maritbet girişmaritbet
Evde Rönesans dönemi başladı

Evde Rönesans dönemi başladı

Türkiye’nin en büyük müteahhitlik firması olan Rönesans, uzman olduğu AVM ve ofis yatırımlarının yanı sıra konuta giriyor.

Yıllar önce Rusya'da kurulduktan sonra istikrarlı bir büyüme yakalayan ve uluslararası arenada Türkiye'nin en büyük inşaat firması haline gelen Rönesans Holding, hem yurt içinde hem de yurt dışında yeni açılımlarla yoluna devam ediyor.

Dünyanın en büyük müteahhitlik firmalarının yer aldığı ENR listesinde 2013 yılında 64. sırada yer alarak büyük bir başarı yakalayan Rönesans'ın hedefi ise daha da büyük. Orta vadede ilk 20 içinde yer almak için planlamalar yapan firma uzun vadede ise ilk 5 arasına girmeyi hedefliyor.

12 milyar TL'lik hacim

Rönesans Gayrimenkul, Ekim 2013 itibariyle 12'si Türkiye'de 8 tanesi de Rusya'da olmak üzere toplamda 20 aktif projenin yanı sıra 17 tane de geliştirme aşamasında olan projeleri yönetiyor. Holding büyüme rakamları da dikkat çekici. 2013 sonu itibariyle yüzde 76 büyüyen grubun toplam aktif büyüklüğü ise 12 milyar lirayı buluyor.

Rönesans Holding Gayrimenkul Gurubu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, grubun büyüme hedefleri doğrultusunda yatırımlarına devam ettiğini belirterek, yurt dışında büyümenin getirdiği avantajları kullandıklarını söyledi. Rusya'da Moskova ve St Petersburg'da deneyim kazandıklarını ifade eden Yanıkömeroğlu, “Şirketin ilk kurulduğu yer olan Rusya'da önce ofis projelerinde uzmanlaştık, ardında da AVM yatırımlarını yöneldik” dedi. Yanıkömeroğlu, Türkiye'de ise 2006 yılında yatırımlara hız verdiklerini ifade ederek, “Burada ise önce AVM, sonra ofis projelerine yoğunlaştık“ diye konuştu.

Rusya ile rekabet ediyor

Kamil Yanıkömeroğlu, Holding'in Rusya ve Türkiye ayaklarının birbiriyle rekabet içinde hareket ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Biz gayrimenkul projeleri geliştiriyoruz. Rönesans Holding ise bizim ana yatırımcımız. Rusya'daki Rönesans ekibiyle yarışıyoruz. Kimin projesi iyiyse o yatırım alıyor. Geçen yıla kadar biz öndeydik ama Rusya grubu atılım yaptı. Bu yıl ise biz iddialı projelerle geliyoruz. Ama tek başımıza yol almayı sevmiyoruz. Yabancı ortaklarla hareket ediyoruz. AVM'lerimizin tamamına ABD ve Singapur gibi ülkelerden fonlar ortak oldu.”

Kamil Yanıkömeroğlu, Türkiye'de Optimum AVM ile pazar lideri olduklarını ve bu alandaki yatırımlarına devam edeceklerini belirterek, perakendecilerin istekleri doğrultusunda yatırımları yaptıklarını ve başarı yakaladıklarını dile getirdi. Ellerindeki her arsaya AVM yapma gibi bir düşüncelerinin olmadığının altını çizen Kamil Yanıkömeroğlu, şöyle konuştu:

“AVM yapmadığımız bir sürü arsamız var. Arsayı genelde satın alıyoruz. Bu olmazsa uzun dönemli kiralama yapıyoruz. Bu da olmazsa arsa sahibiyle ortak proje geliştiriyoruz. Her projede farklı bir yöntem izleyebiliyoruz. Mesela perakendeciler Adana'da AVM talep etti. Arsa aradık ama bulamadık. Sonuçta 800 farklı tapuyu toplayarak projeyi gerçekleştirdik.  Antep'te arsa vardı ama perakendeci için uygun değildi. Sanko Holding'in bir arsası vardı. Onlara projeyi anlattık ve ortaklık için ikna ettik. Çok güzel bir işbirliği oldu. Yani arazi ve proje geliştirmenin farklı yöntemleri var.”

İki ilde yedi projeyle geliyor

Yakacık konut projesi: 13 bin 860 metrekarelik arsada 48 bin 600 metrekarelik inşaat yapıyor. Burada 280 konut bulunuyor. Proje 2015 2. çeyrekte teslim edilecek.   

Maltepe projesi: 41 bin 750 metrekarelik arsada 225 bin metrekarelik inşaat yapılacak. Projede AVM, ofis ve konutlar bulunacak. Proje 2015 4. çeyrekte bitecek.

Ataşehir projesi: 20 bin metrekarelik arsada 92 bin metrekarelik inşaat yapıyor. Bu projede alışveriş alanları ve ofisler bulunuyor. Proje 2015 2. çeyrekte tamamlanacak.

Rönesans Tower: Kozyatağı'ndaki proje 13 bin 800 metrekarelik arsada yer alıyor. Toplam inşaat alanı 84 bin 500 metrekare olan projede ofisler yer alıyor. Proje bu yılın 3. çeyreğinde bitecek.

