maritbet girişmaritbet
Kıbrıs'ın yeni havalimanı güney sınırına yapılacak!

Kıbrıs'ın yeni havalimanı güney sınırına yapılacak!

Şu anda Kıbrıs Havalimanı'na bir günde inen uçak sayısının ortalama 60 olduğunu belirten Emrullah Turanlı, hedeflerinin bu sayıyı 180 çıkarmak olduğunu söyledi. Antalya'ya günde 500'e yakın uçağın indiğini kaydeden Turanlı, "Kıbrıs'ın Antalya alternatif olabilmesi için 10 kat artış gerek" dedi

 

Kıbrıs Kıbrıs Ercan Havalimanı'nın 27 Eylül'de yapılmış olan ihalesini kazanan Taş Yapı, dün yapılan törenle devralma sözleşmesini yaptı. Havalimanın 25 yıl işletmesini alan Taş Yapı, 4 yılda 116 milyon euro ödeyecek ve havalimanın yapımı ve işletilmesi için 300 milyon euroluk yatırım yapacak. Yapılacak yeni terminal binası özellikle Güney Kıbrıs'a yakın bir noktada inşa edilecek. Yeni havalimanının ilerleyen yıllarda Güney Kıbrıs'a da hizmet vermesi bekleniyor. 
 
Şu anda 1.5 milyon olan yolcu kapasitesinin 4 yıl sonunda 6 milyon kişiye ulaşması öngörülüyor. Yeni havalimanın Güney Kıbrıs sınıra yakın yapılacağı bilgisini veren Turanlı şunları söyledi: "Mevcut olan pistin yanına 3 kilometrelik yeni bir pist daha yapılacak. Var olan pist de bu rakama çıkarılacak. Ayrıca 150 bin metrekarelik yeni terminal binasının yanında otopark olacak. Şu anda hiç körük olmayan terminalde 8 uçaklık körük yapılacak. Eski bina kargo terminali olarak hizmet verecek." 
 
'Kıbrıs tecrübemizi Türkiye'ye aktaracağız' 
 
Şu anda Ercan Havalimanı'nda 600 kişinin çalıştığını belirten Turanlı, bu sayının 2 bine çıkacağını söyledi. Turanlı, Türkiye'de özelleştirilen havalimanlarında sadece terminal binalarının özel sektör tarafından işletildiğini, pistin hala Devlet Hava Meydanları tarafından işletildiğini kaydederek, "Kıbrıs'ta ise hem pist hem de terminal işletmesi bize ait olacak. Türkiye'de yapılacak 3. havalimanında da bu sistem işleyecek" dedi. Turanlı, "Türkiye'deki 40 havalimanından sadece 8'i özelleştirildi. Özelleştirilenler de yalan zamanda tekrar ihaleye çıkacak. Burada kazandığımız deneyimi Türkiye'deki havalimanlarına aktarabiliriz" şeklinde konuştu. Havalimanm uluslararası uçuşlara kapalı olması nedeniyle Kıbrıs'a gelen yolcu sayısının yılda 1.5 milyon olduğunu belirten Turanlı "Biz yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapacağımız tanıtımlarla adanın 10 bin yıllık tarihi eserlerini, dünyanın hiçbir yerinde yetişmeyen bitki örtüsünü ve deniz turizmini anlatacağız. Adayı uluslararası alanda sevdirebilirsek yolcu kapasitesini ilk etapta 6 milyona sonrasında ise 10 milyona çıkaracağız" dedi. 
 
'Kıbrıs'taki en büyük özelleştirme projesi' 
 
İmza töreninde konuşan Kıbrıs Başbakanı İrsen Küçük, Ercan Havalimanı'nın Kıbrıs'ta gerçekleştirilen en önemli özelleştirme projesi olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise 2000 yılında 758 bin olan yolcu sayılarının bu yıl 3 milyona ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Yeni projeyle 20 bin metrekare olan havalimanı 7.5 kat büyüyerek 152 bin metrekareye, 7 kontuardan 62'ye, 12 olan pasaport kontrol noktası 24'e çıkacak. 13 bin 500 metrekare ticari alan ve kapalı otoparkı olacak. Pistlerin altındaki tüneller sayesinde ulaşım kolaylaşacak. Böylece Avrupa'da tünelle ulaşılan 4. Havalimanı olacak" dedi. 
 
Havalimanının aynı zamanda Türkiye'deki 5. büyük havalimanı olacağını belirten Saner, "Yatırımcı için getirişi daha büyük olacak" dedi. Kıbrıs'ın en büyük özelleştirme yatırımı olduğu belirtilen Ercan Havalimanı'nı devralma törenine, Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Kıbrıs Başbakanı İrsen Küçük, Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Özelleştirmeden Sorumlu Bakan Sunat Atun katıldı. 
 
Özel uçuşları kimse engelleyemez 
 
Kıbrıs'ın 50 yıldır baskı altında olduğunu, insanların seyahat etme özgürlüğünün engellendiğini ifade eden Turanlı, "Buraya gelmek isteyenlerin önüne engel konulmamalı, Avrupa'dan, Amerika'dan insanlar doğrudan uçuşlar yapabilmeli ve hiçbir siyasi güç bunu engellememeli" dedi. 
 
Ercan Havalimanının uluslararası uçuşlara neden kapalı olduğu konusunda Amerika'da hem havalimanı işletmesi ve yatırımcısı olan bir şirketle Ar-Ge çalışması yaptıklarını söyleyen Turanlı, "Dünya da bu iş nasıl yapılıyor, havalimanı standartları neler gibi çalışmalarımız var. Maldivler'e uluslararası uçuşlar yapılıyorsa Kıbrıs'a neden yapılmasın" diye konuştu. 
 
Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"
  • 20.07.2023 17:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'nin ...

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek
  • 20.07.2023 14:10

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek

KKTC'nin prestijli projelerinden Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti KK ...

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali
  • 20.07.2023 11:39

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa'da yapımı tamamlanan havalimanı ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...