maritbet girişmaritbet
Türk müteahhitleri dünyayı baştan inşa ediyor

Türk müteahhitleri dünyayı baştan inşa ediyor

Şİmdiye kadar 83 ülkede 5 bin 600'den fazla projeyle 180 milyar dolarlık/taahhüt gerçekleştiren Türk Müteahhitleri 2011 yılında 30 milyar dolarlık iş hacmi hedefliyor.


Bugüne kadar 83 ülkede 5 bin 600'den fazla projeyle 180 milyar dolarlık/taahhüt gerçekleştiren Türk Müteahhitleri 2011 yılında 30 milyar dolarlık iş hacmi hedefliyor.

Son 10 yılda yurtdışında gerçekleştirdiği üstün inşaat projeleriyle Türk müteahhitleri tüm dünyada hakli bir ün elde etti. 2002 yılına kadar sektörün yurtdışında aldığı işlerin değeri 44 milyar dolarken bugün bu rakam 180 milyar dolara yükseldi.

Müteahhitlik sektörünün durumu ye geleceği hakkında EkonomiTürk Haber Ajansı'na konuşan Özyurtlar İnşaat'in sahibi ye Neyzen İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Tamer Özyurt, dünyada yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde bundan 10 yıl önce İtalyan ve İspanyolların ağırlığını hissettirdiğini belirtti! Özyurt, şu anda bu iki ülkeyi de yurtdışı müteahhitlik alanında geçtiğimizi dile getirerek, Türkiye'nin genç bir yaş ortalamasına sahip olmasının, insanımızın girişimciliğinin ve heyecanının bunda en büyük neden olduğunu belirtti.


Tamer Özyurt, iş kapasitesiyle özellikle ANT yapınin Türkiye'yi yurtdışında başarıyla temsil ettiğini vurgularken Kuzu İnşaat'in İran'da 120.bin konut üretimine dikkat çekti. Özyurt, "Ortadoğu'da Çinliler de müteahhitlik işinde birkaç yıl önce bizim önümüzdeydi. Ancak, şu anda Çin'i geçmiş durumdayız. Suriye, İran ve Azerbaycan'da ela ciddi ölçüde yatırımlarımız var." dedi.
'2003'te 8 Büyük Firmadan, 2010'da 33 Büyük Firmaya' v Türkiye Müteahhitler Birliği Başkam Erdal Eren ise 2008 ve 2009. yularında küçülen sektörün 2010 yılının 9 aylık döneminde yüzde 18 büyüme kaydettiğine dikkat çekiyor. Ereri, dünyanın en büyük uluslararası 225 inşaat firması arasında 2003 yılında 8 Türk firması varken, bu sayının geçen yıl 31'e, bu yıl ise 33 firmaya çıktığım belirtiyor.
Eren, söz konusu firma sayısıyla son iki yıldır Çin'den sonra, gelişmiş bütün ülkelerin önünde Türkiye'yi ikinci sıraya çıkarmayı başardıklarım vurguluyor.


İlk 225'in 54'ü Çin, 33'ü Türkiye'den ABD'nin en büyük yayıncı gruplarından Mc Graw Hill'e bağlı Ehgiheering News Reçord (ENR) dergisinin 2010 yılı için açıkladığı dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması listesine gıkarken, 54'ü Çin, 33'ü de Türk firmaları arasında yer alıyor.' ErN'nin listesine giren Türk firmaları ise şunlar: Enka, "Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nufol, Kay i, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Yenigün, Rasen, Summa, Atlas, Makypl, Alarko, Metag, IC İbrahim Çeçen, Eser Taahhüt, Limak, TML, Öztaş.
 

 ' Küçük- firmalar denetlenmeli'
- Nurol İnşaat Genel Müdürü Deniz Oymak ise yurtdışında çalışan küçük Türk firma sayısındaki büyük ölçüde artışa dikkat çekiyor.
- Küçük çaplı firmaların yurtdışında proje almak için kıyasıya bir yarış içerisinde olduğunu belirten Oymak, bu firmaların giriştikleri projelerin çoğu zaman düş kırıklığıyla bittiğini dile getiriyor. Oymak, "Bu yüzden Türk müteahhidi olarak yurtdışında çalışacak firmaların sıkı bir şekilde denetlenmesi ve düzenlenmesinin önemi göz ardı edilmemelidir." diyor!

  • Etiketler:

Yorum Yaz