maritbet girişmaritbet
2.2 milyar dolarlık Bio kente motorlu araç girmeyecek!

2.2 milyar dolarlık Bio kente motorlu araç girmeyecek!

Yeni Şehir projesinin parçası olarak planlanan 2.2 milyar dolarlık Bio İstanbul projesi başladı. Motorlu araçların giremeyeceği şehirde konutlar, çocuk hastanesi, biyomedikal araştırma parkı ile çalışma ve sosyal alanları yer alacak

Başakşehir'e bağlı Kayaşehir'de Türkiye'nin vizyon projelerinden birisi olan Bio İstanbul, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katıldığı bir törenle tanıtıldı. Toplam 4 milyon 600 bin metrekare arsa üzerine planlanan ve 2 milyon metrekaresi Bio İstanbul' ayrılan proje 2.2 milyar dolara mal olacak.

TOKİ iştiraki Emlak Pazarlama Proje Yönetimi (EPP), Artaş - Öztaş Ortaklığı ve Bio Development Company'nin ortak girişimi olan Bio İstanbul, Türkiye'nin en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme parkı ile çalışma ve sosyal alanlarını içinde barındıracak. Projenin yüzde 55'ine Bio Development Company sahip olurken kalan yüzde 45'i ise EPP, Artaş ve Öztaş paylaşıyor. Projede toplam 4 milyon 600 bin metrekare olarak planlanırken, 2 milyon 600 bin metrekarelik kısmı şahıslara ait.

Projede 1 milyon metrekarelik kısım yeşil alan olarak ayrılırken, bölgeye motorlu taşıt giremeyecek. Ulaşım ihtiyacı günün teknolojisine göre hibrit araçlar tarafından karşılanacak. İlk bölümlerin yapılacağı 15 hektardaki biyomedikal araştırma merkezleri ve ilaç firmaları 300 bin metrekarelik bir inşaat alanına sahip olacak.

Hibrit araçlara serbest

Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyanın en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme parkı, ilaç geliştirme merkezleri ile çalışma ve sosyal alanları içeren projede ilk bölümlerin üç yıl içinde hizmete girmesi planlanıyor. Hükümetin vizyon projelerinden biri olarak değerlendirilen Bio İstanbul'da ayrıca ticari üniteler, yaşam alanları ve 10 bin civarında işyeri ve konuttan oluşan bağımsız bölümler inşa edilecek.
Az katlı olması planlanan yerleşim birimlerinde villalar da yer alacak. Daha çok küçük tipteki konutların tercih edileceği projede 4+1 tipindeki konutların oranı yüzde 5'i geçmeyecek. Bu konutların ise hasılat paylaşımı yöntemi ile inşa edilmesi gündemde. Proje kapsamındaki merkezlerin inşası ise Bio Development Company başta olmak üzere yatırımcı firmalar tarafından üstlenilecek. Elde edilecek gelir şirket ortaklarının arasında dağılacak.

Sağlık üssü olacak

Başakşehir, Kayaşehir Toplu Konut Alanı ve Ispartakule gibi yeni yerleşim alanlarına yakınlığı ile dikkat çeken Bio İstanbul'un bölgedeki hayata hareketlilik getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. 20 bin kişinin çalışacağı ve 10 bin kişinin sürekli olarak yaşabileceği şekilde kurgulanan kent, Recep Tayyip Erdoğan tarafından planlanan diğer yeni şehirlere de komşu ve Küçükçekmece Belediyesi'nin planladığı sağlık kentine de çok yakın bir konumda.
Bu bölgede bir milyon metrekare arsa üzerine 1200 yataklı bir şehir hastanesinin de yapılacağını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu hastanene ihalesinin de çok kısa bir süre içinde gerçekleştirileceğini müjdeledi.

İkinci Bio İstanbul geliyor

Başakşehir bölgesinde 1200 yataklı şehir hastanesinin kurulduğunu belirten Bayraktar, “Türkiye'ye Avrupa, Asya ve Afrika'dan hastalar geliyor. Biz devlet olarak bu hastaların tedavilerini sağlıyoruz ama özel sektörün getireceği bilim uzmanları ve atılımlarla Türkiye'de başka bir boyuta ulaşılacak” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise “Anadolu yakasında da biomedikal bir hastanenin çalışmalarına başladık. 2 yıl içeinde altyapı çalışmalarına başladık. Sağlık sektörü de teknolojiye ayak uyduracak” dedi.

Toplantıda söz alan Bio İstanbul CEO'su Elie Haddad, “Türkiye'de aynı anda pek çok sektörde temel atmış olacağız. Buradaki araştırma merkezleri bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarla ilgili araştırma yapacak ve dünyaca ünlü bilim adamlarını ağırlayacak. Uluslar arası araştırma network'ü kurulacak” dedi.

‘En iyisi İstanbul'da'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bio İstanbul'un yıllardır üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu söyledi. Çocukların ana rahminden 16 yaşına gelene kadar tedavilerini ve araştırmalarını yapacak bu kapsamda bir hastanenin sadece  Zürih'te olduğunu belirten Bayraktar, “Dünyada başka bir yerde yok. Bu proje ile Türkiye'de bu anlamda ikinci olacak, hatta Zürih'tekinden daha gelişmiş olacak” dedi.

Bio İstanbul'un tam olarak faaliyete geçtiği zaman 20 bin çalışanı olacağının altını çizen Bakan Bayraktar, şunları söyledi:
“Türkiye'ye dönmek isteyen, vatan özlemi çeken pek çok değerli doktorumuz ve profesörümüz,  inanıyoruz ki buraya gelecek ve araştırmalarını artık Türkiye'deki bu merkezde yapacaklar. Bu projeyi oluştururken Zürih'teki merkezin kuruluşunda yer alan değerli doktorlarımızdan çok büyük destek aldık.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bio İstanbul'un basın toplantısı yayında!
  • 04.05.2013 12:24

Bio İstanbul'un basın toplantısı yayında!

Türkiye’nin en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal araştırma ve geliş ...

Bio İstanbul Başakşehir bugün tanıtıldı!
  • 03.05.2013 17:10

Bio İstanbul Başakşehir bugün tanıtıldı!

İçerisinde sağlık kuruluşlarının yer alacağı Bio İstanbul projesi Başakşehir'de ...

Bio İstanbul foto galerisi emlaktasondakika.com farkıyla yayında!
  • 03.05.2013 17:14

Bio İstanbul foto galerisi emlaktasondakika.com farkıyla yayında!

Bio İstanbul Başakşehir projesinin foto galerisi emlaktasondakika.com farkıyla y ...

Bio İstanbul Yeşil Binalar Zirvesi’ne katıldı
  • 22.02.2014 14:03

Bio İstanbul Yeşil Binalar Zirvesi’ne katıldı

Sürdürülebilirlik 3.’sü düzenlenen Yeşil Binalar Zirvesi’nde ele alındı ...

Bio İstanbul 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde Gümüş Sponsor oldu
  • 14.02.2014 11:47

Bio İstanbul 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde Gümüş Sponsor oldu

Bio İstanbul, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen 3. Uluslar ...

GRI 2014 Türkiye, Bio İstanbul ana sponsorluğunda gerçekleşti
  • 15.01.2014 12:35

GRI 2014 Türkiye, Bio İstanbul ana sponsorluğunda gerçekleşti

GRI 2014 konferansının ana sponsorluğunu İstanbul’da akıllı ve ekolojik yaşam iç ...