maritbet girişmaritbet
Yeni KDV yasası konut fiyatlarını yılın ikinci yarısında yükseltecek!

Yeni KDV yasası konut fiyatlarını yılın ikinci yarısında yükseltecek!

Konut sektöründe KDV oranlarının yeniden belirlenmesinin önceden ruhsatı alınmış konut satışlarını artırması bekleniyor. KDV düzenlemesinin yol açtığı fiyat artışlarının ise ikinci yarıda görülmeye başlanacağı belirtiliyor

 

Konut sektörü yeni yıla bir yıldır belirsizliğini koruyan KDV oranlarındaki 'son dakika' düzenlemesiyle girdi. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemede arsanın metrekare vergi değeri 500 TL ile 1000 TL arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8, 1000 TL ve üzerindeki konutların KDV oranı yüzde 18 oldu. Sektör temsilcileri, düzenlemenin getireceği fiyat artışlarının ikinci yanda görülmeye başlanacağı kaydetti. 
 
Konut sektörü yeni yıla bir yıldır belirsizliğini koruyan KDV oranlarındaki 'son dakika' düzenlemesiyle girdi. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemede arsanın metrekare vergi değeri 500 TL ile 1000 TL arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8,1000 TL ve üzerindeki konutların KDV oranı yüzde 18 oldu. Daha önce 150 metrekare altında kalan konutlardan yüzde 1 KDV almıyordu. Şimdi ancak 500 TL'nin allında arsa metrekare vergi değeri olan arsalardaki konutlardan yüzde 1 vergi alınacak. Bu, özellikle yüksek arsa değerleri ile İstanbul'da yüzde l'lik KDV düzenlemesinin tarihe karıştığı anlamına geliyor. 
 
1 Ocak'tan itibaren ruhsat alacak yeni projelerde geçerli olacak uygulamanın ilk etapta önceden ruhsatı alınmış projelere yönelik satışları artıracağı belirtiliyor. Bu nedenle yasayı "eskiye nur yağacak" şeklinde yorumlayan sektör temsilcileri, düzenlemenin getireceği fiyat artışlarının ise ikinci yarıda görülmeye başlanacağı kaydetti. 
 
'Konut satışları 400 bin adedin altına düşer' 
 
GYODER Başkanı ve Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, yapılan düzenlemenin konut satışlarında azalmaya neden olacağını söyledi. Her yıl ortalama 400 bin adette seyreden konut satışlarının 2013 yılında bu rakamın altında kalacağını savunan Gökkaya, "2014'ten itibaren de proje sayıları azalmaya başlayacak. Stoktan satışlar yapılacak. Çünkü inşaat firmalarının karları azaldığı- için bu maliyetleri finanse edemiyorlar' ve artışları fiyatlara yansıtmak zorunda kalacaklar" yorumunu yaptı. Yeni düzenlemeyle konutların metrekare satış bedeli yerine, belediyelerin belirlediği arsa rayiç bedelleri üzerinden vergilendirme yapıldığını aktaran Gökkaya, "İstanbul'daki arsaların büyük bir bölümünün metrekaresi 1000 TL üzerinde. Yani büyük bir bölümünden yüzde 18 KDV alınacak. Rayiç bedelleri 500-600 TL olanlardan ise yüzde 8 KDV alınacak. Bu da yüzde l'lik KDV ile satış kalmadığı anlamına geliyor" diye konuştu. Sektörün arsa rayiç bedelleri yerine satış bedelleri üzerinden bir KDV düzenlemesi beklediğini anlatan Gökkaya, "Biz fiyatı 300 bin TL ile 500 bin TL arasında olan konutlarda KDV'nin yüzde 8, 500 bin TL üzerinde olanlarda ise yüzde 18 olacağını bekliyorduk. Bu düzenleme inşaat sektörünün daralmasına neden olur. Özellikle markalı projelerin sayısında azalma olacak" yorumunu yaptı. Sürecin daha önce satış ve tapu kayıtlan arasındaki fiyat farklılıkların oluşmasına neden olacağını belirten Gökkaya, düzenlemenin sektörde haksız rekabeti artıracağını kaydetti. 
 
Dumankaya: 1 Ocak öncesi ruhsat alan projelere talep artar 
 
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ise yüzde 17'lik artıştan etkilenmemek için uygulamanın ilk dönemde özellikle 1 Ocak 2013'ten önce ruhsatı alınmış konut satışlarına yönelik talebi artırmasını beklediklerini söyledi. Bu açıdan 2013'in ilk yarısına kadar satışlarda artış beklediklerini dile getiren Dumankaya, "Bizim tüm projelerimiz şu anda 2012 yılındaki KDV oranları üzeriden satılıyor. Bu nedenle yüzde 17'lik avantajdan yararlanmak isteyen çok sayıda müşterinin satış ofislerine geleceğini düşünüyoruz. Konut kredi faizlerindeki düşüşünde etkisiyle eldeki ruhsatlı 800 bin konut stoğunun satılmasını bekliyoruz. Bu nedenle eskiye nur yağacak. Fiyat artışı ise 2013 ikinci yarısından sonra görülmeye başlanacak" yorumunu yaptı. 
 
