maritbet girişmaritbet
Döviz yükseldi, konut fiyatlarına zam kapıda

Döviz yükseldi, konut fiyatlarına zam kapıda

Son dönemde yaşanan siyasi dalgalanma nedeniyle döviz fiyatlarının arttığını belirten KONUTDER Başkanı Çelik, maliyetlerin yükselmesinin sonucunda konutlara yüzde 10-15 oranında zam gelebileceğini söyledi

Gayrimenkul sektöründeki son gelişmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye'de son dönemde yaşanan ekonomik ve siyasi konjonktür nedeniyle döviz, faiz ve kredi maliyetlerinin yükselmesinin sonucunda konutlara yüzde 10-15 oranında zam gelebileceğini söyledi.

Çelik, şu anda ev almak için de doğru zamanda olunduğunu ifade ederek, “Doların TL karşısında yüzde 26'ları bulan değer kazancı, inşaat maliyetlerini de etkiledi. Şirketler maliyet artışlarını önümüzdeki dönemde fiyatlara en az yüzde 10-15 oranında yansıtacağı için evlerini şimdi alanlar bu oranda kârda olacak” diye konuştu.

Döviz artışının gayrimenkul sektöründe mevsimsel durgunluğun yaşandığı Aralık-Mart dönemine denk geldiğini belirten Çelik, “Konut sektörünün genellikle toplam cirosunun yüzde 10'u kadarlık işlem gerçekleştiği bu dönemin sonrasında, seçimlerin ardından sorunların yavaş yavaş çözülmeye başlamasını umuyorum” dedi.

600 bin konut ihtiyacı

Markalı konutların kendi bünyesinde sağladığı avantajlı ödeme planlarının yanı sıra gayrimenkulün her zaman güvenilir bir yatırım aracı olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi: “Türkiye'nin yatırım cazibesi sürüyor. Özellikle inşaat sektörünün taşıdığı gelişmeye açık potansiyel, mütekabiliyette alınacak yol, nüfus artışına bağlı olarak her yıl 600 bin konut ihtiyacının olması ve kentsel dönüşüm, uzun vadede sektörün eski dengesini bulacağını bize gösteriyor. Ülkemizde 2023 yılına kadar 7 milyon yeni konut yapılmasına ihtiyaç duyuluyor bu yüzden önemli bir pazar payı ulaşacak.”

‘Türkiye'yi anlatıyoruz'

Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının ardından yabancı yatırımcı girişinin geçen yıl öncesine kıyasla oldukça iyi olduğuna işaret eden Ömer Faruk Çelik, “Körfez, Azerbaycan ve Rusya'dan yatırımcılar geliyor. Yurtdışında Türkiye'ye neden yatırım yapılması gerektiğini anlatıp, sektörü ve projelerimizi tanıtıyoruz” dedi.

Türkiye'yi pazarladıklarını vurgulayan Çelik, “Tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra yabancıların risklerini tolere edecek paket çözümleri masaya koyduğumuzda sonraki yıllarda mütekabiliyetle ilgili daha büyük rakamları da konuşuyor olacağız” şeklinde ifade etti.

‘BEKLENTİYİ KARŞILAMADI'

Mütekabiliyetle ilgili açıklama yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa da yabancı yatırımcı talebinin şu anda çok az olduğunu belirterek, talebin de bazı Arap ülkelerinden geldiğini kaydetti.

Mütekabiliyet Yasası'nda istenilen hedefe ulaşılamadığını ifade eden Aşa, “Hedef ilk yıl için 200 bini aşkındı, ilk 9 ayda yabancıya satış 11 binde kaldı. Yasanın kapsamı genişletildi ama teknik ve hukuki alt yapısı tamamlanamadı. Kanuni düzenlemeler yapılamadı” dedi.

Türkiye'nin gayrimenkul yatırımı açısından her zaman güvenilir bir liman olduğunu, ancak piyasadaki disiplinsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade eden Aşa, “Ekonomik beklenti açısından Türkiye'deki gayrimenkul yatırımı en iyi yatırımdır. Tabii doğru yerden ve doğru kişiden proje almak gerekiyor” diye konuştu.

‘Seçime endekslendik'

Aşa, 3. Havaalanı çevresindeki gayrimenkullere olan ilgiye de değinerek, “Son dönemde yaşanan olaylar o bölgeye olan ilgiliyi azalttı. Her şey şu anda seçime endekslendi. Projenin iptali söylentileri, siyasi yapı, belediye başkanlığı adaylarının söylemleri vatandaşı bekleme sürecine soktu” dedi.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi
  • 18.05.2022 17:18

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berek ...

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!
  • 02.02.2017 15:54

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!

Evdekifirsat.com İcra Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çelik, yeni kampanyayla birlikte s ...

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'
  • 27.04.2016 17:08

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'

EYG İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Adım İstanbul'daki dükkanlar için 400 ...

Ahmet Çelik, Konutder etkinliğini değerlendirdi!
  • 14.10.2015 10:40

Ahmet Çelik, Konutder etkinliğini değerlendirdi!

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Körfez Yatırımcıları Buluşması'nın ...