maritbet girişmaritbet
İlk seçim kurşununu sıktı: Altyapıya 50 milyar dolar

İlk seçim kurşununu sıktı: Altyapıya 50 milyar dolar

Ekonomi çevreleri ABD Başkanı’nın açıklayacağı yeni önlemleri izleyecek. Obama ilk adımı 50 milyar dolarlık altyapı yatırımıyla attı. Gözler bir taraftan da AB maliye bakanları ve en büyük banka yöneticilerinin toplantısında


 

Küresel ekonominin yeni bir durgunluk dönemine girip girmeyeceği tartışmaları devam ederken gözler hafta içinde ABD ve Avrupa'da ekonomi ve finans çevreleri açısından kritik önem taşıyan üç gelişmede olacak. Bunlardan ilki ve en önemlisi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre seçimleri için fiili kampanyası kapsamında ABD'de işsizliği azaltmak için açıklayacağı sürpriz önlemler olacak.

Obama, yüzde 9.5'e yükselen işsizliği azaltmak ve 2 Kasım'daki Kongre seçimleri öncesinde oy kaybını sınırlamak için istihdamı artırmaya yönelik bir dizi önlem belirledi. Obama, bu önlemlerin ilkini dün, Emek Günü bayramında seçim kampanyasını fiili olarak başlattığı Milwaukee'de açıkladı. Buna göre, altı yıl sürecek yol, uçak pisti ve demiryolu altyapı yenileme programı kapsamında ilk aşamada 50 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Obama, partisinin uyguladığı politikalar sayesinde krizden kaynaklanan kanamanın durduğunu ve bir miktar ekonomik büyüme yakalandığını vurgularken, daha fazla adım atılması gerektiğini ancak Cumhuriyetçi Parti'nin bu adımların önünde bir engel olduğunu belirtti.
 
Obama'nın yarın ziyaret edeceği Cleveland'da da istihdam konusunu ele alması bekleniyor. Obama'nın açıklamalarının istihdam sektörüne ilişkin teşvikler ve iş dünyasında vergi konularına odaklanması öngörülüyor. Obama, cuma günü Washington'da düzenleyeceği basın toplantısında ise istihdamı artırmaya yönelik hamlesinin detaylarını açıklayacak. Ekonomi ve yatırım çevreleri, Obama'nın adımlarının yanı sıra  Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının dün başlayan toplantısı, ikincisi dünyanın en büyük bankalarının yöneticilerinin Frankfurt'ta gerçekleştirdiği toplantı, üçüncüsü ise ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün açıklaması beklenen istihdam yaratmaya yönelik yeni önlemler.

Euro Bölgesi bakanları IMF'de sandalye kapmaca oynuyor
AB maliye bakanları, dün başlayan Ecofin toplantısında Uluslararası Para Fonu (IMF) güz toplantıları için ortak pozisyon belirlemeye çalışıyor. Reform süreci kapsamında IMF İcra Kurulu Direktörleri'nde Euro Bölgesi ülkelerinin yıllara göre 8 ya da 9 olan sandalye sayısının bire indirilmesine ilişkin bir öneri masada. Bu önerinin amacı gelişmekte olan ülkelerin IMF yönetimindeki ağırlığını artırmak. Sandalye sayısı bire düştüğü için Euro Bölgesi ülkelerinin de kendi ulusal pozisyonları yerine ortak tavırlarını masaya getirmesi gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet de haftasonu yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerinin IMF toplantısında net ve ortak bir pozisyona sahip olmasının oldukça önemli olduğunu belirtti. İcra Kurulu'nda Çin başta olmak üzere gelişen ülkelerin oyunun artırılması yönünde girişimler geçen yıl G-20 toplantılarında başlamıştı. Kasım ayındaki G-20 zirvesine kadar bu konunun detayları üzerinde uzlaşma sağlanması hedefleniyor. Eğer IMF İcra Kurulu Direktörleri'nin ülke dağılımının nasıl yapılacağı üzerinde kasıma kadar uzlaşma sağlanamazsa Hindistan ve Brezilya sandalyesini kaybedecek.
 
Bankacılar ‘gölge etmeyin' diyecek
Dünyanın önde gelen bankalarının üst düzey yöneticileri yarın ve öbürgün Frankfurt'ta düzenlenecek bir konferansta bir araya gelerek küresel finans krizinin ardından sektörün yönünü ve aşırı katı buldukları yeni düzenlemelerden kurtulmanın yollarını arayacak. Konferansta Morgan Stanley, UniCredit ve Commerzbank CEO'larının yapacakları konuşmalarda bankaların istikrarı sağlamak için üzerine düşeni yaptığını ve ilerlemeyi engelleyecek yeni bankacılık kurallarının bu süreci olumsuz etkilememesi gerektiğine değinmesi bekleniyor.
Denetçi kurumlar, “Basel III” adlı düzenlemeyle bankalara uygulanan sermaye yeterlilik ve likidite oranlarının artırılması taraftarı. Almanya Bankalar Birligi dün, Basel III kuralları kabul edilirse, 10 büyük Alman bankasının 105 milyar euro ek sermayeye ihtiyaç duyacağını açıkladı.
 
Obama'nın altı yıllık planında neler var
- 240 bin kilometre yol onarılacak.
- 240 kilometre uçak pisti rehabilite edilecek, hava kontrol sistemi modernize edilecek.
- Özel sektör, federal devlet ve yerel yönetimlerin projelerinin finansmanı için bir altyapı bankası kurulacak.
  • Etiketler:

Yorum Yaz