maritbet girişmaritbet
Bosna-Hersek’e yatırım yapmanın tam zamanı!

Bosna-Hersek’e yatırım yapmanın tam zamanı!

Ekonomik krizin derin bir şekilde etkilediği Bosna-Hersek’te, özellikle gayrimenkul sektöründe olmak üzere yatırımcılar için çok cazip imkanlar bulunduğu bildirildi

 


 
         Ziraat Bankası Bosna-Hersek Genel Müdürü Kenan Bozkurt, dünyada ve özellikle euro bölgesinde yaşanan ekonomik krizin Bosna-Hersek'i derin bir şekilde etkilediğini belirtti.

         Bosna-Hersek'in bu ekonomik krizden büyük yara aldığını ifade eden Bozkurt, enerji, ulaşım, gıda, turizm, finans, sigorta ve özellikle gayrimenkul gibi alanların Türk yatırımcılarına çok önemli fırsatlar sunabileceğini ifade etti.
         Özellikle, gayri menkul sektörünün Türk yatırımcılar için çok cazip imkanlar sunduğunu dile getiren Bozkurt, ekonomik kriz öncesi örneğin 1-1,5 milyon avro olan gayri menkullerin şu anda 300-500 bin avro civarında alıcı beklediğine dikkati çekti.
 
         Kenan Bozkurt, Türk yatırımcıları için Bosna-Hersek'te şu anda çok cazip bir yatırım iklimi bulunduğuna işaret ederek, "Bu ülkede Türk yatırımı çok az, ticaret de çok düşük seviyelerde. Yatırım için Bosna-Hersek bu atmosferde düşünülmeli. Ülkeye yatırım yapmak isteyenler ellerini biraz çabuk tutmalı, biz ülkenin ilk ve tek Türk bankası olarak yardıma hazırız" dedi.
         Bosna-Hersek Federal Yatırım Ajansı (FIPA) Genel Müdürü Jelica Grujic de yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te yatırım ve ticaret yapmak isteyen Türk iş adamlarına firma bulma ve yönlendirme imkanları konusunda yardıma hazır olduklarını söyledi.
 
         Bosna-Hersek'in Türkiye ile özel ticaret anlaşmalarının bulunduğuna işaret eden Grujic, vergi ve gümrük sisteminde de ülkesinin yatırımcılara kolaylıklar sunduğunu vurguladı.
         Grujic, ülkenin finans sektörünün şu anda sağlam olduğunu ekonomik krizin bu sektöre çok fazla zarar vermediğini belirterek, şunları kaydetti:

         "Yabancı yatırım şirketlerinin hakkını korumak için 32 ülkeyle karşılıklı vergi anlaşmamız bulunuyor. Bosna-Hersek'e yatırım yapan yabancı şirketlerin yatırımları devlet korumasında. Yabancı yatırımcılar için arazi sağlanıyor. Vergi sistemimiz çok uygun. 5 yıl içinde 10 milyon avro yatırım yaparsanız 5 yıl vergiden muaf tutuluyorsunuz. İş gücümüz ucuz. 1994 yılından 2009 yılına kadar yabancı yatırımcı üretime yatırım yaptı. Bunu banka ve
 telekomünikasyon takip etti. Türkiye Bosna-Hersek'e yatırım yapan devletler arasında 10'uncu sırada. Bosna-Hersek'in zengin ormanları, nehirleri ve termal su kaynakları bulunuyor. Yatırımcılar, bu alanları iyi şekilde değerlendirebilir."
 
"BOSNA, İŞÇİLİK, ENERJİ VE VERGİLENDİRMEDE ÖNEMLİ İMKANLAR SUNUYOR"
         Bosna-Hersek Federasyonu Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yago Lasiç ise ülkesinin özellikle yabancı yatırımcılar için işçilik, enerji ve vergilendirme konularında önemli imkanlar sunduğunu söyledi.
         Yogo Losiç, Bosna-Hersek'in Avrupa ülkelerine yakınlığı nedeniyle de yatırımcılar için cazip ülke olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
         "Yatırımcılar, Bosna-Hersek'te ürettikleri ürünleri Avrupa ülkelerine çok rahat ve kolay bir şekilde ihraç edebilir. Dış ticaret konusunda Bosna-Hersek çok avantajlı bir ülkedir. Ülkemizin bulunduğu bölgede mal dolaşımı serbesttir. Aylık işçi ücretleri ise Avrupa ülkelerine göre çok düşüktür. Ülkenin coğrafi yerleşimi göz önünde bulundurulursa, işçilik maliyeti bir avantajdır."
 
         Yogo Lasiç, enerji kaynakları konusunda da Bosna-Hersek'in zengin olduğuna işaret ederek, "Bu zenginliğimizin başında su geliyor. Ülkemiz enerji fazlası olan bir konumdadır. Bu nedenle elektrik enerjisi maliyeti oldukça düşüktür. Bu da yatırımcılar için önemli bir avantaj oluşturuyor" dedi.
         Bu arada, Türkiye'den Bosna Hersek'e 2009'da 227 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Türkiye ise Bosna-Hersek'ten 52 milyon dolarlık ithalat yaptı. Bosna'dan Türkiye'ye ihracatı yapılan ürünlerin başında plastik, ağaç işleri ve yaş meyve geliyor.
    
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz