maritbet girişmaritbet
Tema İstanbul, MIPIM'de görücüye çıktı

Tema İstanbul, MIPIM'de görücüye çıktı

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı Mipim başlarken, Tema İstanbul projesi uluslararası arenada görücüye çıktı. Avrupa’nın en büyük yatırımları arasında olan proje yoğun ilgi gördü

Türkiye'nin en büyük karma projeleri arasında yer alan Tema İstanbul, dünyanın en önemli gayrimenkul fuarı olarak kabul edilen Mipim'de uluslararası arenada görücüye çıktı. Tema İstanbul, bu yıl 25'incisi düzenlenen ve Türkiye'nin de ikinci kez ‘Onur Ülke' olduğu Mipim'de uluslararası yatırımcılardan yoğun ilgi gördü.

Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan, yabancı yatırımcıların projeye büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Arslan, “2018 Dünya Futbol Şampiyonası Rusya'nın Rostov kentinde düzenlenecek. Rostov Yatırım Ajansı CEO'sundan buradaki yatırımlarda işbirliği olanakları için görüşme talebi aldık. Ayrıca, Yunanistan'dan Euro Bank bizimle görüşmek istedi. Ellerinde projeler var, işbirliği talep ediyorlar” dedi.

Polonya'da da yeni arsalar geliştirmek isteyen gruplardan görüşme talepleri aldıklarını belirten Arslan, “Bu görüşmelerde yapımcı, geliştirici veya yatırımcı olarak yer alabiliriz” diye konuştu. Arslan, mart ayında 12 günde 57 daire satışının yaşandığı Tema İstanbul'da toplamda 1853 daire sattıklarını söyledi.

Büyükler arasına girdi
Proje ortaklarından Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Avrupa'daki yatırımların büyüklüğünü görmek için fuara geldiklerini belirtti. Kantur, “Batı Avrupa'daki en büyük ilk 200 yatırımı inceledik. Bunlar arasında en büyük proje 600 bin metrekareyle Hollanda'daki ofis projesiydi. Tema İstanbul  1.5 milyon metrekare arazi üzerinde geliştirildi. Sadece konutların büyüklüğü 835 bin metrekare. Demek ki Avrupa'nın en büyük yatırımları arasında yer alıyoruz” diye konuştu.

Proje ortaklarından MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu da, Mipim'e yabancıya konut satmak gibi bir niyetle gelmediklerini, Türkiye'nin geldiği noktayı dünyaya göstermek istediklerini anlattı.

Boysanoğlu, Tema İstanbul'un Türkiye'de ilk master plana sahip proje olduğunu hatırlatarak, “Mipim'de dünyanın en ön plana çıkmış projeleri sergileniyor. Tüm projeler master planlarıyla fuarda yer alıyor. Tema İstanbul Avrupa'daki projelerle yarışacak düzeyde” dedi.

‘Devlet desteğine ihtiyacımız var'
Tema İstanbul ortaklarından Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise, Mipim'e Avrupa'da ne büyüklüklerde projeler olduğunu görmek ve kendilerini onlarla kıyaslamak için katıldıklarını kaydetti. Çetinsaya, bu tür organizasyonların çok önemli olduğunu ve ülkeyi temsil etmek için bir fırsat yarattığını vurgulayarak, “Ülke olarak iyi işler yapıyoruz ama bunları iyi bir şekilde tanıtamıyoruz. Pazarlama ve sunum konusunda eksik kaldı. Burada bakanlık ve belediyelerin, odaların desteğine ihtiyaç var. Şehir ve ülke maketleriyle projeler daha iyi sunulmalı” dedi.
 
‘KDV'ye standart sistem getirilmeli'
Erhan Boysanoğlu, gayrimenkul sektörünün en temel sorununun KDV adaletsizliği olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye'de konut satışlarında geçerli olan KDV, arsa emlak değeri üzerinden hesaplanıyor. Bu değerlerin sağlıklı olmaması nedeniyle adaletsizlikler yaşanıyor. Her belediye farklı değer tespiti yapabiliyor. Bir sokağın sağında yüzde 1, solunda ise yüzde 18 KDV alındığını görüyoruz. Avrupa'da ise belirli standartlar üzerinden değer belirleniyor. Türkiye'de de adaletli KDV sistemi için yeni standartlara ihtiyaç var. Örneğin, arsa emlak değeri üzerinden değil, konutun net metrekaresi ve lokasyon değeri üzerinden KDV oranları tespit edilmeli.”

‘Fiyatlar düşmez'
Süleyman Çetinsaya, Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığının altını çizerek, “Fuarda bir kez daha gördük. Avrupa'da fiyatlar çok yüksek. Bizim ülkemizde yeni konutlara ihtiyaç var. Nüfus artışı devam ediyor. Satışlardaki istikrarımız da bunu gösteriyor” diye konuştu.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi MIPIM'de En İyi Sağlık Kompleksi Ödülü’nü aldı
  • 22.03.2022 15:48

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi MIPIM'de En İyi Sağlık Kompleksi Ödülü’nü aldı

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Uluslararası Gayrimenkul Fuarı (MIPIM) ...

Süleyman Çetinsaya ''Tema İstanbul yüzde 592 prim yaptı''
  • 16.12.2021 11:59

Süleyman Çetinsaya ''Tema İstanbul yüzde 592 prim yaptı''

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Tema İstanbul 2 ve Tema ...

Erhan Boysanoğlu, Tema İstanbul Bahçe'yi anlatıyor!
  • 29.11.2017 14:01

Erhan Boysanoğlu, Tema İstanbul Bahçe'yi anlatıyor!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Tema İstanbul Bahçe projesini emla ...

Erhan Boysanoğlu sektörü değerlendirdi!
  • 21.09.2017 12:23

Erhan Boysanoğlu sektörü değerlendirdi!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, gayrimenkul sektörünü değerlendird ...

Mesa Mesken'in tanıtım filmi yayında!
  • 20.09.2017 17:12

Mesa Mesken'in tanıtım filmi yayında!

Toplu konut yaklaşımını temelinden değiştiren MESA Mesken'in tanıtım filmi Emlak ...