maritbet girişmaritbet
İsrail Yeni Dubai mi?

İsrail Yeni Dubai mi?

İsrail, bugün dünyada gayrimenkul sektöründe en hızlı büyüyen ülke. New Yorklu yatırımcıların da içinde bulunduğu yabancı yatırımcılar sorunlu cennette arazileri kapışıyorlar. Fakat bunun büyük bir hata olduğunun farkında değiller

 

Kaynak: Observer Çeviren: Bahar Bayhan

İsrail, bugün dünyada gayrimenkul sektöründe en hızlı büyüyen ülke. New Yorklu yatırımcıların da içinde bulunduğu yabancı yatırımcılar sorunlu cennette arazileri kapışıyorlar. Fakat bunun büyük bir hata olduğunun farkında değiller.

Global Property Guide İsrail'i son iki yılın en çarpıcı konut pazarı olarak değerlendiriyor. Konut fiyatları yayını raporlarına bakıldığında son çeyrekte İsrail'in dünyada 6. hızlı gelişen ülke olduğu görülüyor. Associated Press'e göre İsrail dünyadaki en devingen gayrimenkul sektörlerinden biri olabilirdi. Tel Aviv haberine göre 3 odalı bir konutun ortalama 600.000 Dolar olarak belirlenen fiyatlar, 2008 yılı sonundan itibaren %46 oranında artış gösterdi. Kudüs bu yıl ortalama 415.000 Dolar civarında %15'lik bir oranda sıçrama yaptı.

New Yorklular, kentteki yahudi halk ve kutsal ülke arasındaki özel ilişkiye rağmen ülkeye akın etmeye başladı. 2007 yılında yabancı alıcılar ülkenin toplam alıcılarının %5'inden daha azdı fakat lüks gayrimenkul alımlarının üçte birini gerçekleştirdiler.

Kutlamadan ziyade ülke korkudan titriyor çünkü Dubai ve Amerika gibi aşırı devingen pazarlarla aynı kaderi paylaşıyorlar. İsrail Merkez Bankası biraz ortamı yumuşatma umuduyla son altı ayda birçok kez faiz oranlarını yükseltti.

İsrail pazarının gelişmesini mantıklı kılan birkaç sebep var. Ülkenin banka sistemi çok fazla durağan. Neredeyse 1 milyona yakın Rus göçmenin konut stoğuna rağbeti arttı. Tel Aviv'in Merkez Otogarı yanındaki mahallelerde hala göçmenler bir daire almaya güçleri yetmediği için benzer ailelerle aynı dairede yaşamak zorunda kalıyor.

Ülkede kendine yaşayacak bir daire bulamayan mahallelilerin itirazları yükseliyor. İsrail'deki maaşların New York'taki maaşlardan önemli ölçüde az olduğu göz önüne alındığında bir dairenin fiyatı da aynı oranda pahalı oluyor. Bu, devleti faiz oranlarını yüksek tutma veya değiştirme yönünde baskı altında tutuyor olabilir. En azından bu, Batı Şeria'daki inşaatları durdurmak için devletin redlerini açıklamaya yardımcı oluyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz