maritbet girişmaritbet
Arsa paylarında sorun! Kentsel dönüşümün önü tıkandı!

Arsa paylarında sorun! Kentsel dönüşümün önü tıkandı!

Kentsel dönüşümde bu sıralarda yaşanan en büyük sıkıntının arsa paylarıyla ilgili olduğunu ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, arsa payı sorunu nedeniyle kentsel dönüşümde sürecin istendiği gibi gitmediğini ve birçok taşınmaz için de arsa payları nedeniyle mahkemelerde ‘arsa payı düzeltimi davaları’ açıldığını söyledi

Arsa payının 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasında kilit bir kavram olduğunu ve maliklerin anlaşamaması durumunda arsa paylarının 2/3'ü oranında karar alınabildiğini ifade eden Kiraz, “Arsa payı, yıkılan binanın yeniden yapımında çok büyük bir önem arz ediyor. Şöyle ki, müteahhitler yeniden yapımda maliklere arsa payları ve hâlihazırda kullandıkları metrekare üzerinden bir daire veya işyeri veriyor” dedi.

Dava açılabiliyor

Kiraz, kat irtifakı kurulurken veya kat mülkiyetine geçilirken tesis edilen arsa payının bağımsız bölümüne orantısız bir şekilde kurulduğunu iddia eden tarafın arsa payının yeniden dağıtımı için dava açabileceğini söyledi. Kiraz şöyle devam etti:

“Davayı kendi bağımsız bölümüne orantısız bir şekilde arsa payı verildiğini iddia eden kat maliki açabilir. Dava, arsa paylarının tamamıyla yeniden düzenlenmesi söz konusu olacağı için o taşınmazda mevcut bulunan tüm kat maliklerine karşı açılacaktır. Kat maliklerinden birisi dahi dışarıda bırakılamaz. Arsa payı düzeltim davasında zamanaşımı yoktur. Her zaman açılabilir.”

Süreç tıkandı

Yaşanan problemin temelinin ve sürecin ilerletilememesinin nedeninin arsa paylarındaki orantısızlığın giderilmemesi olduğunu anlatan Kiraz, şunları kaydetti:

“Bizler vatandaşlarımızı uyarıyoruz ki, arsa payları kurulurken resmi senette imzanız varsa, taşınmazınız yıkılma aşamasına girmişse, taşınmazda yıllar sonra cephe, konum, imar ve manzara değişiklikleri olmuşsa, iyi niyetli olarak kabul edilmeyeceğiniz için arsa payı düzeltim davası açmayınız. Bunlar yok ise kat mülkiyeti-kat irtifakı kurulurken büyük orantısızlık var ise ve sizler sonradan taşınmaza sahip olmuşsanız bu davayı açmanızda hukuki yararınız olacaktır.”

Arsa payı nedir?

Arsa payı bir taşınmazda bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payıdır. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulurken bağımsız bölümler üzerine rayiç değerler orantısında (konum, cephe, büyüklük vb. olgular gözetilerek) verilen paydır. Arsa payı bir taşınmazda ya kat irtifakı kurulurken ya da kat mülkiyetine geçilirken kurulur.

Ruhsat kolay denetimler sıkı olacak

İstanbul Mühendisler Vakfınca düzenlenen iftar programında mimar ve mühendislerle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TMMOB'un tepki gösterdiği yasal düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TMMOB'un vize ücreti almasının yasal olmadığını ifade eden Bayraktar, “Amacımız, modern dünyada olduğu gibi ruhsat işlemlerini basitleştirmektir. Ruhsat sürecini olabildiğince hızlandırarak, denetimleri sıkılaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Bayraktar, “Maliyetler düşsün istiyoruz, denetim artsın, kalite artsın istiyoruz” diye konuştu.

Bakan Bayraktar, Odaların anayasal kuruluş olduğunu, projelerini onaylatmayanın odadan atmanın mümkün olmayacağını söyleyerek, “Biz bu dönemde odalara bir sürü yeni haklar getirdik.

Vizedeki esas bizim gayemiz, modern dünyada olduğu gibi ruhsat işlemlerini basitleştirmektir, kolaylaştırmaktadır. Bizde ruhsat alana kadar 40 tane deli dumrul köprüsünden geçeceksin. Ruhsatlar kolay, denetim sıkı olmalı” dedi.

Şehir plancılarına talep artınca bölüm açtı

Son dönemde hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmaları ile önemi ve popülerliği daha da artan şehir plancıları yetiştirmek için 2012 eğitim döneminde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nü kuran Çankaya Üniversitesi, bu yıl bölüme 40 öğrenci alacak. Üniversite, yoğun ilgi gören bölüme kabul edilen öğrencilere hiçbir koşulda kesilmeyen burs sağlayacak. Bölüm toplumu, mekânı, çevreyi ve ekonomiyi etkileyen kamu ve özel sektör kararlarını biçimlendirmeyi hedefleyen uzmanlar yetiştirecek.

2012-2013 eğitim öğretim yılında açılan bölümün, kalkınma odaklı olarak tasarlanan programı Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında Bolonya Süreci kriterlerine uygun olarak hazırlandı.

Akıllı ev konseptiyle her odayı yönetiyor

Ankara'nın gözde merkezlerinden İncek'te 765 konutluk yeni şehir kuran İncek Prestij, akıllı ev donanımıyla ilgi çekiyor.

Alışılagelmişin dışında farklı parmak komutları ile müzik sistemi, perde, ısıtma, aydınlatma gibi donatıları, oda oda yönetme imkânına sahip sistem, ev içerisine yerleştirilen iPad sistemi ile dışarıdayken de idare edilebiliyor.

Proje ortaklarından Sarper Ak, örnek dairelerine gelen konuklarını, 765 konutun her birini bir tuşla gösterdiği gibi, içine yerleştirilen plakalar sayesinde sadece işaretlenen daireyi aydınlatan çok özel maket tasarımı ile karşıladıklarını kaydetti.

Kent Art, Ataşehir'de ön talep topluyor

Kent Art İnşaat tarafından Ataşehir'de inşasına başlanan Terra Ataşehir'in ön talep sürecine yoğun ilgi sürüyor. Geçtiğimiz hafta ön talep toplamaya başlayan Terra Ataşehir,  65 daire için rezervasyon yaptı.

Projede 210 konut ve 3.100 metrekarelik ticari alan inşaatı planlanıyor. Kentsel dönüşüm projesi olarak inşasına başlanan Terra Ataşehir'de konutlar yüzde 1 KDV oranına tabi tutuluyor.

Alternatif ödeme planlarıyla ön talebin toplandığı Terra Ataşehir'de yüzde 25'i peşin, kalan kısmı ise 50 aya kadar sıfır faizle, vade farkı ver banka olmadan veya 50 aydan uzun ödemeler için cazip faiz oranlarıyla banka kredisiyle daire sahibi olmak mümkün.

Çekmeköy'de konut teslimlerini öne çekti

216 Yapı tarafından hayata geçirilen 216 Butik Çekmeköy'de son 40 daire özel fiyatlarla satışa sunuldu. 216 Butik Çekmeköy'ün satışa çıktığı ilk andan itibaren büyük ilgi gördüğünü söyleyen 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Elimizde sadece 40 daire kaldı. Kalan son daireleri çok uygun fiyatlarla satıyoruz” dedi.

Dündar, konutların yüzde 1 KDV avantajıyla satıldığı söyledi. 216 Butik Çekmeköy'de inşaat çalışmalarının hızla ilerlediğini dile getiren Bilent Dündar, “Bu nedenle Ağustos 2014 olarak belirlediğimiz teslim tarihimizi neredeyse sekiz ay öne çektik. Ocak ayından itibaren daire teslimlerine başlıyoruz” diye konuştu.

Yavuz KARAMAN

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...