Küçükyalı projesi: 23 bin metrekarelik arsada yapılan ve 99 bin 400 metrekare inşaat alanı bulunan proje A plus ofislerden oluşuyor. Bu yılın sonunda bitecek.

İzmir Konak projesi: 38 bin 700 metrekarelik arsada 246 bin metrekare inşaat yapılacak. Tekfen ile ortak geliştirilen projede AVM, ofis ve konutlar bulunacak. Proje 2016 ilk çeyrekte tamamlanacak.

İzmir Turan projesi: 21 bin 400 metrekarelik arsada yapılan projenin toplam inşaat alanı 130 bin metrekare. Doğan Holding ile ortak yapılan AVM, konut ve ofislerden oluşan proje 2016 ilk çeyrekte tamamlanacak.

Hedefi iki kat büyüme

Kamil Yanıkömeroğlu, İstanbul'dan sonra yatırım duruğı olan İzmir'de şu anda 600 milyon liralık yatırımları bulunduğunu yeni projelerle birlikte bunun 2 milyar liraya çıkacağını söyledi. İzmir projelerine bu yıl içinde başlayacaklarını açıklayan Kamil Yanıkömeroğlu, “Rönesans Gayrimenkul olarak Türkiye'de 1.2 milyar euro'luk varlık değerimiz var. 2016 yılına kadar bu rakamı iki katına çıkaracağız” dedi.

Proje hamlesi...

Türkiye'de İstanbul ile sınırlı kalmadıklarını ve Anadolu'ya yayılacaklarını belirten Kamil Yanıkömeroğlu, birçok ilde proje geliştirdiklerini söyledi. Kamil Yanıkömeroğlu, Urfa'dan Bursa'yaSamsun'dan Adana'ya kadar birçok ilde aktif olduklarını anlatarak, “Büyük illerin ardından nüfusu 100 bin ile 400 bin kişi arasındaki illerde yatırım yapacağız” dedi.

Sağlığa 5 milyar TL

Kamil Yanıkömeroğlu, Hastane yatırımlarına da yoğunlaşacağını açıklayarak, “Yap-işlet-devret modeliyle şehir hastaneleri yapacağız. Elimizde 5 proje var. Adana, Bursa, Elazığ ve Yozgat gibi illerde yatırım değeri 5 milyar TL olan projeleri 3 yıl içinde gerçekleştireceğiz. Elazığ'da bu yıl inşaat başlayacağız” dedi.
Konutta iddialı  

Kamil Yanıkömeroğlu, AVM ve ofisin yanı sıra oluşan konjonktür nedeniyle konut yatırımına girdiklerini söyledi. Kartal, Maltepe, Ataşehir, Küçükyalı ve Ümraniye'de 2 milyar lira yatırım değerine sahip projeleri olduğunu dile getiren Kamil Yanıkömeroğlu, İstanbul Kartal'daki ilk projelerini satışa çıkaracaklarını vurguladı.

Bosch'a ofis sattı

Kamil Yanıkömeroğlu, Küçükyalı'ya yoğun talep aldıklarını belirterek, dev Alman firması Bosch'un ofis satın aldığını ve genel merkezini buraya taşıyacağını söyledi. Projeyle 2 önemli yabancı  firmanın daha ilgilendiğini anlatan Yanıkömeroğlu, “Dünya standartlarında inşaat yapıyoruz. Bu da tercih ediliyor” diye konuştu.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rönesans, Türk inşaat sektörünün dünyadaki pazar payını artırıyor
  • 06.09.2022 15:48

Rönesans, Türk inşaat sektörünün dünyadaki pazar payını artırıyor

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak: "Avrupa’da, dünyanın en büyük şirketl ...

Rönesans, dünyanın en büyük müteahhitlerini solladı!
  • 26.08.2022 09:53

Rönesans, dünyanın en büyük müteahhitlerini solladı!

Rönesans Holding, dünya inşaat sektörüne yönelik en köklü ve saygın de ...

Rönesans Holding’e Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Sürdürülebilirlik Ödülü
  • 15.06.2022 11:24

Rönesans Holding’e Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Sürdürülebilirlik Ödülü

Rönesans Holding, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) 2022 yılı Sürdürüle ...

Rönesans Holding ‘Sürdürülebilir Geleceği Tasarla’ yarışması başladı
  • 30.05.2022 16:33

Rönesans Holding ‘Sürdürülebilir Geleceği Tasarla’ yarışması başladı

Dünyanın farklı coğrafyalarında heyecan verici mühendislik projelerine imza atan ...

Rönesans Holding Başkanı Ilıcak'a "Japonya'nın en yüksek devlet nişanı" takdim edildi
  • 18.05.2022 17:35

Rönesans Holding Başkanı Ilıcak'a "Japonya'nın en yüksek devlet nişanı" takdim edildi

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin salgının en yoğun olduğu dönemde hı ...

Erman Ilıcak'a 'Japonya'nın en yüksek devlet nişanı'  takdim edildi!
  • 14.05.2022 12:01

Erman Ilıcak'a 'Japonya'nın en yüksek devlet nişanı' takdim edildi!

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Türkiye ile Japonya arasındaki iş bir ...