maritbet girişmaritbet
Libya’da Türkler'in zararı 371 milyon dolar!

Libya’da Türkler'in zararı 371 milyon dolar!

Arap Baharı’yla Libya’yı terk etmek zorunda kalan Türk firmaları, geri döndüklerinde makine ve teçhizatlarını bulamadı

Arap Baharı'yla Libya'yı terk etmek zorunda kalan Türk firmaları, geri döndüklerinde makine ve teçhizatlarını bulamadı. 147 Türk firması, şantiye zararının 371.4 milyon doları bulduğunu Ekonomi Bakanlığı'na bildirdi.

LİBYA'DA 42 yıllık Muammer Kaddafi dönemini sona erdiren ‘isyanın' Türk firmalarına faturası da ağır oldu. Geçen yıl Şubat ve Mart aylarında çatışmaların şiddetlenmesi üzerine, Libya'dan ayrılmak zorunda kalan Türk firmaların zararı netleşti. Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından Libya'ya dönen Türk firmaları, şantiyelerindeki zararlarla ilgili ayrı ayrı rapor hazırladı. Raporlar Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı'na sunuldu.

Bu çerçevede tam 147 firma, Libya'daki şantiyesinin zarar gördüğüne yönelik beyanda bulundu. Şirketlerin beyanlarına göre, 147 firmanın şantiyesinde makine ve ekipman olarak toplam 371 milyon 456 bin 162 dolarlık zarar oluştu. Türk firmalarının isyan nedeniyle Libya'dan tahsil edemedikleri hakedişler de bu dönemde katlandı. Yine raporlar göre, firmaların Libya devletinden tam 1 milyar 611 milyon 887 bin 720 dolarlık hakediş alacağı bulunuyor.

Şantiyelerde iş makineleri kayıp

Firmaların Libya'daki şantiyelerinde yaptıkları incelemelerde, iş makinelerinin kayıp olduğu, şantiyelerdeki binaların kullanılamaz hale geldiği, yine birçok makine ve ekipmanın kullanılamaz hale geldiği belirlendi. Söz konusu makine ve ekipmanların büyük kısmının sigortalı olduğu ancak ülkedeki karışıklık nedeniyle sigorta şirketlerinin de zararları ödemediği bildirildi.

Ekonomi Bakanlığı'nın Libya'da iş yapan firmaların zararlarının karşılanması konusunda Libya hükümeti ile görüşmelerde bulunduğu ve söz konusu alacakların tahsilatı konusunda söz alındığı belirtildi. Ekonomi Bakanlığı kaynakları, Türk firmalarının tamamının Libya'ya geri döndüğünü ancak güvenliğin tam olarak sağlanamaması nedeniyle birçok firmanın fiili olarak çalışmalara başlayamadığını bildirdiler. Bakanlık yetkilileri, Türk firmaları tarafından üstlenilen işlerin ise devam edeceğini kaydettiler.

KATARLI QNB BANKA ALDI

DEXIA'NIN ana ortağı olduğu Denizbank için de görüşmeler yapan Katar'ın en büyük bankası Qatar National Bank, Libyalı Bank of Commerce and Development'ın yüzde 49'unu satın aldı. Bingazi merkezli bankanın QNB'nin stratejik ortak olmasını onayladığı belirtildi. Bank of Commerce and Development'ın 2 milyar dolarlık varlığı ve 32 şubesinin bulunduğunu belirtildi.

Star
Hüseyin Özay

Yorum Yaz