maritbet girişmaritbet
İspanya emlak krizini erteliyor ve dua ediyor!

İspanya emlak krizini erteliyor ve dua ediyor!

Yazar Elizabeth Gilbert'ın kendi hayat deneyiminden yola çıkarak yazdığı Eat, Pray, Love kitabından sinemaya da uyarlanan Ye, Dua Et ve Sev filminin adından esinlenenler, İspanya'daki emlak balonu için 'Ertele ve Dua Et' diyor

Yazar Elizabeth Gilbert'ın kendi hayat deneyiminden yola çıkarak yazdığı Eat, Pray, Love kitabından sinemaya da uyarlanan Ye, Dua Et ve Sev filminin adından esinlenenler, İspanya'daki emlak balonu için 'Ertele ve Dua Et' diyor. Ülkede, kimse sorunun gerçek boyutundan bahsetmediği için kullanılan bu söz, işin boyutunun tahmin edilenden daha büyük olduğunu düşündürüyor. İflasın eşiğindeki gayrimenkul şirketlerini desteklemeye devam eden İspanyol bankaları, sorunlu emlak kredileri riskini maskelemeye çalışıyor.

Tahminlere göre, İspanya'nın bankalarındaki geri dönmeyecek kredilerin ve el konmuş fakat satılması mümkün olmayan gayrimenkullerin toplam değeri 184 milyar avro. Bankalar bir yandan sorunlu emlak kredilerinden kaynaklanan riskleri gizlemeye çalışırken, diğer yandan borçlarını ödeyemeyen emlak şirketlerini desteklemeyi sürdürüyor. Bankaların bu davranışı, kredi notlarını aşağı çekerken, hisse senedi fiyatlarına değer kaybettiriyor. İşte İspanya'da bu emlak balonuna dâhil olan gayrimenkul geliştiricilere artık 'zombi' deniyor. Mesela bunlar arasında Metrovacesa sayılıyor ki, bir yıldan fazladır projeleri bitmemiş. İspanya, bankalardan, emlak şirketlerinden kaynaklanan kayıplarını karşılamak için kenara daha fazla para koymalarını isteyip bankaları temizlemeye çalışıyor.

ZARAR 184 MİLYAR AVRO

İspanya'nın, bankalardan kenara ayırmalarını istediği miktarın, artmış provizyonların 30 milyar avroluk kısmını oluşturduğunu belirten finans şirketi Irea Yönetim Kurulu Başkanı Mikel Echavarren, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, bu miktarın yeterli olmadığını, çünkü pek çok performans gösterdiği iddia edilen kredinin aslında işlemediğini söyledi. Echavarren, İspanya'nın "ertele ve dua et" politikası uyguladığını, kimse bir şey söylemediği için sorunun gerçek boyutunun bilinemediğini belirterek, "Gerçeği söylemeyerek, bütün finansal sistemi tehlikeye atmaya devam edemeyiz" diyor. İspanya Ekonomi Bakanlığı, bankaların 184 milyar avroluk sorunlu emlak kredisi bulunduğunu, geri kalan 123 milyar avroluk kısmın ise işlediğini söylüyor. Nomura International analistleri Daragh Quinn ve Duncan Farr, 14 mayıs tarihli raporunda, kayıpları karşılamak için daha fazla rezerv ihtiyacı bulunduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Nomura, İspanya'nın İrlanda gibi imar kredilerinin kayıplarını üstlenmesi halinde, bankaların 8.9 milyar avrodan 76.5 milyar avroya kadar ihtiyacının olabileceğine dikkat çekti.

BANKALARDA DENETLEME SÜRECİ

İspanya'nın kısmen kamulaştırdığı Bankia, geçen hafta İspanya devletinden 19 milyar avro daha istedi. Grubun, mortgage kredilerini kapatabilmek için, hükümet tarafından daha önce istenen provizyonlara ek olarak, 4 milyar avro ve kalan kredi hesabı için de 5.5 milyar avroluk ilave fona ihtiyacı var. Bir taraftan Bankia'ya devlet yardımı sağlanırken, diğer bankalarda oluşabilecek gayrimenkul ve tüketici kredisi kaynaklı zararları saptamak için denetleme çalışmaları sürüyor. İspanya'nın en büyükleri arasında yer alan Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) bankalarının da yer aldığı 16 bankanın notunu Moody's, bu ay içinde indirdi. İndirim, bankaların çöken emlak piyasasındaki kayıplarını hükümet yardımlarıyla kurtaramayacak kadar büyük olduğu endişesinin artmasından kaynaklanıyordu.

 

Mansolivar&IAX'ten ekonomist ve İspanya Merkez Bankası eski denetçilerinden Ruben Manso, büyük bankaların ellerindeki gayrimenkullerin bir kısmını satarak kayıplarını bir parça geri aldığını belirtiyor. Ancak, aynı şey küçük bankalar için geçerli değil. Beklenti o ki, bu kredi borçlarının geri ödenme olasılığı sıfır ve bunun gibi benzer onlarca örnek mevcut. Bir hafta önce IIF (Uluslararası Finans Enstitüsü), İspanyol bankalarının kredi zararının 260 milyar avroyu bulabileceğini ve en büyük kaybın gayrimenkul kredilerinden kaynaklanabileceğini açıklamıştı. IIF, İspanyol bankalarının 2012-2013 döneminde kredi zararının 218-260 milyar avro aralığında olabileceğini, sektörün ayakta kalabilmesi için yaklaşık 60 milyar avroya gerek duyulabileceğini belirtmişti.

