maritbet girişmaritbet
Suriye ile ihracat bitti!

Suriye ile ihracat bitti!

Türkiye ile Suriye arasında yükselen siyasi tansiyon ekonomiye de sıçradı.

Suriye, Türkiye'den gerçekleştirdiği her türlü ürünün ithalatını durdurma kararı aldı. Bu karar Türkiye'den Suriye'ye yapılan 1 milyar 152 milyon dolarlık ihracat rakamının da sonlanması anlamına geliyor.

Suriye Başbakanı Adil Sefer tarafından alman 'Gümrük vergisi yüzde 5'in üzerinde olan ürünlerin ithalatı artık yasak" kararı 22 Eylül'de tüm Suriye gümrüklerine gönderildi. 25 Eylül tarihi itibariyle uygulamaya geçmesi planlanan karar, özellikle Türk tarafının bastırması ve yola çıkan TIR'larm gümrüklerde sıkıntı yaşamaması için bir hafta daha uzatıldı. Dünden itibaren Türkiye'deki tüm ihracatçı birliklerine Ekonomi Bakanlığı tarafından konuyla ilgili bilgilendirme yazılan gitmeye başladı.

Birlikler de Suriye'ye ihracat yapan firmaları tek tek arayarak bilgilendiriyor.

SİYASİ UYGULAMA

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Başkanı Murat Akyüz, alınan kararın neredeyse ihracat yapılan tüm ürünleri kapsadığını belirterek, "İçerisine gıda da, inşaat malzemesi de, tekstil ürünü de, kimyasal ürün de giriyor. Bu Türkiye ile Suriye arasındaki ihracatın tamamen bitmesi demek" dedi. Kararın Türkiye'yi cezalandırmak adına alınmış olduğunu düşündüğünü belirten Akyüz, "Bu bize göre siyasi bir uygulama" dedi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise kararı Türkiye'nin Suriye'ye olan ihracatının sıfırlanması olarak yorumladı.

İHRACAT DÜŞÜYOR

Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler son 5 yılda ciddi bir ivme gösterdi. 2005 yılında 823 milyon dolar olan ticaret hacmi beş yıl gibi kısa bir sürede yüzde 200 oranında artışla 2.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu yılın ilk 8 ayında Türkiye'den Suriye'ye yapılan ihracat rakamı 1.152 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Suriye, Türkiye'den bitkisel yağ, sentetik iplikler, demir-çelik mamulleri, çimento başta olmak üzere, genellikle ara malı niteliğindeki malları alıyor. Son yıllarda kimyasal mamuller ve makine ekipman ihracatında da önemli artışlar gözleniyordu.

GELİRLERE YANSIYACAK

Suriye'de devam eden çatışma ortamı ekonomiye ciddi bir darbe vurdu. Suriye döviz rezervlerini korumak adına otomobil ithalatına da yasak getirdi.

Diğer yandan, Suriye'nin enerji ihracatının yüzde 95'ini gerçekleştirdiği AB'nin kasım aymda petrol ithalatını durdurma konusundaki yaptırımı devreye sokması ile ekonomideki yara derinleşecek.

Türkiye de yaptırımlara hazırlanıyor. Suriye'nin en önemli gelir kaynaklarından turizm de durma noktasına geldi. Uzmanlara göre bu, Suriye'nin yıllık sekiz milyar dolarlık bir gelirden mahrum kalması anlamına geliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı
  • 13.03.2026 11:54

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı

Türkiye'de Şubat ayı içerisinde ilk el konut satışları 37 bin 785, ikinci el kon ...

SKDM varsayılan değerleri çimento ihracatı için risk oluşturuyor
  • 25.02.2026 12:39

SKDM varsayılan değerleri çimento ihracatı için risk oluşturuyor

TÜRKÇİMENTO, Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) mevc ...

Ocak ayında toplam 111 bin 480 konut satıldı
  • 19.02.2026 14:18

Ocak ayında toplam 111 bin 480 konut satıldı

Türkiye genelinde 2026'nın ilk ayında ilk el konut satışları 34 bin 69, ikinci e ...

Türkiye nüfusu 86 milyon 92 bin 168 kişi oldu
  • 09.02.2026 13:31

Türkiye nüfusu 86 milyon 92 bin 168 kişi oldu

2025 yılında Türkiye nüfusu, 2024 yılına göre 427 bin 224 kişi arttı. ...

Türkiye enerji depolama haritası geliyor
  • 05.02.2026 15:25

Türkiye enerji depolama haritası geliyor

EDSİS, 2026 yılının ilk yarısına yönelik projelerini açıkladı. Ocak ayı itibarıy ...

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor
  • 02.02.2026 13:40

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor

Türk mobilya sektörü, 4,7 milyar dolarlık ihracat hacmini katma değer, tasarım v ...