maritbet girişmaritbet
Azerbaycan'da tarihi bina yol için kaydırıldı!

Azerbaycan'da tarihi bina yol için kaydırıldı!

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yeni yapılan parkın yanındaki 105 yıllık bina, 10 metre öteye çekildi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yeni yapılan parkın yanında bulunan ve yolla kesişen 105 yıllık bina, 10 metre kaydırıldı.      

Şehrin tarihi ve merkezi yerlerinden biri olan Fuzuli Sokağı'nda 70 bin metrekarelik alana park çalışması başlatan Bakü Valiliği, çevrede düzenleme yaptı. 
     
Altında 3 bin 500 araçlık otopark, içerisinde çok sayıda havuz, fıskiye ve egzotik ağacın bulunacağı parkın yapımı için çevredeki bazı binalar istimlak edilerek yıkılırken, belediye ve valilik yetkilileri, parkın hemen yanında bulunan ve parka gelecek yolla kesişen 105 yıllık tarihi binayı yıkmak yerine, kaydırmaya karar verdi. 
    
Uzunluğu 52, genişliği 35, yüksekliği ise 20 metre olan 18 bin tonluk binanın kaydırılması için 210 adet özel hidrolik düzenek kurulduğu, binanın bu düzenekler vasıtasıyla kaldırılarak 9 adet hidrolik araçla kaydırıldığı belirtildi. Kaydırma işleminde kullanılan düzeneklerin 8 büyüklüğünde depreme dayanıklı olduğu ifade edildi. Valiliğin, işlem için Hollanda şirketiyle anlaştığı açıklandı. 
     
Çalışmaları yerinde izleyen Bakü Valisi Hacıbala Abutalıbov, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaydırma işleminin dört gün sürdüğünü, binanın yeni temelinin oluşturulmasının iki hafta alacağını, daha sonra restorasyona başlanılacağını belirtti. 
     
Bina sakinlerinin, valiliğin kiraladığı evlere yerleştirildiğini söyleyen Abutalıbov, yapılan işlemle binanın ömrünün daha da uzadığını kaydetti. 
     
Ruslan Rehimov/AA

Yorum Yaz