maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm talebi bir yılda 30 kat arttı

Kentsel dönüşüm talebi bir yılda 30 kat arttı

İstanbul’da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı geçtiğimiz yıl içerisinde 30 katına çıktı. 2013’ün Ocak ayında ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşümden yararlanırken, bu rakam bugün bin 500 bina seviyesine ulaştı

İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, 1 yıl içerisinde sistemin gelmiş olduğu duruma ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılı boyunca ülke çapında toplam 20 bin binaya kentsel dönüşüm raporu verildiğini ifade eden Çatalkaya, vatandaşlardan gelen talebin beklenenin oldukça üzerinde olduğunu ifade etti. ‘2013'ün başında İstanbul'da ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriş yaparken bu rakamın bugün ayda bin 500 bina seviyesine geldi' diyen Çatalkaya, “2013 yılı boyunca Türkiye çapında toplam 20 bin bina kentsel dönüşüm sistemine giriş yaptı. Her bir binanın ortalama 10 daireden oluştuğunu varsayarsak, toplamda 200 bin ailenin bu sistemden yararlandığını söyleyebiliriz. Bu rakamın 15 bin gibi büyük bir kısmını ise İstanbul bölgesi oluşturuyor. Söz konusu bu rakamı Kadıköy'ün yarısı büyüklüğünde bir bölgenin yenilenmiş olması şeklinde de düşünebiliriz” dedi.

En fazla istek Kadıköy'den
İstanbul çapında kentsel dönüşüm sistemine en fazla talebin sırasıyla Kadıköy, Esenyurt ve Küçükçekmece ilçelerinden geldiğini belirten Hakan Çatalkaya, talebin aynı şekilde devam etmesi durumunda bugün aylık bin 500 bina olan rakamın yılsonuna kadar ayda 2 bin 500 bina seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü, 20 yıllık bir sürecin ardından ise İstanbul'un çok daha güvenli ve modern yapılara kavuşmuş olmasının hedeflendiğini söyledi. Öte yandan bu verilerin yalnızca vatandaşlardan gelen taleplerin oluşturduğunun altını çizen Çatalkaya, riskli alan ilan edilen bölgelerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin ise bu rakamların dışında tutulduğunu dile getirdi.

'Estetik kurulu olmalı'
Genel hatlarıyla gidişatın oldukça iyi olduğunu ancak sistemi denetleyen bir estetik kurulunun oluşturulmasının da olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Çatalkaya, “Kentsel dönüşüm sistemi olan talebin gidişatı oldukça iyi. Ancak bu dönüşüm estetik açısından bu dönüşümleri destekleyen bir kurulun olması ve vatandaşların mümkün olabildiğince çok alansal dönüşümlere teşvik edilmesi gerekli” dedi.

Ayda 100 bina başvuru yaptı
İstanbul'un yanı sıra İzmir ve Ankara'da da sisteme olan talebin giderek artış gösterdiğini söyleyen Çatalkaya, geçen yılbaşında İzmir'de kentsel dönüşüm sisteminden yararlanarak yenilenen bina sayısının bir yılda sıfırdan ayda 100 bina seviyesine çıktığını da sözlerine ekledi.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor
  • 28.05.2026 01:07

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor

Kentsel dönüşümün gücünün doğru yalıtım çözümleriyle arttığını vurgulayan İzocam ...

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva
  • 24.05.2026 23:23

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva

Türkiye'nin en zorlu kentsel dönüşüm süreçlerinden biri olan ve uzun yıllar tama ...

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu
  • 21.05.2026 15:50

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu

RAMS Türkiye’nin İstanbul Maslak’ta hayata geçirdiği, Türkiye’nin özel sektör el ...

Kentsel dönüşümde altyapıdan banyoya bütüncül çözümler
  • 12.05.2026 17:12

Kentsel dönüşümde altyapıdan banyoya bütüncül çözümler

Türkiye’nin dört bir yanında hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri sadece eski b ...