EBA TAHMİNLERİ DEĞİŞTİRMEDİ

EBA (Avrupa Bankacılık Otoritesi), Avrupalı bankalar için sermaye artırım tahmininin Aralık 2011 tahminine göre değişmediğini açıkladı. EBA, Avro Bölgesi'ndeki borç krizinin ağırlaşmasına rağmen 114.7 milyar avro olarak öngörülen Avrupalı bankaların sermaye ihtiyacının 8 aralıktaki tahmine göre değişiklik göstermediğini ifade etti. EBA, aralıkta yaptığı açıklamada, 71 AB bankasının 31'inin fazladan sermayeye ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı. AFP İspanya'nın işi Allah'a kalmış İspanya'da emlak sektörüne verilen ve geri dönmeyen krediler nedeniyle zor durumdaki bankaların gerçek zararı açıklanmıyor. Uzmanlar, ülkenin "ertele ve dua et" politikası uyguladığını dile getiriyor.

KATOLİK KİLİSESİ DE VERGİ VERSİN

İspanyol Sosyalist Partisi PSOE, Katolik Kilise'ye ait gayrimenkullerden emlak vergisi alınmasını talep etti. 1979'da İspanya ile Vatikan arasında yapılan antlaşmaya göre Katolik Kiliselere ait, aralarında Endülüs devrinden kalma cami ve külliyelerin de bulunduğu gayrimenkullerden vergi alınmıyor. PSOE, tüm belediye ve mahalli idarelerde başvuru dilekçeleri verilerek kiliselere ait gayrimenkullerden vergi alınması için talepte bulunulmasını istedi,

ORDUDA KRİZ MENÜSÜ UYGULAMASI

İspanyol ordusu 1 temmuzdan itibaren askeri birliklerde yemek menüsündeki ücretlerin yarısını ödeme mecburiyeti getiriyor. Kriz nedeniyle kemer sıkma politikaları uygulayan İspanya Silahlı Kuvvetleri, yemek faturalarının yüzde 50'sini mensuplarının üstlenmesini sağlayarak yılda 15 milyon avro tasarruf etmeyi öngörüyor. Askeri akademi öğrencileri, tatbikatta olan birlikler ve koruma görevlileri ücretsiz yemek yemeğe devam edecek.

İkinci çeyrekte de daralma olacak İspanya Merkez Bankası, ekonominin ikinci çeyrekte daralmasının beklendiğini belirtti. Avro Bölgesi'ndeki endişelerin merkezi haline gelen İspanya'daki veriler, ekonomik faaliyetlerin yavaşlamaya devam ettiğini gösteriyor. İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, GSYH'nın bu yıl yüzde 1.7 küçüleceğini 2013'te yüzde 0.2, 2014'te yüzde 1.4 artacağını öngördüklerini belirtti.

ZAMLARA KARŞI DURDURMA EYLEMİ

Metro ulaşım ücretlerine yapılan zammı protesto eden bir grup Madrid'deki metro istasyonlarında dün sabah 10 trenin seferini engelledi. 10 dakika süren eylemden 90 bin yolcuyu etkilendi. Yüzlerinin belli olmaması için kapşonlu giysiler giyen ve kendilerine "Yüksek tarifeyi durduralım" adını veren grup, yolcuların güvenliğini tehlikeye sokmadıklarını, bu yüzden tren durduğu sırada eylemi gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Pelin Cengiz / Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İspanya'da hükümet, konut alımı için gençlere yardım yapacak!
  • 09.10.2021 09:30

İspanya'da hükümet, konut alımı için gençlere yardım yapacak!

İspanya'da koalisyon hükümeti 2022 yılı devlet bütçesi kapsamında konut ve kültü ...

Barselonalı mimarlar bu ofislerde çalışıyorlar!
  • 26.02.2018 16:48

Barselonalı mimarlar bu ofislerde çalışıyorlar!

Barselona ile ilgili geniş çalışmaları bulunan fotoğrafçı Marc Goodwin, şehirdek ...

İspanya'da, Kovid-19 salgını turist sayısını düşürdü
  • 02.10.2020 17:50

İspanya'da, Kovid-19 salgını turist sayısını düşürdü

Dünyanın en fazla turist alan üç ülkesinden biri olan İspanya'da, (Kovid-19) sal ...

Oyuncu Mert Öcal İstinyePark'ta görüntülendi
  • 16.09.2020 10:23

Oyuncu Mert Öcal İstinyePark'ta görüntülendi

Mert Öcal, önceki gün İstinyePark'ta objektiflere takıldı ...

Ferit Şahenk İspanya'daki otelini 210 milyon euroya sattı!
  • 28.11.2018 10:49

Ferit Şahenk İspanya'daki otelini 210 milyon euroya sattı!

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in, İspanya'nın başkenti Madri ...

Antalya Homes, İspanya'da Spain Homes markasıyla ofis açtı
  • 18.10.2018 14:40

Antalya Homes, İspanya'da Spain Homes markasıyla ofis açtı

Antalya Homes, Türkiye’nin yabancıya konut satışındaki en büyük rakiplerinden İs ...