maritbet girişmaritbet
Türkiye'nin ilk pasif evi Gaziantep'te kuruldu

Türkiye'nin ilk pasif evi Gaziantep'te kuruldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 milyon 65 liraya mal edilen Türkiye’nin ilk pasif ev sertifikalı Ekolojik Bina ve Bilgilendirme Merkezi kuruldu

Öncü konumundaki merkezde enerji tüketiminin en aza indirilebilmesi için bilgilendirme yapılıyor. Atatürk Parkı içerisindeki 375 metrekarelik alanda geçen yıl Ağustos ayında temeli atılan Ekolojik Bina ve Bilgilendirme Merkezi'nin yapımı tamamlandı. Merkezde, tüketilen enerjinin en aza indirilmesi için gerekli bilgilendirmeler uygulamalı olarak yapılıyor. Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği tarafından Türkiye'nin ilk pasif ev sertifikalı binası olarak ödüle layık görülen merkezde yapı firmaları, vatandaşlar ve öğrenciler uzmanlar tarafından bilinçlendiriliyor. Ekolojik bina, açılışı yapılmadan Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ağırladı. Mekanik Kontrol Mühendisi Ayşegül Tekerekoğlu tarafından öğrenciler, uygulamalı olarak bilgilendirildi. Türkiye'deki 18 milyondan fazla konuttan yüzde 10'nun yalıtımlı olmasından yola çıkılarak yapılan merkezin Mekanik Kontrol Mühendisi Ayşegül Tekerekoğlu, merkeze gelenleri bilgilendirdiklerini belirtti. Tekerekoğlu, “Gaziantep Ekolojik Bina, Türkiye'nin ilk pasif evidir. Şu anda burası insan kaynakları merkezi olarak kullanılıyor ve insanlara yeni enerji sistemleri hakkında bilgiler veriyor” diye konuştu.

Kuyu suyu kullanılıyor
Bugün ilk olarak Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ağırladıklarını ifade eden Tekerekoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Onlara teknik anlamda yeni uygulamalarla ilgili bilgiler verdik. Kanada kuyusu denilen bir sistem kullanıyoruz. Yani havayı toprağın altında ön ısıtmaya tabi tutarak enerjisini kullanıyoruz. Yine kuyu suyunu kullanarak evlerde ısıtma ve soğutma yapıyoruz. Bunun dışında lavabolardan aldığımız gri suyu arıtmaya tabi tutarak rezervuarlara gönderiyoruz. Yağmur suyunu bile herhangi bir arıtmaya gerek kalmadan bahçe sulamada kullanıyoruz. Türkiye'de bir ilk olan Ekolojik Bina'da, vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize bilgi veriyoruz.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz