maritbet girişmaritbet
İspanya’da konut ipoteği mağdurları sokakta sabahlıyor!

İspanya’da konut ipoteği mağdurları sokakta sabahlıyor!

İspanya'da ekonomik krizden dolayı işlerini kaybeden ve aldıkları evlerin ipoteklerini ödeyemediği için evlerini boşaltma riskiyle karşı karşıya kalan mağdurlar sokakta sabahlıyor

 

Ekonomik krizin yaşandığı İspanya'da, evlerinin ipoteğini ödeyemeyecek duruma gelen mağdurlar, seslerini duyurabilmek için sokakta sabahlamaya başladı. İspanya'da mevcut durumda ipoteklerini ödeyemediği için evlerini boşaltma riskiyle karşı karşıya kalan yaklaşık 400 bin vatandaş bulunurken, bunlardan 50 kadarı, başkent Madrid'deki Bankia bankasının merkez binası önünde kamp kurdu. Dönüşümlü olarak burada sabahlayan ipotek mağdurları, banka ile anlaşana kadar eylemlerini devam ettireceklerini duyurdu. İspanya'da çok sayıdaki sivil toplum örgütünün de destek verdiği eylem çerçevesinde banka girişinin olduğu duvarı protesto pankartları ile dolduran mağdurlar, burada yatıp kalkıyor. Mağdurlar, ipoteklerini ödeyememelerindeki temel nedeni, ülkedeki ekonomik krizden dolayı işlerini kaybetmeleri ve faizlerdeki artış olarak açıkladı. Bankadan henüz olumlu cevap alamamalarına rağmen toplu görüşme talebinde bulunan mağdurlar, oluşturdukları müzakere komisyonları ile banka yöneticilerine ulaşmaya çalışıyor.
 
AA muhabirine konuşan ipotek mağdurlarından, evli ve 4 çocuk babası 54 yaşındaki Domingo, "2004'te evimi satın aldım ve halen yaklaşık 15 yıllık ipoteğim var. Güvenlik görevlisi olarak çalışıyordum ama kesintilerden dolayı işten çıkarıldım. Şu anda hiçbir gelirim yok. İşsizlik sigortam da bitti. 1,5 yıldır ipoteğimi ödeyemiyorum ve 5 Aralık tarihinde evi boşaltmam için ihbarname geldi. Buradaki evimi ipotekten kurtarıp, Meksika'ya dönmek istiyorum" diye konuştu. 20 yıldır İspanya'da yaşayan Peru kökenli 45 yaşındaki Maria da kız kardeşi ile birlikte 2006 yılında aldığı evin ipoteğini ödeyemeyecek durumda olduğunu anlattı. 5 gündür banka binasının önünde sabahlayan Maria sözlerine şöyle devam etti: "Evi yatırım olsun diye aldık. Çünkü normalde ev fiyatları her zaman artıyor ama burada tam tersi oldu. Fakat bizim esas sorunumuz Euribor (ipotekli konut finansman sistemi) oldu. 1400 avro aylık ile ipotek ödemeye başladım sonra 2100 avroya yükseldi. Faizler çok yüksek. Bunu karşılayacak gücümüz yok." 
 
Emlak piyasasında uğradığı zarardan dolayı iflas etmekten kurtulmak için hazmeden 19 milyar avroluk yardım isteyen Bankia'nın yetkilileri ise mağdur olan insanlarla toplu şekilde bir müzakere yapmadığını, müşterilerle bire bir görüşme yoluna gittiğini açıkladı. Bu arada ipotek krizinin dramatik sonuçları da görülmeye başlandı. Ülkenin güneyindeki Granada kentinde, 53 yaşındaki Jose Miguel Domingo adlı bir vatandaş, 2009 yılından bu yana ödeyemediği ipoteğinden dolayı evini terk etmek zorlanınca intihar etti. Öte yandan ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), ipoteklerini ödeyemediği için evlerini terk etmek zorunda bırakılanların sokağa atılmalarını önleyen bir yasa teklifini meclise sundu. 
 
Günboyu

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İspanya'da hükümet, konut alımı için gençlere yardım yapacak!
  • 09.10.2021 09:30

İspanya'da hükümet, konut alımı için gençlere yardım yapacak!

İspanya'da koalisyon hükümeti 2022 yılı devlet bütçesi kapsamında konut ve kültü ...

Barselonalı mimarlar bu ofislerde çalışıyorlar!
  • 26.02.2018 16:48

Barselonalı mimarlar bu ofislerde çalışıyorlar!

Barselona ile ilgili geniş çalışmaları bulunan fotoğrafçı Marc Goodwin, şehirdek ...

İspanya'da, Kovid-19 salgını turist sayısını düşürdü
  • 02.10.2020 17:50

İspanya'da, Kovid-19 salgını turist sayısını düşürdü

Dünyanın en fazla turist alan üç ülkesinden biri olan İspanya'da, (Kovid-19) sal ...

Oyuncu Mert Öcal İstinyePark'ta görüntülendi
  • 16.09.2020 10:23

Oyuncu Mert Öcal İstinyePark'ta görüntülendi

Mert Öcal, önceki gün İstinyePark'ta objektiflere takıldı ...

Ferit Şahenk İspanya'daki otelini 210 milyon euroya sattı!
  • 28.11.2018 10:49

Ferit Şahenk İspanya'daki otelini 210 milyon euroya sattı!

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in, İspanya'nın başkenti Madri ...

Antalya Homes, İspanya'da Spain Homes markasıyla ofis açtı
  • 18.10.2018 14:40

Antalya Homes, İspanya'da Spain Homes markasıyla ofis açtı

Antalya Homes, Türkiye’nin yabancıya konut satışındaki en büyük rakiplerinden İs ...