maritbet girişmaritbet
Kira beyannamesini herkes kendi adına vermeli!

Kira beyannamesini herkes kendi adına vermeli!

Mazars Denge Vergi Ortağı Mustafa Tan, parçalı tapulardan alınan kira gelirinin herkes adına ayrı ayrı beyan edilmesi gerektiğini belirtti.

SORU: Babamızdan miras kalan üç adet konut tapuda müşterek mülkiyet olarak adımıza tescil edildi. Bu konutlardan elde edilen kira gelirlerimiz kardeşlerden biri adına açılan banka hesabına yatırılıyor. Bu kira gelirinin bir kişi tarafından beyan edilmesi mümkün müdür?

CEVAP: Gayrimenkul sahibi olarak üç kardeş kira gelirinde verginin mükellefi olarak kabul edilecektir. Bir kişi adına açılmış banka hesabına yatırılsa bile kiraların hisse nispetlerinize göre bölüştürülmesi ve beyan edilmesi gerekir. Bir kişi tarafından beyanname verilmesi gelir vergisi kanununa göre mümkün değildir. Her bir hak sahibi 2013 yılı için 3.200 TL'lik istisnadan faydalanma hakkına sahip ise, hissesinden bu istisna tutarını düşüp gerçek veya götürü gider tercihine göre beyannamesini vermelidir.

Harcama başka hesaptan olmalı
SORU:
Sahibi olduğum konutlardan aldığım kiralar banka hesabıma kiracı tarafından yatırılıyor. Ancak bazen kiracılarım benim adıma yaptığı harcamaları ödemeyip doğrudan kiradan düşüp, banka hesabıma yatırıyor. Beyanname verirken bankaya yatan tutarı mı esas almak gerekir?

CEVAP: Kira gelirlerinin beyanında tahsil esası geçerlidir. Tahsil edilmeyen kira gelirleri için beyanname vermek zorunda değilsiniz. Ancak sizin olayınızda kiranın tahsil edilmemesi değil, kiracınız tarafından sizin adınıza harcama yapılması söz konusudur. Burada tahsil işlemi gerçekleşmiş olduğundan beyannamede bankaya yatan tutarı dikkate almamanız gerekir. 500 TL'yi aşan kira ödemeleri bankadan yapılmak zorunda olduğu için bu tür işlem söz konusu olduğunda kiranızı tam almanız, kiracıya bu ödemeyi ayrıca transfer etmeniz daha doğru olacaktır.

İşyerinde beyanname sınırı 26 bin lira
SORU:
Sahibi bulunduğum ve boş olan deponun bir bölümünü ortağı olduğum şirketime aylık brüt 1.000 TL'ye kiraya verdim. Deponun emlak vergisi değeri yaklaşık 800.000 TL'dir. 2013 yılı için gelir vergisi beyannamesi vermem gerekiyor mu?

CEVAP: İşyeri kira gelirleri tevkif suretiyle vergilendirildiği için yıllık brüt 26.000 TL'yi aşmayan kira geliri için başka bir beyana tabi geliriniz yok ise beyanname vermenize gerek yok. Kira gelirinin emsal kira bedelinden düşük olmaması gerekir. Gayrimenkulünüzün emsal kira bedeli ise emlak vergisi değerinin % 5'idir. Ancak, muvazaa olmadığı ve elde ettiğiniz gerçek kira gelirinin, kira sözleşmesi, ödemeye ilişkin banka dekontu veya havale makbuzu gibi belgelerle veya kiracının ifadesi ile ispat edilebildiği durumlarda, ayrıca emsal kira bedeli karşılaştırılması yapılmayabilir. Bu şartlarda beyanname vermenize gerek yok.

Bütün gelirler beyan edilmeli
SORU:
Çocuğumuzun okulu nedeniyle İstanbul'da aylık 1.500 TL'ye ev kiralayıp taşındık. Sahibi bulunduğumuz önceki evimizi de 1.000 TL'ye kiraya verip, kira giderimizin bir kısmını karşılıyoruz. Kira gelirimiz daha düşük olduğu için beyanname vermemize gerek var mı?

CEVAP: Gelir vergisi Kanunu'na göre 2013 yılı için yıllık 3.200 TL'yi aşan kira geliriniz var ise beyanname vermek zorundasınız. Şayet istisna şartlarından yararlanamıyorsanız tüm gelirinizi beyan etmeniz gerekir.  Kira gelirinizin beyanında gerçek gider yöntemini seçerseniz bu durumda ödediğiniz kira bedelini kira gelirinizden düşebilirsiniz. Sizin durumunuzda kira gideriniz fazla olduğu için beyan edilecek matrahınız söz konusu değildir. Her ne kadar adınıza gelir vergisi hesaplanmayacak olsa da  beyanname vermeniz yasal olarak zorunlu. 

Ödenilen kira gelirden düşebilir
SORU:
Ankara'da bulunan dört adet konutumdan kira gelirim var. İstanbul'da eğitim gören çocuklarım için bir adet konut kiraladık. Zaman zaman biz de kalıyoruz. İstanbul'daki konut için ödediğim kirayı, kendi kira gelirlerimden düşebilir miyim?

CEVAP: Kira gelirlerinizi beyan ederken gerçek gider usulünü seçtiğinizde ikamet olarak kullandığınız konut için ödediğiniz kirayı kira gelirlerinizden düşmeniz mümkün. Ancak çocuklarınız adına kiraladığınız konut size ait bir ikametgah değil ise bu konuta ait kiranın mevcut kira gelirlerinizden düşülmesi yasal olarak mümkün değildir. Ancak şahsınızın kiracı olduğu ve ikamet ettiği konuta ait kirayı mevcut kira gelirlerinizden düşebilirsiniz.

Mustafa Tan/ Milliyet/ Konuk Yazar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kira beyannamesinde son hafta !
  • 19.03.2018 14:58

Kira beyannamesinde son hafta !

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Gelir Vergisi Beyannameleri ...

Evi ve işyeri kirada olanlar için vergi dönemi başlıyor
  • 27.02.2017 10:41

Evi ve işyeri kirada olanlar için vergi dönemi başlıyor

Maliye Bakanlığı, 2016 kira gelirleri için istisna tutarını 3800 lira olarak bel ...

Kira beyanlarında rekor rakam!
  • 04.05.2015 09:45

Kira beyanlarında rekor rakam!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beyanname veren mükellef sayısı ve beyan edilen kir ...

Kimler kira gelirini beyan edecek?
  • 20.02.2015 09:30

Kimler kira gelirini beyan edecek?

Evi olanların cevabını merakla beklediği 'Kimler beyanname verecek ?' sorusu kaf ...

Beyanname verenlerin sayısı 1.5 milyon oldu
  • 26.03.2014 08:34

Beyanname verenlerin sayısı 1.5 milyon oldu

İki yıl içerisinde kira geliri elde eden mükellef sayısı yüzde 50’nin üzerinde a ...

“Kentsel dönüşümde ödenen kira için beyanname verilmez”
  • 23.03.2014 12:30

“Kentsel dönüşümde ödenen kira için beyanname verilmez”

Mazars Denge Vergi Ortağı Mustafa Tan, kentsel dönüşüm nedeniyle müteahhit taraf ...