maritbet girişmaritbet
Yurtdışı projelerine TOKİ imzasını atsın

Yurtdışı projelerine TOKİ imzasını atsın

Burhan Özdemir, yurtdışında yapılacak anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerine TOKİ’nin imza atabileceğini vurguladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektöründe devlet desteği sağlanması durumunda Türk firmalarının çok daha büyük projeler imza atacağını söyledi.

Burhan Özdemir, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde yurtdışı müteahhitlik sektörüne düşen 100 milyardolarlık payı yakalayabileceğini belirterek, ancak mevcut imkânlarla 2023 hedeflerine ulaşmanın kolay olmadığını kaydetti. Türkiye'nin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar toplam ihracat hacminin göz önünde bulundurulduğunda inşaat sektörüne düşen payın 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Özdemir, şunları söyledi:

“Söz konusu hasılatın yurtdışında iş yapan müteahhitlerimizin mevcut imkânlarıyla elde edilmesi zor gözüküyor. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yurt içinde faaliyet gösteren inşaat firmalarının yurt dışına açılımlarını sağlamak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu ise ancak devlet eliyle oluşturulacak iştiraklerle mümkün olabilir.”

Yeni firmalar açılacak

Konut alanında birikimi olan Toplu konut İdaresi (TOKİ) tarafından gerçekleştirilecek yurtdışı açılımları sayesinde inşaat taahhüt firmalarına yeni alanlar açabileceğini dile getiren Özdemir, “TOKİ'nin ülkemizin tarihsel, siyasal ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğu belirli ülkeler ve bununla birlikte sahra altı Afrika ülkelerinde hükümetlerarası anlaşmalar ile proje yüklenmesi ile birkaç yılda hedeflenen ihracat hasılatının yakalanması mümkündür” dedi.

Bu sayede yurtdışına çıkma konusunda tereddüt yaşayan kapasiteli birçok müteahhit firmanın yurtdışı piyasasında yer edinme imkanı bulabileceğini anlatan Özdemir, “Firmalar birkaç yıl içerisinde farklı bölgelerde güvenle iş yapabilir hale gelecektir. Bunu bir entegrasyon projesi olarak görmek gerekir. Bu sayede yapı malzemeleri ve yurtdışı müşavirlik alanlarında da ihracat tutarımız artış gösterecektir” diye konuştu.

Konut açığı var

Bu projeksiyon içerisinde kaynak sıkıntısı çekmeyen Cezayir, Suudi arabistan, İran ve Katar gibi belirli ülkelerle yapılacak anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerine TOKİ'nin imza atabileceğinin altını çizen Özdemir, şöyle konuştu:

“Diğer yandan nakit ödeme imkânı olmayan ancak doğal kaynaklarına bağlı olarak uzun vadeli kredi seçeneğine sıcak bakan Gana, Gine, Kamerun, Gabon ve Senegal gibi ülkelere devlet eliyle açılacak krediler marifetiyle yine TOKİ tarafından ülkelerarası projelere imza atmak mümkün olur. Söz konusu ülkelerin sosyal konut açığı ve bu yönde yatırım planlamaları mevcuttur. Bu ve benzeri ülkelerde Çin, Amerika, Fransa gibi ülkeler devletlerarası anlaşmalarla yol alırken, biz bu alanda atılım yapmakta geç kalıyoruz.”
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!
  • 13.02.2023 14:37

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!

MÜSİAD Başkanı Asmalı, "MÜSİAD, Kahramanmaraş’ın Elbistan bölgesinde depremden e ...

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!
  • 21.01.2023 02:13

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeşil dönüşümde lide ...

‘Türkiye’yi dünya gayrimenkul piyasasının merkezi yapacağız’
  • 23.12.2021 11:41

‘Türkiye’yi dünya gayrimenkul piyasasının merkezi yapacağız’

GABORAS, MÜSİAD’ın dün iş dünyasını buluşturduğu ve ‘Fark Et’ temasıyla düzenled ...

MÜSİAD, Bursalı yatırımcılarla bir araya geldi!
  • 04.12.2021 09:47

MÜSİAD, Bursalı yatırımcılarla bir araya geldi!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 'B ...

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı için 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a çıkarma yaptı
  • 16.11.2021 13:19

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı için 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a çıkarma yaptı

Türkiye'den 500 olmak üzere dünya genelinden bini aşkın iş insanı ve yatırımcı, ...

Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Azerbaycan'daki Uluslararası İş Forumu'nda!
  • 13.11.2021 11:42

Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Azerbaycan'daki Uluslararası İş Forumu'nda!

Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Müstakil Sanayici ve İş ...