maritbet girişmaritbet
İsveç’teki camilerin sayısı her geçen gün artıyor!

İsveç’teki camilerin sayısı her geçen gün artıyor!

9.5 milyonluk ülke nüfusundan 500 bini Müslüman olan İsveç'te; İslamiyetle şereflenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son birkaç yılda İslamiyeti seçen kadınların nüfusu 10 bine yaklaşmış durumda

9.5 milyonluk ülke nüfusundan 500 bini Müslüman olan İsveç'te; İslamiyetle şereflenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son birkaç yılda İslamiyeti seçen kadınların nüfusu 10 bine yaklaşmış durumda. Müslümanlık bu ülkede seyyahlar ve diplomatlarla başlamış, 1960'lı yıllarda buralara göçmen olarak gelen Türklerle yayılmış. İsveç'teki Müslümanlar ülke genelinde 5 büyük şehirde toplanmış. Hepsinde de şimdi muhteşem camiler var. Özgün bir İsveç İslam anlayışı için bu yeni camiler büyük öneme sahip. Sadece bir ibadethane olmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal bir merkez görevi de görüyor. İsveçliler için zaman zaman cami turları düzenleniyor.

Helena Benauoda, Müslüman Konseyi başkanı olarak, bu ülkede Müslüman olan en önemli şahsiyetlerden ve İslamı kucaklayan binlerce İsveçli kadından sadece biri. Benauoda, "9 yaşımdan beri sorularıma cevap arıyordum. Gerekli bütün mantıklı cevapları da İslam'da buldum" diyor.

Müslümanlığı seçenleri etkileyen çok daha farklı unsurlar da var. İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Müslüman olan kadınların hayatıyla alakalı doktora tezi yazan Madeleine Sultan Sjopvist, birçok kadının din, toplum, aile ve cinsiyet ile alakalı bilgi edinimine açık olduğunu belirtiyor.

Kübalı bir baba ile İsveçli bir annenin oğlu olan ve 15 yaşındayken İslamiyeti tercih eden Johan Gillman "İslam gizli bir şey ya da saklı yerlerde yaşanan bir din olarak düşünülüyordu. Şimdi ise İslam çok daha açık bir şekilde yaşanıyor. Artık dinimi yaşarken biri gelir de birşey söyler, müdahale eder diye bir korkum yok. Dinimin emirlerini yerine getirirken son derece rahatım" diyor.

Sonradan Müslüman olan İsveçli bayanlardan İman Granath da "Seçimimde en önemli etken; dürüst, adil yetiştirilmiş olmamdı. Gerçekten de İslam'la ilgili birşeyler okumaya başladığım zaman, ailemin beni yetiştirdiği değerlere uygun olduğunu gördüm" ifadelerini kullanıyor.

Türkiye Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tiger Woods'un İsveç'teki adası ve lüks villası!
  • 09.01.2015 10:48

Tiger Woods'un İsveç'teki adası ve lüks villası!

Ünlü golfçü Tiger Woods'un satışa çıkardığı ada ile birlikte içinde yer alan vil ...

İsveç ve Finlandiya yeni cazibe merkezleri!
  • 22.12.2016 09:48

İsveç ve Finlandiya yeni cazibe merkezleri!

KPMG, Gayrimenkul Kredileri Barometresi 2016 araştırmasına göre Almanya ve İngil ...

İsveç'in 'Venedik'i Stockholm!
  • 13.10.2016 16:58

İsveç'in 'Venedik'i Stockholm!

İsveç'teki adalar ve kanallar dolayısıyla takımadaların ortasında kurulmuş olan ...

İsveç’te yaban hayvanları için ‘eko viyadük’
  • 16.08.2016 12:44

İsveç’te yaban hayvanları için ‘eko viyadük’

Yaban hayvanlarının rahat geçişlerini sağlamak için otoyollar üzerinde tasarlana ...

İsveç Türkiye'den girişimci bekliyor
  • 21.10.2014 14:50

İsveç Türkiye'den girişimci bekliyor

İsveç İstanbul Konsolosluğu, yaklaşık üç hafta önce Türkiye'de faaliyet gösteren ...

İsveç'te inşaat alanından eski mezarlık çıktı
  • 19.02.2014 08:12

İsveç'te inşaat alanından eski mezarlık çıktı

İsveç’te 200 yıl öncesine ait olduğu belirtilen mezarlıktan 20 iskelet çıkarıldı ...