maritbet girişmaritbet
Google, Yandex’in Türkiye’de ofis açtığını görünce atağa kalktı!

Google, Yandex’in Türkiye’de ofis açtığını görünce atağa kalktı!

Türkiye Yandex'in Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile birlikte şirketin genel merkezine misafir olduk. Yandex'in piyasa değeri tam 6 milyar dolar

 

Türkiye Yandex'in Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile birlikte şirketin genel merkezine misafir olduk. Yandex'in piyasa değeri tam 6 milyar dolar. Bu durgunluk ve krizde yıllık cirosu 1 milyar dolar, 2012 ilk çeyrekte net kârını yüzde 67 oranında artırmış. Yandex, pazarın yüzde 60,2'sini elinde tuttuğu Rusya'dan sonra ilk açılımını Türkiye'ye yapmış. Şirketin çeşitli ülkelerde toplam 3 bin 500 çalışanı var. Rusya'daki merkezde 100 kişi Türkiye pazarı için çalışıyor. Türkiye'deki ofisinde ise doğrudan ve dolaylı 50 kişi görev yapıyor. Yandex CEO'su Arkady Volozh ve Türkiye Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 'Biz bir Türkiye şirketi olmakta kararlıyız.' diyor.

Yandex, küresel bir şirket olma yolunda Türkiye pazarını ilk önemli cephe olarak seçmiş. Bunda pazarın niteliği, büyüme potansiyeli, rekabet koşulları ve elbette Türkiye ayağından aldıkları güçlü davet ve arzu da önemli bir rol oynamış. Pazar paylarını yüzde 1'den yüzde 20'lere taşıdıklarında artık benzer stratejiler ile başka ülkelere açılmak için önemli bir testi geçmiş olacaklarını düşünüyorlar. Mehmet Ali Yalçındağ'a göre Yandex, Türkiye'de ofisle kalmayacak, yüzde 100 kendisine ait bir şirket olarak Türkiye'de hizmet verecek. Bu son derece önemli. Yandex, yerli davranan bir küresel şirket olmak hedefiyle yola devam ediyor. Bu noktada Yandex'in Türkçeye hakim olma ve kullanma çabaları dikkat çekici. Başkan Arkady Volozh gelişmeleri şöyle anlatıyor: "Türkiye'de 35 milyon internet kullanıcısı, 4 milyar Türkçe sayfa var. Yani, internette hâkim dil doğal olarak Türkçe. Yandex'ten Türkçe arama yaptığınız zaman Google'a göre 3 kat daha fazla veriye ulaşırsınız. Türkiye'deki işleri Moskova'dan yönetmeyi düşünmedik. Hemen Türkiye'de ofis kurduk. Türkiye'de kazandığımızın vergisini de Türkiye'de ödeyeceğiz. Biz gelene kadar Google'ın Türkiye'de ofisi bile yoktu. Bizim rekabet planlarımızı görünce onlar da hemen Türkiye'ye ofis açtılar." Açıktır ki, rekabet güzeldir!

Türkiye'de harita ve trafik hizmetine de ağırlık veriyorlar. Yandex Türkiye İstanbul'daki trafik verilerini kargo şirketlerinin sokakta dolaşan filolarına verdikleri GPS cihazlarıyla sağlıyor. Bu nedenle trafikteki son duruma her zaman daha hâkim oluyorlar. Mehmet Ali Yalçındağ, trafikle kendi yaptığı testi aktardı: "Tekneye binip kıyıya yakın seyrederek İstanbul trafiğini bir yandan Yandex'ten, diğer taraftan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin verilerinden izledim. İBB'nin trafik verileri yüzde 50-55, Yandex'inki yüzde 85 tuttu. Bu durumu daha sonra İBB yetkilileriyle de konuştum. Onlar kendi kameralarıyla trafiği izliyorlar." Yandex ilaveten Rusya'da hem alışveriş yaptırıyor hem de taksi hizmeti sunuyor. Yandex'ten taksi aradığınızda sisteme kayıtlı 6.000 taksiden istekli olan en yakını derhal size yönlendiriliyor. Moskova gibi yoğun trafik sorunu olan bir şehirde 12 dakikada taksi neredeyseniz orada oluyor. Yandex Türkiye, benzer hizmetleri Türkiye'de de verebilmek için bazı yerli küçük şirketleri satın alabilir.

İbrahim Öztürk/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kahramanmaraş'taki "dünyanın en saçma binası"nın yıkımı 2 aya tamamlanacak
  • 01.04.2022 16:30

Kahramanmaraş'taki "dünyanın en saçma binası"nın yıkımı 2 aya tamamlanacak

Arama motoru Google'da "Dünyanın en saçma binası" olarak ilk sırada çıkan ve kap ...

Google, Android Deprem Uyarı Sistemi’ni tanıttı
  • 03.02.2022 10:02

Google, Android Deprem Uyarı Sistemi’ni tanıttı

Google, altyapısı ve teknolojisinden faydalanarak dünya çapındaki depremleri alg ...

Google, Londra’daki kiracısı olduğu binayı 1 milyar dolara satın alacak!
  • 19.01.2022 10:48

Google, Londra’daki kiracısı olduğu binayı 1 milyar dolara satın alacak!

Google Londra’da 2011 yılından bu yana kiracısı olduğu binayı 1 milyar dolara sa ...

Dünyanın en saçma binası nerede?
  • 07.09.2020 11:12

Dünyanın en saçma binası nerede?

Google’da ‘dünyanın en saçma binası’ olarak arama yapıldığında ilk sırada yer al ...

Yandex Türkiye ofisi kapanıyor!
  • 18.09.2020 18:24

Yandex Türkiye ofisi kapanıyor!

Türkiye pazarına 2011 yılında giriş yapan Rus Yandex'in kısa sürede resmi açıkla ...