maritbet girişmaritbet
Nijerya’da 350 bin konut projesi yatırımcıyı bekliyor

Nijerya’da 350 bin konut projesi yatırımcıyı bekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki 100’e yakın iş adamı Nijerya’yı ziyaret etti. Adeta şantiyeye dönen Nijerya’da alt yapı ve üst yapının yanı sıra 8 milyar dolarlık enerji ve 350 bin adetlik konut projeleri yatırımcıların ilgisini bekliyor

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki 100'e yakın iş adamı Nijerya'yı ziyaret etti. Adeta şantiyeye dönen Nijerya'da alt yapı ve üst yapının yanı sıra 8 milyar dolarlık enerji ve 350 bin adetlik konut projeleri yatırımcıların ilgisini bekliyor.
TUSKON'dan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 100'e yakın iş adamı önceki gün Nijerya Federal Cumhuriyeti'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) ve Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu'nun(TUSKON) işbirliği ile yapılan organizasyona Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Nijerya Yatırım Ajansı Başkanı Mustafa Bello, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral katıldı. Organizasyon çerçevesinde düzenlenen Türkiye?Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu ise 100'e yakın Türk işadamı ile 450 Nijeryalı iş adamını bir araya getirdi. Forumda yapılan ikili görüşmelerde 150 milyon nüfuslu Nijerya'da alt yapı ve üst yapı yatırımlar ile birlikte sadece enerji alanında 8 milyar dolarlık bir bütçe oluşturulduğu bildirildi. Nijerya'da ayrıca, 350 bin adetlik konut projelerinin de bulunduğu açıklanarak, ülkede gıdadan tekstile, enerjiden elektroniğe tüm alanlarda yatırıma ihtiyaç olduğu kaydedildi.
 
"AFRİKA'YA AÇILDIKÇA CEVHERİ KEŞFETMEYE BAŞLADIK"
Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, bünyelerinde bulunan 150 dernek ve 15 bin iş adamı ile, diğer Afrika ülkelerine olduğu gibi, yıllardan beri Nijerya'ya da iş seyahatleri düzenlediklerini belirterek, Nijerya'ya ilk kez Cumhurbaşkanı statüsünde bir katılım gerçekleştirdiklerini kaydetti. TUSKON Başkanı Meral şöyle devam etti:
"Bizler dünyaya, özellikle de Afrika'ya açıldıkça oradaki cevherleri keşfetmeye başladık. Nijerya'nın da büyük olduğunu düşünüyorduk ama maalesef bu potansiyel güvenlik dedikodularının gölgesinde kaldı. Abuja'nın çok modern, güvenli, gelişmiş bir şehir olduğunu görünce, acaba bu söylentiler kasıtlı mı çıkarılıyor diye düşünmeden edemiyoruz."
 
"ŞEKER, TUZ, UN, MAKARNA, GİYİM, TEKSTİL GİBİ ÜRÜNLERE İHTİYAÇLARI VAR"
Nijerya'nın son dönemlerde şeker üretimine odaklandığını açıklayan TUSKON Başkanı  Meral, "Nijeryalı'lar ülkelerinde şeker fabrikaları kurmaya çalışıyorlar. Bu ülkedeki kesme şekerler Fransa'dan geliyor. Bunun dışında temel gıda maddeleri un, tuz, makarna gibi alanlarda çok büyük açıkları var" dedi. Ayrıca giyim ve tekstile de gereksinim duyulduğunu vurgulayan  Meral, "Nijeryalılar ülkelerinde Türk mallarını görünce, kalitedeki farkı hemen anlıyorlar. Bu nedenle Nijerya'ya daha fazla yoğunlaşmamız lazım. Bu ülkede talep bu ülkede dağılmış durumda. Çok büyük ve potansiyeli olan şehirleri var" ifadelerini kullandı.
 
"ÇOK CİDDİ ENERJİ AÇIKLARI VAR"
Nijerya'da çok ciddi elektrik enerjisi açığı olduğunu belirten TUSKON Başkanı  Meral, "3 bin megavat kurulu güçleri var. Türkiye'nin ise 43 bin  ranladığımızda açığın boyutu ortaya çıkıyor. Burada bu doğalgazı elektrik enerjisine çevirecek santraller kurulması lazım. Kurulu güçlerini 12 bin megavata çıkarmak istiyorlar" diyerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Nijerya enerji için 8 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Bunun dışında ülkede 300 bin konut açığı var. Devlet altyapı, enerji ve konuta odaklanmış durumda. Biz bu kadarını tahmin etmiyorduk. Her yerde yoğun bir çalışma var. Burada toplu konut inşaatı ve arazi geliştirme konularında Türk işadamları ile işbirliği istiyorlar. Sadece Nijerya Demiryolları'nın rehabilitasyon projesi için 185 milyon dolar bütçe ayrılmış durumda."
 
"İHRACAT KISA SÜREDE 1 MİLYAR DOLAR OLMALI"
Forumda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Nijerya'nın 41 milyar dolarlık ithalatı olduğunu, Türkiye'nin ise bundan 250 milyon dolarlık bir pay aldığını açıkladı. Büyükekşi, Nijerya'ya ihracatın 2001 yılından bu yana 5 kat arttığını kaydederek, "Biz buradan sadece petrol ve doğalgaz alıp makine, demir çelik ve tekstil gibi her türlü ürünü satıyoruz. Ama yine de çok düşük. Bu ihracat kısa vadede 1 milyar dolar olmalı" dedi. Büyüekşi, Nijeya'nın  GSMH'si diğer Afrika ülkelerine göre çok yüksek olduğunu belirterek, "ABD toplam petrol ithalatının yüzde 9'unu buradan ithal ediyor. Ve bunu da önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 15'e çıkarmayı planlıyor. Bu da buradaki zenginliğin bir göstergesi" açıklamalarını yaptı.
 
"MESAFENİN 5-6 SAATE DÜŞÜRÜLMESİ TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRDI"
THY'nin Afrika ülkelerine seferler koyduğunu anımsatan TİM Başkanı Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu direkt uçuşlar çok önemli. Çünkü dolaylı uçuşlar gidiş- geliş 40 saati buluyor. O zaman Türk işadamı buraya gelmekten imtina ediyor. 5 -6 saatlik mesafe ile gidip gelmek artık kolay. Bunlar ticaretin önündeki engelleri kolaylaştıran şeyler" Türkiye'nin kabul değiştirdi. Şu an 50 bin ihracatçı var. Bu rakamı 2023 yılında 70 bine çıkarmayı hedefliyoruz."
 
"NİJERYAYA 230 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPTIK"
Ekşioğulları Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Recep Ekşi ise, 2002'den beri Nijerya'da iş yaptığını ifade ederek, "Burası inanılmaz büyük bir pazar. Yol ve bina inşaatları yapıyoruz. Ki bu çalışmaların çoğunu devlete yapıyoruz. Nijerya'da iş yapan ilk Türk firmasıyız" dedi. Ekşi, Batı basınının Nijerya'yı  dünyaya güvensiz göstererek sadece kendisine pazarlanabilir kılmaya çalıştığını savunarak, "Eğer güvensizse kendileri neden bu ülkede ciddi işlere, imza atıyor" diye konuştu. Ekşi, Ekşioğulları olarak şu ana kadar Nijerya'ya 230 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz