maritbet girişmaritbet
Türkiye’deki 200 bin konut tasarrufa geçti!

Türkiye’deki 200 bin konut tasarrufa geçti!

Merkezi sistemle ısınan binalarda ısı pay ölçer kullanımının zorunlu olmasıyla şu ana kadar 200 bin konuta pay ölçer takıldı. Herkesin payına düşen ısı ücretini ödemesini öngören sistem, yüzde 40 oranında tasarruf imkânı sunuyor

 

Merkezi sistemli binalarda pay ölçer kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle apartman sakinleri ve yöneticiler harekete geçmeye başladı. Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) çerçevesindeki yönetmelik gereği Türkiye'de bulunan 1 milyon 800 bin dairenin pay ölçer sistemi kullanması gerekiyor. Her dairenin tükettiği kadar ısı ücreti ödemesini sağlayan sistem, 9 bin apartman yöneticisini ve milyonlarca konut sakinini ilgilendiriyor.
 
Yasanın 2007'de çıktığını ve 5 yıllık geçiş süresi olduğunu hatırlatan İsta Enerji Türkiye Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, geçiş süresinin bitip yasal zorunluluğun başladığı 2012 yılı mayıs ayından sonra pay ölçer cihazı taktıran konut sayısında artış olduğunu vurguladı.
 
4 yılda pay ölçer cihazı taktıran daire sayısının 50 bin iken son 10 ayda artış yaşandığına dikkati çeken Yavuztürk, geçiş süreci içinde yaklaşık 50 bin dairenin pay ölçer kullanmaya başladığını belirterek, şu andaki rakamın 200 bin civarında olduğunu dile getirdi.
 
Isı pay ölçer sisteminin enerji tasarrufu sağladığını ifade eden Yavuztürk, “Pay ölçer sistemini kullanan merkezi ısıtmalı binalardaki hanelerde, yüzde 15 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlanıyor. Bir konutta ortalama yıllık ısınma gideri 1500 lira olarak tahmin edilirse, 500 liraya kadar tasarruf imkânı sunuyor” dedi.
 
2 yılda kendini amorti ediyor
 
Türkiye'de merkezi sistemle ısınan yaklaşık 1 milyon 800 bin konut olduğunu söyleyen Yavuztürk, “Yıllık yaklaşık 3 milyar lira yakıt giderimiz var. Bunun yüzde 30'u tasarruf edilebilir. Dolayısıyla, ısı pay ölçeri kullanarak yıllık 1 milyar lira civarında tasarruf edebiliriz” diye konuştu. Yavuztürk, sistemin en geç 2 yıl içerisinde kendini amorti ettiğini belirtti.
Merkezi sistemli binalarda pay ölçer kullanımına geçmek için bireysel olarak başvuru yapılamadığını da belirten Yavuztürk, kullanıcıların bu sisteme geçmek için yöneticileri ile irtibata geçmesi gerektiğini söyledi.
 
Sistemin maliyeti 700 lira
 
Pay ölçer cihazının fiyatının 30 euro olduğunu belirten Yavuztürk, “Termostatik radyatör vanası ise 15 euro. Toplam 45 euro maliyeti var. Bu fiyatlara malzeme ve montaj dahil. 6 radyatörlü dairelerde sistemin maliyeti 700 lira” dedi.
 
Herkes tükettiği kadar ödüyor
 
Sistemin işleyişiyle ilgili de bilgi veren Zafer Yavuztürk, “Termostatik radyatör vanaları yardımıyla çok sıcak olduğunda radyatörün sıcaklığı kısılıyor. Cihazların üzerine tüketimi ölçen sayaçlar takıldığı için de herkes tükettiği kadar ödüyor. Böylece enerji tasarrufu da yapılıyor. Pay ölçer vasıtasıyla her bir radyatörün ne kadar ısı tükettiğini ölçüyoruz” dedi.
 
Yöneticiler şikayet edilebilir
 
Yavuztürk, Trkiye'de pay ölçer kullanmanın zorunlu  olduğunu belirterek, “Bu sisteme geçmeyen yöneticilere kanuna muhalefet nedeniyle ceza uygulanabilir. Bu sisteme geçmeyen konutlarda oturan daire sakinleri, eski sisteme göre ısı gider paylaşımı yapmakta ısrar eden yöneticilerini şikâyet etme hakkına ve bölüştürülmeyen ısı giderlerini ödememe hakkına da sahip” diye konuştu.
 
Üretici şirketleri seçerken dikkat
 
Tüketicilerin ısı pay ölçer alırken şirketlerin referanslarını araştırması gerektiğini söyleyen Yavuztürk, “Özellikle, üretici şirketleri seçerken dikkatli olmakta yarar var” dedi.
 
Tükettiğin kadar öde
 
Merkezi sistemli binalarda ısınmak için sabit bir bedel ödendiğini hatırlatan Yavuztürk, “Merkezi sistemle ısıtılan binalarda insanlardan dairelerinin metrekaresine göre ortalama bir bedel toplanırdı. Ve bu bedel apartman yöneticileri tarafından belirlenirdi. Isı pay ölçerde ise her daire tükettiği kadar ödüyor” diye konuştu.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Enerji verimliliği kapsamında 2023'te uygulanacak para cezaları belirlendi
  • 31.12.2022 09:46

Enerji verimliliği kapsamında 2023'te uygulanacak para cezaları belirlendi

Enerji verimliliği kanununda 2023 yılı için belirlenen idari para cezaları yüzde ...

Milas-Bodrum Havalimanı, "Havalimanı Karbon Akreditasyonu" aldı
  • 06.05.2021 12:11

Milas-Bodrum Havalimanı, "Havalimanı Karbon Akreditasyonu" aldı

Milas-Bodrum Havalimanı, "Havalimanı Karbon Akreditasyonu programının ilk seviye ...

Türkiye'deki enerji kimlikli bina sayısı açıklandı
  • 18.02.2018 09:45

Türkiye'deki enerji kimlikli bina sayısı açıklandı

2011'den sonra yapı ruhsatı alan binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kiml ...

Enerji Kimlik Belgesi uygulaması 2020'ye ertelendi!
  • 28.04.2017 09:09

Enerji Kimlik Belgesi uygulaması 2020'ye ertelendi!

2 Mayıs'ta son bulması beklenen binaların satışı ya da kiralanmasında "Enerji Ki ...

Enerji Kimlik Belgesi için son gün 2 Mayıs!
  • 25.04.2017 11:43

Enerji Kimlik Belgesi için son gün 2 Mayıs!

Enerji Verimliliği Kanunu tarafından mevcut binalar için ‘Enerji Kimlik Belgesi’ ...

Aslı Enver, Murat Boz'un villasına taşındı!
  • 28.02.2016 09:22

Aslı Enver, Murat Boz'un villasına taşındı!

Son günlerin konuşulan çifti, Murat Boz ve Aslı Enver aynı evde yaşamaya başladı ...