İstanbul'daki arsa bedellerinin önemli bir kısmının yüzde 18'lik düzenlemeye girdiğini dile getiren Ali Dumankaya şu değerlendirmeyi yaptı: "Özellikle caddeye bakan arsalar ve merkezi lokasyonların önemli kısmı bundan etkilenecek. Ya insanlar bundan sonraki süreçte bu ödemeyi yapıp ev alacak ya da KDV oranlarının yüzde 8 olduğu şehir çeperlerine doğru bir kayış olacak." 
 
'Maliyetleri etkiler piyasanın daralmasına neden olur' 
 
Barışkent Gayrimenkul Projeleri Yatırım Yönetimi ve BA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, KDV oranının yüzde 18'e yükselmesinin maliyetleri doğrudan etkileyeceğini bildirdi. İnşaat maliyetlerinin metrekarede 750 lirayı geçtiği günümüzde, özellikle büyükşehirlerde arsa fiyatlarının da bir o kadar maliyet getirdiğini vurgulayan Aydın, Ankara, İstanbul gibi kentlerde metrekare maliyetlerinin bin liranın altına düşmesinin çok zor olduğunu kaydetti. Aydın, KDVyi mahsuplaşamayacak kişiler için konutlara hatırı sayılacak bir maliyet geldiğini belirterek, "Kişi, 200 bin liralık bir daire aldığında 38 bin lira KDV ödeyecek. Belki şirket için mahsuplaşmadan dolayı çok büyük bir kayıp olmayacak ancak, konutların çok büyük bölümü kişiler tarafından almıyor. Bu ciddi bir maliyet" dedi. 
 
Aydın, Ankara'da 100 bin civarında konut stoku olduğunun tahmin edildiğini, bunların KDV artışından etkilenmemesinin sektöre ilk etapta bir hareket getireceğini vurgulayarak, "Ancak 1 Ocak 2013'ten itibaren ruhsat alanlarda maliyetler fiyatlara yansıyacak. Bu da gelecekte piyasanın daralmasına neden olabilecek" diye konuştu.
 
'Müteahhit artık mevzuatla uğraşmak istemiyor' 
 
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, devletin kendi menfaatini gözeterek, vergi gelirini artıracak bir uygulama başlattığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Uygulamanın adil olduğu konusunda müteahhitler olarak hemfikiriz. Ancak sektör adına bazı gerçekler gözardı edilmekte. İnşaat sektörü sıkıntıda. Müteahhitler olarak, vergi alırken gözetilen adaletin, mahsuplaşma zamanında da gözetilmesini istiyoruz. Müteahhit inşaat malzemesi alırken yüzde 18 KDV ödüyor, konut tamamlandıktan sonra ise yüzde 1 KDV ile satıyor. Bu durumda müteahhidin, yüzde 17 KDV alacağı oluşuyor. Bunu tahsil etmekte zorlanıyoruz. Genellikle kat karşılığı inşaat yaptığımız için arsa sahibine de fatura kesmemiz isteniyor, bunu da yapamadığımızdan KDV iadelerini alamıyoruz. Müteahhit artık mevzuatla uğraşmak istemiyor." 
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuyla ilgili olarak inşaatın istihdamın en çabuk kazanıldığı ve en çabuk kaybedildiği bir sektör olduğunu belirterek "İnşaat sektörünün bu yönünün dikkate aldığımız takdirde, ümit ediyorum ki bu uygulama, şu an için biraz farklı bir şekilde algılanmış olsa dahi piyasalar çok çabuk bir şekilde yeni uygulamayı özümseyecek, benimseyecek" değerlendirmesini yaptı. 
 
Ünal Pala: 1+1 ve 2+1 konut satışları olumsuz etkilenir 
 
İnşaat sektörünün başkentteki temsilcileri, yeni uygulama ile özellikle 1+1 ve 2+1 konutlara yönelik talebin daralacağını, bu konutların yatırım aracı olarak cazibesinin kalmayacağı düşüncesinde. Ankara ve Bodrum'da lüks konut projeleri üreten Uzaltaş AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala da, KDV oranlarının yüzde l'den 8 ile 18e çıkmasının özellikle 1+1 ve 2+1 lüks konut satışlarını olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti. Bu konutlara yüksek kira getirişi nedeniyle yatırım yapanların sayısının hayli fazla olduğuna işaret eden Pala, şunları söyledi: "Ancak düzenleme yatırım açısından küçük konutların cazibesini düşürecek. Yatırımcı parasının geri dönüşüne baktığında konut alımıyla banka faizini kıyaslamaya başlayacak. Yılbaşı öncesi ruhsatını alan lüks konut projelerinde 1+1, 2+1 konutların ise değerinde doğal olarak artış meydana gelecek." 
 
Şirketleri bünyesinde Ankara'nın ilk çevreci konut kulesi olan Paladyum Beytepe de bulunan Pala, büyük konutlarda çok fazla sıkıntı olacağını tahmin etmediklerini belirterek, "Ruhsatını yılbaşından sonra alan lüks konut projelerinde zamanla bu KDV oranı erir" diye konuştu.  
 
Leyla İLHAN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi
  • 18.10.2022 16:20

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi

Ankara'da, İncek Bulvarı'na çok yakın bir konumda hayata geçirilen Akadia İncek, ...

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!
  • 09.09.2022 13:22

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!

Ankara, ağustosta ilk kademe mesken aboneleri için kilovatsaat başına 1,44 lira ...