maritbet girişmaritbet
Tunus Ankara Büyükelçisi, Türk inşaatçıları Tunus'a yatırım yapmaya çağırdı!

Tunus Ankara Büyükelçisi, Türk inşaatçıları Tunus'a yatırım yapmaya çağırdı!

Tunus Ankara Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma, Türk girişimcileri tarım, turizm ve inşaat gibi alanlarda Tunus'ta yatırım yapmaya davet etti

 

Malatya Aktif İşadamları Derneği'nin (MAKİAD) davetlisi olarak kente gelen Mehrez Ben Rhouma, dernek tarafından düzenlenen 'Ülke Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Toplantıda Tunus'taki yatırım imkanlarına ilişkin bilgiler veren Büyükelçi Rhouma, Türkiye ile Tunus'un aynı tarihi paylaşan kardeş iki ülke olduğunu ifade etti. Yılda 100 bin Tunuslunun tatil için Türkiye'yi tercih ettiğini anlatan Rhouma, Türkiye ile ilişkilerin Tunus Devrimi'nden sonra daha da iyi seviyelere çıktığını belirtti. Türkiye'nin Tunus devrimine çok destek verdiğini kaydeden Rhouma, "Ülkemizdeki eğitim seviyesi oldukça yüksek. Eğitimli bir ülkeyiz. Bu nedenle devrim diğer ülkelerde olduğu gibi kanlı geçmedi. Kansız bir devrim yaşadık. Burada örnek alınan Türkiye modeli bizim için önemli." diye konuştu.
 
Tarihi ve kültürel kardeşlik bağlarına karşın ticari ilişkilerin beklenen düzeyde olmadığına dikkati çeken Rhouma, 11 milyona yakın nüfusa sahip Tunus'ta 20 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini anlattı. Yılbaşından bu yana Türkiye ile Tunus arasında 1 milyar 200 milyon dolarlık alışveriş gerçekleştiğini dile getiren Rhouma, "Bu alışverişimiz de devrimden sonra gerçekleşti. Devrimden önce ne doğru düzgün ihracat ne de ithalatımız vardı. Bizler ekonomik anlamda ilişkilerimizin artmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Türk yatırımcıları Tunus'a davet eden Rhouma, şöyle devam etti: "Yabancı şirketler Tunus'a yatırım amaçlı geldiğinde, ürettiği ürünün yüzde 70'ini ihraç etmesi ve yüzde 30'nu ülkemizde değerlendirmesi durumunda vergi almıyoruz. Binlerce dönüm arazimiz yatırım amacıyla bekliyor. İş gücü başta olmak üzere enerji ve diğer girdiler ülkemizde çok düşük seviyelerde. Tarım, turizm ve inşaat gibi alanlarda yatırımlara ihtiyacımız var. Avrupa Birliği ile gümrük birliği ve Türkiye ile serbest ticaret anlaşmamız var. Tunus'ta üretilen bir ürünü Türkiye'ye getirmeniz halinde gümrük vergisi yok. Ülkemizde yüzde 100 sermayeli Türk firması kurulabilir. Ayrıca bazı bölgelerde teşvik uyguluyoruz. Devrimden sonra altyapısı hazır arazileri yatırım için açtık. Buralarda hiçbir sorun yaşamadan 40-45 yıllığına uygun fiyatlarda yatırım yapabilirsiniz."
 
Devrimden sonra işsizlik oranının yüzde 18'e çıktığını da ifade eden Rhouma, milli gelirin kişi başına 3 bin 500 dolar olduğu ülkede, özellikle tarım, ticaret, gıda, inşaat başta olmak üzere birçok alanda yatırım yapılabileceğini anlattı. Tunus'un Avrupa ülkelerine de yakın olduğunu kaydeden Rhouma, MAKİAD üyelerinin sorularını da cevapladı.
 
TOKİhaber.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tunus Türkiye'den turizm ve gayrimenkul alanında yatırım bekliyor
  • 03.02.2018 09:37

Tunus Türkiye'den turizm ve gayrimenkul alanında yatırım bekliyor

Prof. Dr. Emre Alkin, "Tunus'un turizm, alt yapı, bankacılık sistemi ve gayrimen ...

Tunus ile TİKA arasında işbirliği protokolü imzalandı
  • 23.12.2016 21:07

Tunus ile TİKA arasında işbirliği protokolü imzalandı

TİKA ile Tunus Turizm Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı. ...

Dünyanın üçte biri isyanda
  • 03.12.2013 10:33

Dünyanın üçte biri isyanda

60 ülkede 490 farklı grubun müdahil olduğu kanlı bir savaş sürüyor. Kimi yönetim ...

Tunus’ta 20 hektarlık alan Türk yatırımcıları bekliyor
  • 16.11.2013 15:22

Tunus’ta 20 hektarlık alan Türk yatırımcıları bekliyor

Tunus Ticaret Bakanı 20 hektarlık alanın Türk yatırımcılarına ayrıldığını söyled ...

Emsan’dan Zuchex Fuarı’na özel 60 yeni ürün!
  • 19.09.2013 12:33

Emsan’dan Zuchex Fuarı’na özel 60 yeni ürün!

24. Uluslararası Züccaciye, Hediyelik Eşya ve Elektrikli Ev Gereçleri Fuarı ZUCH ...

İstanbul'un nüfusuna dört ayda bir Tunceli kadar insan eklendi!
  • 15.09.2013 16:53

İstanbul'un nüfusuna dört ayda bir Tunceli kadar insan eklendi!

Nüfusuyla 122 ülkeyi geride bırakan İstanbul'un son 4 yıldaki nüfus artışı, Türk ...