maritbet girişmaritbet
3 yılda 350 milyar dolarlık yatırım!

3 yılda 350 milyar dolarlık yatırım!

Geçtiğimiz yıl başlanan ikinci part için ise 7 yıllık süreçte 1 trilyon dolarlık yatırım gerçekleştirilecek olan Brezilya, Türk yatırımcıların da ilgi odağı haline geldi.

Dünyanın en büyük 8. ekonomisi olan Brezilya 2007'de başlattığı kentsel dönüşüm projesi için 2010'a kadar 350 milyar dolarlık yatırım yaptı. Geçtiğimiz yıl başlanan ikinci part için ise 7 yıllık süreçte 1 trilyon dolarlık yatırım gerçekleştirilecek olan Brezilya, Türk yatırımcıların da ilgi odağı haline geldi. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) çatısı altındaki 5 birlik, hem ülke hem de Latin Amerika bölgesinin kapılarını aralamak için 27-31 Mart tarihleri arasında Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen Feicon Batimat Fuarı'na 7 firma ile milli katılım organizasyonu düzenledi.

İNŞAATÇILAR GÖZLERİNE KESTİRDİ

Brezilya'da inşaat sektörü de en çok gelişen sektörlerin başında geliyor. Hala 1960-70'li yıllardan kalma yerleşim alanlarının hakim olduğu ülke, 2007'de başlattığı kentsel dönüşüm projeleri için ilk etapta 350 milyar dolar harcadı. Brezilyanın kentsel dönüşüm atağı, toplamda 1.5 trilyon dolara mal olacak. Büyük pazarı gözüne kestiren Türk İnşaat sektörü de bu yıl 22'si düzenlenen 20 ülkeden 750 katılımcının boy gösterdiği fuarda ürünlerini sergiledi.

İMMİB ÜYELERİNDEN GÖVDE GÖSTERİSİ

İnşaat sektörü ile ilgili düzenlenen en büyük etkinliklerden biri olan dev organizasyonda, çeşitli ürünler sergilendi. Fuarda yer alan Türk şirketleri arasında Çağ Çelik, Kalde, MTC Metal, Pakpen, Tunç Çelik Kapı ve Ahşap, Yılmaz Makine, Asil Krom ve Evye, Duayen Yapı ve İzolasyon ve Cemer Kent Ekipmanları yer aldı. İMMİB'i ise Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yelkenci temsil etti.

Güney Amerika kapısı Brezilya'dan açılacak

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Brezilya'nın hızlı büyüme potansiyelinin Türk inşaat malzemesi üreticilerine önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Brezilya'nın Güney Amerika pazarının kapısı olduğuna dikkati çeken Akyüz, şöyle devam etti: "Birlik olarak yaptığımız pazar çalışmaları ve ticari heyet gezileriyle, Güney Amerika'daki bu potansiyeli keşfettik. Böylelikle, Brezilya güçlü iç pazarı ve büyüyen ekonomisiyle Türk ihracatçılarımızın yakından takip ettiği bir pazar haline geldi. Önümüzdeki 10 yıl içinde ülkede 1 trilyon dolarlık kentsel dönüşüm ve altyapı yatırımları planlanıyor. Bu rakam, Türk müteahhitlik ve inşaat malzemesi üreticileri için çok büyük bir fırsat anlamına geliyor. 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyat Oyunları da Türk inşaat sektörü için Brezilya pazarını cazip kılıyor. Brezilya'yı yakından izlemeyi sürdürmemiz lazım. Feicon Batimat Fuarı bu açıdan da önemli."

Traktör satmaya gitti, Şili'den ceviz getirdi

Fuarda Tunç Çelik Kapı ve Ahşap Ürünleri adına stand açan ve aynı zamanda Yılmaz Makine'nin de distribütörlüğünü yürüten Zülkani Özdemir, 11 yıldır Brezilya ile ticaret yaptığını söyledi. Oğulları ile birlikte ülkede 2 adet de Showroom açtıkları bilgisini veren Özdemir, yıllık 15 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdikleri ülkede yakın zamanda da alüminyum fabrikası kuracaklarını söyledi. Zülkani Özdemir bir diğer Güney Amerika ülkesi Şili'den de ceviz ithalatı gerçekleştiriyor. Ülkeye traktör parçası satmak için giden Özdemir, çiftlik sahibinin ceviz bahçesini gezdirmesi üzerine fikrini değiştirerek Türkiye'ye ceviz getirmeye başlamış. Yılın yarısını Güney Amerika'da geçiren İşadamı geçen yıl 250 konteynır ceviz ithalatı gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

Yener Karadeniz-Yeni Şafak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev ve mutfak eşyaları fuarı yerli üreticiyi yurt dışında yeni pazarlara taşıyacak
  • 08.12.2021 17:02

Ev ve mutfak eşyaları fuarı yerli üreticiyi yurt dışında yeni pazarlara taşıyacak

Anadolu’nun dört bir yanındaki üreticiler, ev ve mutfak eşyalarına dair en yeni ...

Resmi Gazete'de yer alan acele kamulaştırma kararları!
  • 22.04.2021 10:19

Resmi Gazete'de yer alan acele kamulaştırma kararları!

Resmi Gazete'de, bazı bölgelerin acele kamulaştırılması için 9 karar yer aldı. ...

Brezilya'da çıkan yangında 26 katlı bina çöktü
  • 01.05.2018 14:29

Brezilya'da çıkan yangında 26 katlı bina çöktü

Brezilya'nın Sao Paulo kentinde, alevlere teslim olan 26 katlı bir binanın çökme ...

Brezilya'nın 4 havaalanı 1,2 milyar dolara özelleşiyor!
  • 17.03.2017 08:21

Brezilya'nın 4 havaalanı 1,2 milyar dolara özelleşiyor!

Ekonomik krizden bir türlü sıyrılamayan Brezilya, çözüm için havaalanlarını özel ...

Türk yapı sektörü, 3.4 milyar dolarlık Afrika pazarına göz dikti
  • 03.07.2015 10:40

Türk yapı sektörü, 3.4 milyar dolarlık Afrika pazarına göz dikti

İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi, 3.4 milyar dolarlık Afrika pazarının Türk yapı ...

David Beckham, gecekondu mahallesinden ev aldı!
  • 28.01.2015 11:36

David Beckham, gecekondu mahallesinden ev aldı!

David Beckham, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki gecekondu mahallesi Vidiga ...