maritbet girişmaritbet
Emlakçı yasasıyla komisyon sorunu bitecek!

Emlakçı yasasıyla komisyon sorunu bitecek!

Gayrimenkul sektörünün önemli ayaklarından biri olan emlakçılar, meslek yasasının çıkmasını bekliyor. Tasarının yasalaşması halinde emlakçıların aldığı komisyon, resmi bir belge sayılacak ve Türkiye’nin her yerinde aynı olacak

Gayrimenkul sektörünün en önemli oyuncularından biri olan emlakçılarla ilgili yeni düzenleme yolda. Resmi bir prosedüre tabi olmayan, bu nedenle de vatandaşların sıkça mağduriyetine yol açan meslekle ilgili yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte, emlak komisyonculuğu yasal bir zemine kavuşacak.

Bu kapsamda sektörün en önemli oyuncuları arasında yerini alan emlakçıların ya da bir başka deyişle gayrimenkul danışmanlarının hukuksal olarak bir tanımları bulunmadığını dile getiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, eski Türk Ticaret Kanununda tellal olarak değerlendirilen emlakçıların yeni Türk ticaret Kanununda simsar olarak nitelendirilmelerinin haksızlık olduğunu belirtti.

Kiraz, “Simsar olarak nitelendirilmenin dışında emlakçıların hiçbir hukuki tanımlarının olmayışı, hak ve sorumluluklarının bir kanun nezdinde değerlendirilmemiş olması bir hatadır” dedi.

Mesleğin bir yasasının olmayışının sektörü güvensizleştirdiğini ifade eden Kiraz, “Oysaki bu işi tüm aşamalarından geçerek yapan, oda kaydını yaptırmış ve resmi olarak sözleşmeleri ve faturalarını kesen, müşteri memnuniyetini hedef alan gayrimenkul danışmanları da bu gibi kişiler nedeniyle haksız bir şekilde cezalandırılıyor” dedi.

Meslekten men cezası
Gayrimenkul danışmanlarının hukuki statüye kavuşması için TBMM'de bulunan ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği' yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasının şart olduğunu ifade eden Kiraz, yasalaşması halinde nelerin değişeceğini madde madde anlattı.
- Lisans sınavına girerek sınavı kazananlar işyeri açabilmek için emlak müşaviri, işyeri açan emlak müşavirlerinin yanında çalışabilmek için de emlak komisyoncusu unvanını alacaklar. Emlak müşaviri uygulamada emlak brokerı emlak komisyoncusu da emlakçı olarak kullanılıyor.
- Lisans sınavını yapan kurul aynı zamanda her emlakçı için bir sicil kaydı tutacak ve bu sicil kaydı üzerinden yapılan şikayetler değerlendirilecek ve hatta sicil kaydı iptal edilerek emlak işi yapması engellenebilecek. 
- Emlak müşavirleri ve komisyoncuları, alım-satım ve kiralama konusunda faaliyette bulunacak, özel ve resmi kurumlarda işlemleri takip edebilecek ve aracılık hizmeti verecekler.
- Emlak müşavirleri yanlarında çalıştırdıkları emlak komisyoncularının yaptıkları işlerden sorumlu olacaklar.  Emlak müşavirleri kadrolu veya sözleşmeli bir avukatla çalışmak zorunda olacaklar.
- Bu yasa tasarısı ile müşteri ile emlak komisyoncusu-müşaviri arasında imzalanan sözleşmeler iş sözleşmesi olarak değerlendirilecek ve bu sözleşmeler ilgili taşınmazın bulunduğu tapu-kadastro müdürlüğüne ibraz edilecek. Komisyon bedeli konusu resmi bir belge niteliğini kazanacak.
- Lisans veren kurul her yıl  üzere asgari ücret tarifesi yayınlayacak. Her yıl bu ücret arttırılacak. Artık komisyoncu veya müşavir belirlenen tarifenin altında ücret almayacak. 

“BAŞBAKAN'A SUNDUK”
Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, emlak müşavirlerinin meslek yasasına ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda hazırlanan taslak çalışmasını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını söyledi.

Taylan, yasanın çıkmasıyla birlikte emlak müşavirinin yeminli ve üniversiteli olacağını belirtti. Sektöre yeni girecek olanlara 1 yıllık eğitim ve staj zorunluluğu getirileceğini söyleyen Taylan, şunları söyledi:
“Emlak müşaviri olmak isteyenlerin emlak müşavirliği lisans sınavını kazanmış olması gerekecek ve her ofiste lisanslı bir emlak müşaviri bulunacak. Emlak müşaviri mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak ve teminat verecek. Emlak Müşavirleri Birliği kurulacak, birliğin internet sayfasında tüm emlak müşavirlerinin kayıt ve sicili bulunacak ve vatandaşa açık olacak. Hizmet ücretleri Türkiye'nin her yerinde aynı olacak."

‘Konutlara kimlik ve numara verilsin önerisi'
Ankara Ticaret Odası (ATO), ülkedeki tüm konut ve işyerlerinin kimliklendirilmesi konusunda ilgili kuruluşlarla irtibata geçilmesi yönünde karar aldı.
Kararı değerlendiren ATO Başkanı Salih Bezci, vatandaşa kimlik numarası verilmesiyle kolaylık sağlandığını, aynı şekilde şirketlerin de tescil işlemlerinde pratiklik ve şeffaflık olduğunu belirtti.
Vatandaşların konut alırken veya taşınırken, elektrik, su ve doğalgaz açtırma ve kapattırma işlemleri için çok zaman ve emek harcadığına işaret eden Bezci,  bu işlemlerin çileye dönüşebildiğine dikkati çekti. Bezci,  kimliklendirilmiş konut sisteminde, işyerleri ile konut olarak kullanılan tüm binalara numara verilebileceğini ve elektrik, su,  doğalgaz, emlak ve çöp vergisi gibi işlemlerin tek numaradan yapılabileceğini ifade etti.

Vergi kaçakları önlenir
Türkiye'de hâlâ kaçak elektrik ve su kullanımının olduğunu hatırlatan Bezci, şunları kaydetti: “Tek numaralı konut ve işyeri vergi ve hizmet bedeli  kaçaklarını da önler. Tek numaralı sistemde, ev ve işyeri alan herkes abonelik işlemlerini online olarak başlatıp, tek merkezden tamamlayabilir.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Ankara, dünyanın ilk "ekonomi ve iklim değişikliği" temalı fuarına hazırlanıyor
  • 12.03.2022 12:04

Ankara, dünyanın ilk "ekonomi ve iklim değişikliği" temalı fuarına hazırlanıyor

ATO Başkanı Gürsel Baran, "Türkiye'nin iklim değişikliği konusundaki düzenlemele ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm
  • 16.05.2014 14:16

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm

AGK Hukuk Bürosu sahibi Ali Güvenç Kiraz, Anahtar Proje tanıtımında kentsel dönü ...

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!
  • 21.08.2013 16:30

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşüm 17 Ağustos 2013 tarihinde Başbaka ...