maritbet girişmaritbet
Libya'nın kapısını açtı 70 firma yatırım için sıraya girdi

Libya'nın kapısını açtı 70 firma yatırım için sıraya girdi

Rönesans İnşaat'ın Libya'daki AVM'si Türk firmalarına ev sahipliği yapacak. LCW, Mado, Colin's, Koton, Mavi, İstikbal gibi 70 firma şimdiden mağazalarını kiraladı. 750 milyon dolarlık proje 2011'de bitecek

Kaynak: HAZAL ATEŞ / Sabah


Dünyada dev projelere imza atan Türk müteahhitlik sektörü Afrika'da yeni bir kapı açtı. Yılda 20 milyar doların üzerinde yatırıma imza atan müteahhitler diğer sektörlere de öncü oldu. Rönesans İnşaat sayesinde 70 Türk firması Libya'da yatırım için kolları sıvadı. Rönesans İnşaat tarafından inşa edilen Kuzey Afrika'nın en büyük alışveriş merkezi "Zümrüt" Türkiye'nin tekstil, mobilya ve gıdada önde gelen markalarına ev sahipliği yapacak. LCW, Koton, Lufian, MADO, Colin's, Tepe Home, Çilek, İstikbal, Mavi, Twigy gibi 70 ünlü marka inşaatı süren AVM'de yer almak için şimdiden mağaza kiraladı. Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, "Türk perakendecilerini de Libya'ya getirmeyi hedefliyoruz. Artık işçilerle değil perakendecilerimizle geliyoruz" dedi.
 
2011'DE BİTECEK
Geçen yıl inşaatı başlayan projeyi 2011'de tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Ilıcak, üç aşamalı projeye toplamda 750 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını, sonraki aşamalarda beş yıldızlı otel, 320 yataklı kalp hastanesi ve bin 800 etaplık konut yapacaklarını belirtti. Proje hakkında bilgi veren Ilıcak, 300 bin metrekare kapalı alana sahip AVM'nin inşaatında 2 bin işçinin çalıştığını söyledi. Ilıcak, bu ülkede ilk kez bowling ve buz patenin bir arada olacağını söyledi. Türk müteahhitlerinin en önemli pazarlarından biri olan Libya'da 200'e yakın firmanın faaliyet gösterdiğini anlatan Ilıcak, bu ülkede altyapı yatırımlarına 10 yıl içinde 45 milyar dolarlık kaynak ayrıldığını anımsattı. Türk firmaların bu pastadan yılda 4 milyar dolar alabileceğini belirten Ilıcak, "Biz de şirket olarak yüzde 15-16'sını almayı planlıyoruz. Ambargodan çıkan Libya yatırımlara önem vermeye başladı. En hızlı büyüyen ülkelerden biri oldu. Eski binalar yıkılıyor, çok katlı binalar yapılıyor. Biz firma olarak yıllık 600 milyon dolarlık ciro yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
 
BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR
Libya ile hızla gelişen ticari ilişkilerde hükümetin büyük katkısı olduğunu vurgulayan Ilıcak, geçen yıl bu ülkeyi ziyaret ederek vizelerin kaldırılması için ilk adımı atan Başbakan Tayyip Erdoğan'a da teşekkür etti. Libya'da 10 milyar dolarlık yatırımı üstlenen devlete ait LIDCO ile bugüne kadar 2 milyar dolarlık kontrata imza atan Rönesans yeni yatırımlara da başlayacak. Bu ülkede AVM'nin yanısıra stadyum inşaa edecek. LIDCO Başkanı Abdulhamedal Dabaiba da "Türkiye yükselen bir yıldız, hızla gelişen bir ülke. Herkesin ağzında Türkiye var. Bu hükümet Türkiye'ye balans getirdi. Türk olsam hükümetimden grur duyardım" dedi.
 
PARALAR ÂLEME DEĞİL
Aileye devlete ait LİDCO şirketi ile ortaklık kuran Rönesans Holding, bu yıl iktidarda 41. yılını kutlayan Kaddafi'ye Anadolu Ateşi ile jest yaptı. Rusya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde 15 bini aşkın işçi çalıştıran Rönesans bir ilke imza attı. Türk işçilerin kumar, içki, kadın gibi kötü yollara sapmasını engellemek ve aile birliğini sağlamak amacıyla maaşlarını Türkiye'deki eşlerin hesabına yatırıyor. İşçi ise günlük ihtiyaçlarını karşılamak için harçlık alıyor. Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Yanıkömeroğlu, "Bir baktık ki bu işçilerin bir kısmı kötü yollara sapmış. Biz de aileyi koruma adına böyle bir uygulama başlattık" dedi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz