maritbet girişmaritbet
Singapurlu Temasek Grubu Türkiye pazarına adım atmak istiyor!

Singapurlu Temasek Grubu Türkiye pazarına adım atmak istiyor!

Singapur’un dev şirketlerinin kontrolünü üstlenen Temasek Grubu'nun CEO’su önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geliyor

 

Asyalı grubun hedefi bir Türk bankasıyla ortaklık yaparak Türkiye pazarına adım atmak
 
Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'un eşi Ho Ching, bankacılık sektörüne girmek için Türkiye'ye gelecek. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya'nın ardından gittiği Singapur'da şirket yöneticileriyle görüştü. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'un eşi Ho Ching'in CEO'su olduğu Temasek de Çağlayan'ın görüştüğü şirketler arasında yer aldı.
 
Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre, kamu kökenli olan ve finanstan medyaya kadar 152 milyar dolarlık yatırım portföyü bulunan şirket, bankacı ortak bulmak için Türkiye'ye gelecek. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan şirket yöneticileri, yönetim kurulu toplantısını burada yapacak.
 
Bu arada Temasek fonunun tepe yönetimiyle geçen haftaki yatırım turunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bir görüşme yapmış, grubun Türkiye'de yatırım adına çalışma yürüttüğünü bildirmişti.
 
Türk pamuğu Afrika'ya gidiyor
 
Türkiye'ye gelecek bir başka şirket de “Olam” olacak. Türkiye'ye fındık, ceviz, badem, pamuk ve makarna üretmek için gelecek olan firma, Türkiye'de üreteceği makarna ve pamuğu Afrika'ya satacak. 65 ülkede 18 bin çalışanı olan, yıllık 14 milyar dolarlık cirosu bulunan şirket, işleyeceği pamuğu kendisi ekecek. Bu şekilde elle pamuk toplamaya dayanan geleneksel yöntemin yerine teknolojik pamuk ekimine geçilmesi planlanıyor. Olam'ın Türkiye'de halihazırda 3 yıllık ceviz, badem üretimi yatırımı bulunuyor.
 
İkinci el otomobil ihraç edilecek
 
Bu arada Çağlayan, özel ekonomi bölgeleri kapsamında çivi bile çakılmamış yerlerin kapatılacağını söyledi. Erzurum serbest bölgesinin kapatıldığını, şimdi ise Rize serbest bölgesinin kapatılacağını kaydeden Çağlayan, serbest bölgelerin statülerinin özel ekonomik bölgesine dönüştürüleceğini dile getirdi. Çağlayan, bu kapsamda sadece ihraç edilmek üzere ikinci el otomobillerin elden geçirileceğini, bu otomobillerin bakımlarının ise özel ekonomi bölgelerinde yapılacağını söyledi. Çağlayan, ikinci el otomobillerin, gelir seviyesi Türkiye'den daha düşük durumda olan ülkelere ihraç edilebileceğini söyledi.
 
 
Yıllık kârı 25 milyar $  
 
Singapur'un devlet destekli en büyük grubu Temasek 198 milyar dolar büyüklüğündeki bir yatırım portföyünü kontrol ediyor. Finans, inşaat, telekom, enerji alanlarının yanı sıra onlarca farklı sektörde şirkete yatırım yapan grup Singapur şirketlerinin büyümesi ve yurtdışı pazarlara açılmasında öncü rol oynuyor. 1975 yılında kurulan grubun yıllık geliri 100 milyar dolar sınırını aşıyor. Grubun net karı ise 25 milyar dolar seviyesinde. Temasek CEO'su Ho Ching, Forbes dergisinin seçtiği dünyanın en güçlü kadınları listesinde yer alan bir isim.
 
Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’nin 65. yat limanı Gazipaşa’da açıldı
  • 11.11.2025 18:00

Türkiye’nin 65. yat limanı Gazipaşa’da açıldı

208 yat kapasiteli Gazipaşa Yat Limanı Türkiye’nin 65. yat limanı olarak hizmete ...

Sığınak yönetmeliği güncellendi
  • 07.11.2025 11:39

Sığınak yönetmeliği güncellendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 ay süren çalışmalar kapsamın ...

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!
  • 24.10.2025 15:54

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...

Türkiye İMSAD’dan Dünya Konut Günü açıklaması
  • 03.10.2025 14:16

Türkiye İMSAD’dan Dünya Konut Günü açıklaması

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 6 Ekim Dünya Konut Günü d ...

Tarihi Hicaz Demiryolu yeniden canlanıyor
  • 25.09.2025 15:12

Tarihi Hicaz Demiryolu yeniden canlanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Suriye-Ürdün Ulaştırma ...