maritbet girişmaritbet
Suriye, saldırılarda insanlarla beraber kültürel mirası da yok ediyor!

Suriye, saldırılarda insanlarla beraber kültürel mirası da yok ediyor!

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Oktay Ekinci, Suriye'nin insanlarla beraber kültürel mirası da yok ettiğini ele aldı

 

Önce, Kültür Bakanlığı'nın eski Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Kenan Yurttagül'ü dinleyelim. Ağustos başlarında gazetelerde de yer alan çağrısında “Afganistan, Körfez ve Irak savaşlarında müzelerin yağmalanması ve kültürel miras tahribatı karşısında ‘hükümetlerarası kuruluşlar'ın etkisiz kaldığı”nı anımsatarak dedi ki;

“Şimdi Suriye'de benzer durum yaşanıyor. Halep ve Şam müzeleri ile kültürel miras alanları silahlı çatışma yıkımının tehdidi altında.”

Yurttagül, Türkiye'nin de imzaladığı 1954 tarihli “Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlığın Korunması-Lahey Sözleşmesi”nin Suriye'de çatışan taraflara hatırlatılması gerektiğini; savaşlarda yaşanan aymazlığın da önüne geçilmesi dileğini kamuoyu ile paylaşıyor... Bunun için önerisi ise “çatışmalar şiddetlenmeden ‘Suriye'nin Kültürel Mirasının Korunması İçin Sivil Girişim' oluşturmak ve harekete geçmek...” (Cumhuriyet-Bilim Teknik/17 Ağustos)

Bu çağrıya koşut bir açıklamayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla eşgüdüm içinde çalışan “UNESCO Türkiye Milli Komisyonu” da yaptı.

Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz'un imzasını taşıyan “Kültürel Mirasın Koruması Sözleşmeleri ve Suriye” başlığı altında; “Lahey Sözleşmesi”nin yanı sıra 1975 tarihli “Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”ni de, aralarında Türkiye ve Suriye'nin olduğu 100'den fazla devletin imzaladığı anımsatılarak özetle şunlar vurgulandı:

“Suriye'nin Dünya Miras Listesi'nde Şam, Halep, Bosra tarihi şehirleri ve Selahattin Kalesi ile birlikte 6 kültürel mirası bulunuyor. Uluslararası sözleşmeler egemenlik alanlarındaki kültürel mirası insanlık adına da korumaya karar vermiştir. Yaşanan son durum ise uluslararası toplumun duyarlılığını da gerekli kılmaktadır.

Otorite boşluğundan yararlananların müzeleri yağmalamaları ve sınırlarımızdan tarihi eser kaçakçılığı girişimlerinin ortaya çıkması muhtemeldir; güvenlik tedbirlerinin artırılması yararlı görülmektedir.

Suriye'de çatışmaların bir an önce sona ermesini diliyor, uluslararası toplumun kültürel mirasların korunmasına yönelik tedbir ve duyarlılıklarını arttırmalarını ümit ediyoruz..”

Bütün bu dilek ve umutlara katılmamak elbette ki olanaksız ama sonuçta insanlarla birlikte kentlere ve tarihi eserlere karşı da “acımasızlığın doruğu”nu sergileyen çatışmalara karşı dünya kültür çevrelerinin “kınama” dışında yapabilecekleri de olmalı!..

Sömürgeci çıkarlar uğruna gerçekleşen bu çatışmalarda kültürel mirasa karşı dikkatli olunması nasıl sağlanabilir?

Roma'dan Osmanlı'ya

Suriye'deki uygarlık birikimlerini özetlemeye bile kitaplar yetmez... Örneğin MÖ 300 yılında Romalılar tarafından inşa edilen Madik Kalesi ve Afamya antik kenti, Hama şehrinin 60 kilometre kuzeyinde; Selahaddin Eyyubi'nin yaptırdığı Şövalye Kalesi, Dera, Humus, Lazkiye ve Halep'teki çok sayıda Osmanlı eseri kaleler, kapalı çarşılar ile Türkiye sınırındaki antik köyler, askeri kullanımlardan ötürü ağır hasar görme tehlikesiyle karşı karşıya..

Mimar Sinan'ın da 2'si Şam'da 2'si de Halep'te olmak üzere 4 önemli eseri var. Şam'daki Süleymaniye Külliyesi, Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferi sırasında yeniçerilerin çadır kurdukları yerde inşa edilmiş. Beylerbeyi Hüsrev Paşa'nın Halep çarşısı yanına yaptırdığı “Hüsreviye Camisi” de Sinan'ın ilk eserlerinden.

Şam ve Halep'in “kentsel doku” olarak UNESCO Miras Listesi'nde yer alması, sivil mimarlık zenginliğini de yeterince kanıtlıyor... Buna karşın bu zenginliğin çatışmalardan ötürü zarar gördüğü ise artık tahmin değil “gerçek...”

“Shaam News Network” adlı internet sitesinde, Suriye ordusunun operasyonlarında tank mermilerinin tarihi Madik Kalesi'ne isabet etmesi sonucu kalede meydana gelen hasarı gösteren görüntüler yayımlandı. Bu tahribata her gün yenileri ekleniyor.

Bir Halep izlenimi

2000'ler başlarken, Mimarlar Odamız ile Suriye Mühendis ve Mimarlar Birliği arasındaki “Kültürel İşbirliği” görüşmesi için Gaziantep'ten günübirlik Halep'e geçmiştik... O gün kentin tarihi dokusunu ve “restorasyon” çalışmalarını da görme fırsatı bulduk.

Eski kentte, korunan ve özgün durumları yaşatılarak yenilenen evler ve sokaklar karşısında hayranlık duyduk; kaleye ve tarihi çarşılara gösterilen özen ile “yeni yapılar”ın Halep'in “yöresel mimari”sine uygun inşa edilmeleri de övgüye değerdi..

Tarihe olan bu saygı öylesine “içten” olmalıydı ki bazı kâğıt paralarda ülkedeki “antik kentler”in, hatta “Roma İmparatorları”nın resmi vardı...

Şimdi merak ediyorum. Tarihi değerlerini yaşatmaya ciddi gayret gösteren, dahası yeni binalarını da “eskiyle uyumlu” bir çağdaşlıkta gerçekleştiren Suriye'de, insana ve mirasa karşı bugünkü “acımasız”lık hangi nedenden kaynaklanıyor?

O insani ve “kültürel” çabalar ile şimdi yaşananları kıyaslarsak, insanlık dışı çatışmaların ardında “Suriye'ye yabancı” güçlerin varlığını sezmemek mümkün görünmüyor.

Oktay Ekinci/Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"
  • 12.10.2019 17:45

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığ'da Barış Pınarı Harekatı ve Elazığ ...

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı
  • 08.06.2021 17:21

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele çalış ...

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"
  • 16.08.2020 10:00

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy Galata Kulesi'ndek ...

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı
  • 14.11.2018 17:01

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı

İHH ve Hubaib Vakfı, İdlib'te 6 ay önce başlattıkları konut projesinde yapımı ta ...

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı
  • 29.01.2017 11:37

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı

Türkiye'deki çimento üreticileri geçen yıl yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleşt ...

Suriye'de sekteye uğrayan eğitim için alternatif: "Mobil okul"
  • 22.12.2016 18:19

Suriye'de sekteye uğrayan eğitim için alternatif: "Mobil okul"

Suriye'de yer alan Kuneytra ve Dera'daki mülteci kamplarında iç savaşın sekteye ...