maritbet girişmaritbet
Tayland’ın turizm potansiyeli Türk yatırımcıları cezbediyor!

Tayland’ın turizm potansiyeli Türk yatırımcıları cezbediyor!

DEİK Türk-Tayland İş Konseyi Başkan Yardımcısı Cemil Çakar ile Tayland'daki iş fırsatlarını konuşmak için bir araya geldiğimizde, açık söylemek gerekirse Tayland'ın bu kadar fazla iş potansiyeline sahip olduğunu tahmin etmiyordum

 

DEİK Türk-Tayland İş Konseyi Başkan Yardımcısı Cemil Çakar ile Tayland'daki iş fırsatlarını konuşmak için bir araya geldiğimizde, açık söylemek gerekirse Tayland'ın bu kadar fazla iş potansiyeline sahip olduğunu tahmin etmiyordum. Cemil Çakar aynı zamanda Tayland Fahri Ticaret Müşaviri, Tayland Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıyor. Yani, ülke ekonomisine fazlasıyla hakim.

"Tayland'ı sadece turizm ülkesi olarak görmek yanlış. Tayland, Asya'ya açılan bir kapı" diyen Çakar, Türkiye ile Tayland arasındaki ikili ticaretin artırılması için çalıştığını söyledi. Her iki ülkenin makro ekonomik ve nüfus yapılarının birbirine yakın olduğunu belirten Çakar, Tayland'ın ASEAN'a (Güneydoğu Asya Ekonomik İşbirliği Örgütü) üye olduğuna dikkat çekti. Çakar, "Bir Türk yatırımcısı Tayland'da bir fabrika kurduğu zaman, bütün malını ASEAN'a gümrüksüz satıyor. Hatta 'ASEAN +3' denilen Çin, Japonya ve Kore'ye de bu şekilde mallarını ihraç edebiliyor" dedi.

Tayland'daki yabancı yatırımcıların yüzde 50'sinin Japonlar olduğunu anlatan Cemil Çakar, "Bu nedenle sanayi altyapısı gelişmiş durumda. Rekabetçi, nitelikli ve sadık işçiler bulabiliyorsunuz. Yabancılara çok saygılılar ve güvenli bir ülke" diye konuştu.

Potansiyel kullanılmıyor

Tayland'ın tüm dünyayla ticaret hacminin 475 milyar dolar olduğuna değinen Çakar, Türkiye'nin 1.3 milyar dolarla bunda sadece yüzde 0.28'lik bir paya sahip olduğunu kaydetti. Bu payın oldukça düşük olduğuna vurgu yapan Çakar, iki ülkenin taşıdığı potansiyeliyle çok daha yüksek rakamlara ulaşmasının mümkün olduğunun altını çizdi.

The Board of Investment of Thailand isminde bir yatırım geliştirme ajansının olduğunu anlatan Çakar, bu ajansın, yabancı yatırımları yönlendirmek ve geliştirmek üzere kurulduğunu, yatırımın niteliğine göre doğru yer, vergi indirimleri ve teşvikler sunduğunu ifade etti.

Tayland'daki müteahhitlik fırsatlarına dikkat çeken Çakar, şunları söyledi:  "Tayland 2012-2022 dönemi için bin 915 kilometre hızlı tren projeleri için 15.3 milyar dolar yatırım yapacak olup, bu yatırımlarda Türk vagon sanayi için fırsatlar olabilir. Bangkok' a 350 kilometre mesafede Bengal Körfezi kıyısında 205 kilometrekare alana yaklaşık 12 milyar dolarlık DAWEI Limanı ve Organize Sanayi Bölgesi projesi yapılacak. Bu proje içerisinde ve bağlantı yolları yapımında Türk müteahhit ve altyapı şirketlerimiz için çok önemli potansiyeller mevcut."

