci ve 4 bin 350 iş adamını ağırlama fırsatı bulduklarını dile getiren Meral, şunları kaydetti:
 
"TUSKON bu faaliyetler ile Afrika'yı Türkiye'nin gündemine taşımış ve bu sayede Türk iş adamları Afrika'yı hedef ticaret ve yatırım alanları arasına ekledi. Gerçekleştirdiğimiz bu programla Zambiyalı ve Türk iş adamları arasında yeni ticari işbirliklerinin ve büyük yatırımların yanı sıra ve zamanla kuvvetlenecek dostlukların da temelini atmak istiyoruz. İşte bu nedenle, bugün, 100'ün üzerinde Türk iş adamı ile buradayız. Geçtiğimiz sene iki ülke arasındaki ticaret hacmi sadece 5,2 milyon dolardı. Biz bu rakamın iki ülke arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmadığına inanıyor ve bu rakamın kısa sürede 100 milyon dolarlar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz. Çünkü biz Zambiya'nın potansiyeline inanıyoruz."
 
Rızanur Meral, Zambiya'nın devasa tarım arazileri, işlenmeyi bekleyen çok çeşitli madenleri, yüksek hidroelektrik enerji potansiyeli olan büyük su kaynakları ile Türk iş adamlarına birçok alanda çok çeşitli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, Türk şirketlerinin Zambiya'daki yatırım ve ticaret ortamından daha fazla yararlanmaları ve sunduğu fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini düşündüklerini söyledi.
 
Meral, "11,5 milyon tüketici nüfusu, üyesi olduğu COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ülkelerine gümrüksüz ihracat olanakları ve komşu olduğu 8 ülkeyle güçlü ticari ilişkileri Zambiya'yı cazip bir pazar haline getirmektedir. Zambiya'da Türk sermayesi için başta inşaat olmak üzere, inşaat malzemeleri, turizm, emlak, tekstil, gıda, mobilya ve perakende gibi sektörlerde cazip imkanlar ve fırsatlar bulunmaktadır. Şu anda Zambiya'da bakır madeni işletmesi için araştırma yapan üyemizin yanı sıra bazı üyelerimiz de inşaat, inşaat malzemeleri, mobilya sektörlerinde yeni yatırımlar için çalışma yapmaktadır" diye konuştu.
 
"THY'NİN SEFERLERE BAŞLAMASI İLE ÇOK DAHA YAKINLAŞACAĞIZ"
Türkiye'nin dünyanın en büyük 225 müteahhidi listesinde 31 firma ile dünyada 2. sırada bulunduğunu dile getiren Meral, Türk müteahhitlerin de Zambiya'da hem kaliteli hem de hızlı iş yapacağını belirtti.
Ticareti geliştirmenin yanı sıra Türkiye'de kurulan bu dostlukları da geliştirmek için iş gezileri düzenlendiklerinin altını çizen Meral, Zambiyalı iş adamları ile büyük dostluklar kurduklarını söyledi.
İnşallah Türk Hava Yolları'nın seferlere başlaması ile çok daha yakınlaşacağız" diyen Meral, Türkiye'nin Zambiya'nın başkenti Lusaka'da büyükelçilik açma kararını memnuniyetle öğrenmiş bulunduklarını ifade etti.        
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz