maritbet girişmaritbet
Katar’da stadyumları Dünya Kupası'na yetiştirebilmek için işçiler ölümüne çalıştırılıyor!

Katar’da stadyumları Dünya Kupası'na yetiştirebilmek için işçiler ölümüne çalıştırılıyor!

Dünya Kupası’na hazırlanan Katar’daki inşaatlarda göçmen işçilerin ‘ölümüne’ çalıştırıldığı ortaya çıktı. ‘Modern köleler’ çöl sıcağında aç susuz çalışmaya zorlanırken iki ayda en az 44 göçmen işçi öldü

Katar 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, organizasyon için girişilen altyapı inşaatlarında göçmen işçilerin “köle” gibi çalıştırıldığı ortaya çıktı. İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin özel haberine göre bu işçiler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün “modern kölelik” olarak nitelediği bir sömürüye maruz kalıyor.

Katar'daki inşaatlarda çalışan işçilerin çoğu Nepalli göçmenler. Bu yaz Katar'da 4 Haziran ile 8 Ağustos tarihleri arasında en az 44 Nepalli işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerden yarısı zorlu koşullar nedeniyle kalp krizi, kalp yetmezliği ve iş kazası sonucu öldü. Göçmen işçilerin istediklerinde dönememelerinin başlıca nedeni ise, Katar'a, kendilerine iş bulan ajanslara borçlu gelmeleri.

Sömürü Zinciri

Bazı Nepalli işçiler aylarca ücret alamadıklarını, kaçmalarını önlemek için maaşlarının verilmediğini söylüyor. Bazı işçilerin ise, pasaportlarına ve kimliklerine el konarak kaçak işçi konumuna sokuldukları, kimilerinin 24 saat çalıştırıldığı, çöl sıcağında su verilmediği, Doha'daki 30 Nepalli işçinin dayanılmaz çalışma koşullarından kaçarak Nepal elçiliğine sığındığı belirtiliyor. Guardian'ın sitesinde yayınlanan görüntülerde işçilerin yemek yedikleri ve uyudukları yerlerin derme çatma ve çöplük gibi olduğu görülüyor.

Nepal'in köylerinden başlayan ve Katarlı liderlere uzanan bir “sömürü zinciri” olduğu iddia ediliyor. Katar, nüfusuna göre dünyada göçmen işçi oranının en yüksek olduğu ülke. Katar'da işçilerin yüzde 90'ı göçmen ve bunların yüzde 40'ı Nepalli. Hesaplara göre, turnuva için inşa edilmesi planlanan ve toplamda 100 milyar dolar harcanacağı tahmin edilen stadyumlar, yollar, köprüler ve oteller için 1.5 milyon işçi daha gerekli. Katar'a şimdiye kadar 100 bin Nepalli işçi gittiği belirtildi.

Katar'da Dünya Kupası'nı organize etmekle görevli Yüksek Komite'den yetkililer, Luseyl'deki inşaatları gerçekleştiren müteahhit firmalara yönelik iddialardan “derin endişe duyduklarını” söyledi. Yetkili, hükümetin, söz konusu iddialarla ilgili soruşturma açtığını da ifade etti.

“4 bin işçi ölür”

Bu arada Uluslararası Ticaret Birliği Konfederasyonu, Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası'nın 4 bin göçmen işçinin hayatına mâl olacağını açıkladı. Birliğin verdiği rakamlara göre ülkede bu çalışma şartlarında haftada 12, yılda ise 600 göçmen işçinin öleceği tahmin ediliyor. Birlik, Doha yönetiminin bir an evvel harekete geçmesi gerektiğini belirtirken göçmen işçilerin sağlıkları ve çalışma şartları için acil reforma gidilmesi çağrısı yaptı.

Bana bir daha ‘Katar' demeyin

Katar'daki Dünya Kupası inşaatlarında sadece son haftalarda onlarca Nepalli göçmen işçi kötü çalışma koşulları nedeniyle hayatını kaybetti. Çalışmaların başından bu yana ise ölenlerin sayısının binleri bulduğu söyleniyor. Maruz kaldıkları koşullarda artık çalışmak istemeyen işçiler, işveren şirketlerin kendilerini polise şikâyet edip sınırdışı edilmekle tehdit ettiğini anlatıyor. Şimdi ülkelerine dönme şansı olanlar, “Bir daha ‘Katar' diye bir kelime duymak istemiyorum” diyor. 27 yaşındaki Nepalli işçi Ram Kumar Mahara Katar'da yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “12 saat çalışıp, boş mideyle 24 saat geçirdiğimiz oluyordu. Yöneticime dert yanınca hiçbir ödeme yapmadan beni kapı dışarı etti. Biraz yemek için arkadaşlarıma yalvarmak zorunda kaldım...”

“Böyle Dünya Kupası'na hayır”

İşçi hakları aktivistleri, özellikle uluslararası organizasyonlar sırasındaki protestolarıyla Katar'daki çoğu göçmen olan inşaat işçilerinin “insanlık dışı” koşullarına dikkat çekmeye çalışıyor. 45 milyar dolarlık bir projeyle sıfırdan inşa edilen ve 2022 Dünya Kupası finalinin oynanacağı 90 bin kişilik bir stadyumu da içerecek Luseyl Şehri'nde çalışan Nepalli bir işçi kötü muameleye maruz kaldıklarını ancak çaresiz olduklarını söylüyor...

Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Katar, depremzedeler için konteyner evleri Türkiye'ye göndermeye başladı
  • 13.02.2023 09:51

Katar, depremzedeler için konteyner evleri Türkiye'ye göndermeye başladı

Katar, depremzedeler için taahhüt ettiği konteyner evlerin ilk bölümünü Türkiye' ...

Katar, Dünya Kupası taraftarları dışındaki tüm ziyaretçilere kapılarını kapatıyor
  • 22.09.2022 09:31

Katar, Dünya Kupası taraftarları dışındaki tüm ziyaretçilere kapılarını kapatıyor

Katar, 1 Kasım ile 23 Aralık tarihleri arasında FIFA Dünya Kupası taraftarları h ...

Katar'da çağın ruhuyla harmanlanmış bir İslam mimarisi: Eğitim Şehri Camisi
  • 23.08.2022 14:25

Katar'da çağın ruhuyla harmanlanmış bir İslam mimarisi: Eğitim Şehri Camisi

Başkent Doha'da 2015'te inşası tamamlanan Eğitim Şehri Camisi, modern yapısı ve ...

'Katarlı yatırımcı Türkiye'yi seviyor'
  • 20.04.2017 17:24

'Katarlı yatırımcı Türkiye'yi seviyor'

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Expo Turkey by Qatar'da, fuarı değe ...

'Önemli olan Türk kültürünü sunan projeler üretmek'
  • 20.04.2017 17:08

'Önemli olan Türk kültürünü sunan projeler üretmek'

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, Expo Turkey by Qatar fuarında, Emlaktasond ...

Katar, Filistin'in yeniden imarı için 500 milyon dolar verecek!
  • 27.05.2021 09:13

Katar, Filistin'in yeniden imarı için 500 milyon dolar verecek!

Katar, İsrail saldırılarından büyük zarar gören Gazze'nin yeniden imarı için 500 ...