Zeytinyağı tanınmıyor

Tayland'da zeytinyağının henüz tanınmadığını dile getiren Çakar, zeytinyağında üst gelir grubuna hitap edilebileceğini söyledi. Zeytinyağını sadece Tayland için değil, tüm Asya için belirttiğini vurgulayan Çakar, orada da sağlıklı, organik gıdalar tüketildiğini ve zeytinyağına mutlaka talep geleceğini aktardı. Savunma sanayisinde de Tayland'ın önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Çakar, "Savunmada zırhlı araçlar, ekipmanlar, sahil koruma botları gibi ürünler alıyorlar. Tarım makineleri, mermer ve çeşitli madenler de ihraç edilebilir. Amacımız ikili ticareti artırmak. Oraya götürdüğümüz bazı Türk işadamları 'Burada neden şimdiye kadar yokuz' diye şaşkınlıklarını dile getiriyorlar. Tayland hükümeti de Türkiye ile ticareti artırmak istiyor. Sadece ihracatı değil, ikili ticareti artırmak istiyorlar. Oradaki fuarlara katılmamız lazım. Çok ciddi bir petrokimya sektörü var. Dünyanın önde gelen petrol markalarının Tayland'da tesisleri var. Tayland, net petrol ithalatçısıdır. Ancak petrolü ithal etmesine rağmen petrokimya ürünlerinde ihracat fazlası veren bir ülkedir" şeklinde konuştu.

SPA ve golf işbirliği yapılabilir

Turizmde de SPA alanında işbirlikleri yapılabileceğine dikkat çeken Cemil Çakar, "SPA konusunda Tayland çok iyi bir seviyede. Golf de Tayland'da çok popüler. Ruslar kışın Tayland'a çok gidiyorlar. Bizim Antalya'da yaptığımız yatırımların benzerlerini orada kurabiliriz. Tayland sıcak bir ülke olmasına rağmen önemli bir deri ve kürk satışı yapılıyor. Mücevher takıda da Tayland'a satış yapılabilir. Tayland yatırım yapılabilir, hatta yapılması gereken bir yer. Hem ülkenin iç potansiyeli, hem de bölge potansiyeli için doğru bir nokta Tayland. Tayland aynı zamanda Myanmar ile komşu bir yer. Myanmar ile en rahat ticaret yapılan ülke Tayland ve Myanmar kalkınmak istiyor. Kamboçya, Laos, Vietnam gibi gelişen ülkelerde yer almak için Tayland önemli bir ülke" dedi.

ASEAN +3 çok önemli

Cemil Çakar'ın bahsettiği ASEAN +3, Türk iş insanları açısından oldukça önemli bir pazar. Dünya nüfusunun 3'te 1'inin olduğu bu bölgedeki ülkeler gelişmekte olan ekonomiler. 2 milyar nüfusluk bu pazara Tayland üzerinden girmek mümkün. Tayland'a yatırım yapmak isteyenlere Cemil Çakar da yardım konusunda hazır.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tayland'da 2 bin 800 metrekarelik devasa malikhane!
  • 08.03.2022 14:49

Tayland'da 2 bin 800 metrekarelik devasa malikhane!

Architects 49 (Phuket) Limited mimarlık şirketi tarafından Tayland Saumi Adası'n ...

Panyee futbol takımının başarı hikayesi!
  • 05.02.2015 09:52

Panyee futbol takımının başarı hikayesi!

Tayland'ın Kaoh Panyee adasında kurulan Panyee FC'nin nasıl kurulduğunu öğrenmek ...

Endonezya ve Tayland'da tsunamiden 10 yıl sonra!
  • 02.01.2015 12:15

Endonezya ve Tayland'da tsunamiden 10 yıl sonra!

2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi, 14 ülkeyi etkiledi. Endonezya ve Taylan ...

Yaşar İpek, Tayland'da cami yaptırıyor
  • 04.02.2017 14:11

Yaşar İpek, Tayland'da cami yaptırıyor

Şarkıcı Yaşar İpek, tatil için gittiği Tayland'da cami yaptırmaya karar verdi. ...

Gelişmekte olan ülkelerden altyapıya 11 yılda 78 trilyon dolar!
  • 05.07.2014 10:12

Gelişmekte olan ülkelerden altyapıya 11 yılda 78 trilyon dolar!

Gelişmekte olan ülkeler; Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Filipinler ve Tayla ...

OTI, Tayland’da 180 bin turisti ağırlamayı hedefliyor
  • 07.05.2014 16:44

OTI, Tayland’da 180 bin turisti ağırlamayı hedefliyor

OTI Holding bünyesindeki global tur operatörü markası Coral Travel, 2011’den bu ...