maritbet girişmaritbet
Fransız hükümet kabinesinde evi ipotekli bakan var!

Fransız hükümet kabinesinde evi ipotekli bakan var!

Fransa’da vergi cennetlerine karşı açıklanan önlemler çerçevesinde 38 bakan ve yardımcısı servetlerini açıkladı. Kabinede sekiz milyoner bakan bulunurken, en ‘fakir’leri Fas asıllı Kadın Hakları Bakanı çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın vergi cennetlerine karşı açıkladığı önlemler çerçevesinde sosyalist Ayrault hükümetini oluşturan 38 bakan ve yardımcısı pazartesi günü resmî www.gouvernement.fr sitesinden servet beyanında bulundu. Kabinede milyoner olan tam sekiz bakan var. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius deklare ettiği 6.5 milyon avroluk servetiyle kabinenin en varlıklı bakanı. Fabius'u 5.2 milyon avroyla Yaşlılardan sorumlu Bakan Yardımcısı Bayan Michèle Delaunay ve 2.15 milyon avroyla da Çalışma Bakanı Michel Sapin izliyor. Başbakan Jean-Marc Ayrault'nun servetiyse sadece 1.5 milyon değerinde; esas itibariyle Nantes'da ikamet ettiği bir rezidans ile aynı bölgedeki bir tatil evinden oluşuyor.

Ortalamanın dört kat üstü

Servet beyanı, bakan ve yardımcılarının göreve başladıklarında “Siyasi Yaşamın Mali Saydamlığı” Komisyonu'na bildirdikleri beyanın 31 Mart 2013 itibariyle güncelleştirilmiş versiyonu olup varsa yurtdışındaki servetleri de kapsıyor. Offshore hesaplarıyla siyasi krize yol açan eski Bütçe Bakanı Jerôme Cahuzac'nın beyanı listede yer almıyor doğal olarak ama alsa belki de daha anlamlı olurdu.

Le Monde'un konuyla ilgili haberinde, kabinenin kişi başına ortalama 913 bin 549 avro beyan edilen serveti, 2010 verilerine göre nüfusun yüzde 10'luk üst dilimininkine (941 bin 100 avro) yakın. Bu servet İstatistik Enstitüsü İnsee'nin verilerine göre, Fransızların ortalama servetinin (229 bin 300 avro) dört katına tekabül ediyor. Ancak kabinede bu ortalamanın altında servet beyan edenler de var.

Ortalamanın altında serveti olanlar

Kabinenin varlıklı bakanları 60 yaş civarındayken, ortalama 44 yaş sınırında dördü kadın yedi bakanın servetinin ortalamanın altında kaldığı görülüyor. En düşük servet beyan etmiş bakan 106 bin 830 avroyla Najat Vallaud-Belkacem. Kadın Hakları Bakanı olarak görev yapan Fas kökenli Belkacem, Sarkozy'nin kazandığı 2007 seçimlerinde Sosyalist Parti adayı Hollande'ın eski eşi ve çocuklarının annesi Ségolène Royal'e danışmanlık yapmıştı. Hükümet sözcülüğü de yapan kabinenin en genç bakanı 1977 doğumlu Belkacem'in taşınmazı ve arabası yok. 1500 avroya aldığı ikinci el Piaggio marka 50 cc'lik bir motosikleti bulunduğunu ve değerinin 500 avro olduğunu beyan etmiş. Çevre Bakanı Bayan Delphine Batho da sadece 109 bin 785 avroluk menkul değerlerden oluşan bir serveti olduğunu açıklamış. Aralarında İçişleri bakanı Manuel Valls'ın da yer aldığı diğer beş bakanın servetleri de 200 bin avro sınırının altında bulunuyor.

İpotek borcu olanlar

Manuel Vals, Paris dışında (Evry) bir evi olduğunu ve halen 306 bin avroluk ipotek borcu bulunduğunu açıklamış. Borçlu bakanlardan bir diğeri yeni bütçe Bakanı Bernard Cazeneuve Paris banliyösünde 550 bin avro değerinde bir evi olduğunu ama toplam 410 bin avroluk ipotek borcu olduğunu, bunu da aylık 3200 avroluk taksitlerle ödediğini beyan etmiş. Kültür Bakanı Bayan Aurélie Filipetti de 710 bin avroluk küçük bir dairesi olduğunu ama 313 bin avroluk borcu kaldığını açıklamış.

Kısacası Ayrault hükümetinin bakanlarının servet ortalaması belki yüksek görünüyor ama dudak uçurtacak kadar da değil. Ayrıca örneklerden görüldüğü gibi, ipotek borcu bulunan, taşınmazı ve arabası olmayan bakanlar da var.

Ifob'un anketine göre bakanların servet beyanında bulunma zorunluluğunu halk yüzde 60 oranında destekliyor. Bu zorunluluk 24 nisanda Bakanlar Kurulu'na sunulacak tasarı yasalaştığında parlamenterleri ve yüksek kamu görevlilerini de kapsayacak. Ama bu konuda sosyalistler arasında bile tam bir görüş birliği olduğunu söylemek güç. Örneğin Milli Meclis Başkanı sosyalist Claude Bartolone, servet beyanını bir tür “röntgencilik” (vayeurisme) olarak nitelemekten çekinmiyor.

500 AVROLUK MOTOSİKLETİ VAR

Ayrault Hükümeti'nin en düşük servet beyan eden bakanı 106 bin 830 avroyla Najat Vallaud-Belkacem oldu. Kadın Hakları Bakanı olarak görev yapan Fas kökenli Belkacem, kabinenin en genç bakanı ve 1977 doğumlu. Belkacem, taşınmazı ve arabasının olmadığını, 1500 avroya aldığı ikinci el Piaggio marka 50 cc'lik bir motosikleti bulunduğunu ve değerinin 500 avro olduğunu beyan etmiş.

AKIN ÖZÇER/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor
  • 11.10.2023 14:17

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor

Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesi ...

Elektrikli uçak hayaldi gerçek oldu!
  • 11.06.2015 11:28

Elektrikli uçak hayaldi gerçek oldu!

Airbus Group tarafından geliştirilen yüzde 100 elektrikle çalışan uçak modeli E- ...

Akşan Yapı’dan çelik kullanımı
  • 01.02.2012 16:42

Akşan Yapı’dan çelik kullanımı

Çelik üreticisi ve çelik yapı sistemleriyle konut üreticisi olan Akşan Yapı Kent ...

SEKTÖRDEN BOYKOTA DESTEK
  • 24.12.2011 17:08

SEKTÖRDEN BOYKOTA DESTEK

Türk Müteahhitler, Başbakan Erdoğan'ın yaptırım kararına tam destek verdi. ...

El örgüsü yapanlar için en güzel mağaza!
  • 06.04.2021 11:45

El örgüsü yapanlar için en güzel mağaza!

We are knitters adlı Paris'deki el örgüsü mağazası Mazumdar Bravo Mimarlık taraf ...