maritbet girişmaritbet
TTK'da bağısız denetim tartışması!

TTK'da bağısız denetim tartışması!

TTK'da iş dünyası lobilerinin baskı uyguladığı 'Bağımsız Denetim' maddesine son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek

 

TTK'da iş dünyası lobilerinin baskı uyguladığı 'Bağımsız Denetim' maddesine son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek. Maddenin yasanın ruhu olduğunu savunan bürokratlar kayıt dışı ile mücadelede hayati önem taşıdığını belirtiyor
 
Türk Ticaret Kanunu değişiklikleri ile yasalaştı ancak hiçbir şey bitmedi. İş dünyasının ve lobicilerin büyük bir baskı ile özellikle Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda geri adım attırdığı TTK'da son "round" Bakanlar Kurulu'na kaldı. Denetilebilirlikte devrim niteliği sağlayan ancak iş dünyası ve lobicilerin en fazla karşı çıktığı 'Bağımsız Denetim' maddesindeki büyük baskı, "akıllı madde" ile atlattı. EKK'da da kapsamının daraltılması için görüş bildirilen madde konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bürokratları geri adım atmak istemedi. Ancak baskılar büyüyünce kapsam daraltıldı. Maddenin yasanın ruhu olduğunu savunan bürokratlar maddenin önemini yitirmesini engellemek için farklı bir yola başvurdu. Son anda Bağımsız denetimin kapsamının ve içeriğinin Bakanlar Kurulu tarafından genişletilebilmesini sağlayan madde eklendi. Böylece yasanın ruhu kabul edilen maddede son söz Bakanlar Kurulu'na bırakıldı. Uluslararası standartlarda mali tabloların raporlanmasını sağlayan madde kayıt dışı ile mücadelede hayati önem taşıyordu. Bakanlık, şirketlerin bağımsız denetime alınmasının ve site maddesinin başlangıçta öngörüldüğü gibi uygulanmasının peşini bırakmayacak. 
 
WEB SİTESİ DE GÜNDEMDE
 
Yaygara koparılan internet sitesi maddesinde de Bakanlık aynı yönteme başvurdu. Şeffaflığı sağlayacak diğer madde olan internet sitesi kurma ve yayınlanacak içerik, "Yatak odamıza giriliyor", "KOBİ'lere maliyeti büyük olur" bahaneleri ile geri adım attırıldı. Ancak bu konuyu da Bakanlar Kurulu kararına bağlayan Bakanlık, denetimin kapsamını geliştirdikçe internet sitesi kurma zorunluluğunu ve içerikleri de geliştirecek. 
 
BAKAN İLK SİNYALİ VERDİ
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı baskılara rağmen yasanın ruhunu koruma konusunda önemli mesafe kaydetti. Bakan Hayati Yazıcı'nın defalarca "Kırımızı çizgimiz" dediği bağımsız denetimde geri adım atılmak zorunda kalınınca, Bakanlar Kurulu kartı kullanıldı. Şeffaflaşmanın ve uluslararası standartlarda mali finansal tabloların raporlanmaması durumunda konu Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirilecek. Bakan Hayati Yazıcı önceki gün yaptığı açıklamada "Süreçlerde tekrar ihtiyaç doğması halinde ihtiyaç gidecek şekilde yeniden düzenlemesi olur" diyerek yeniden değişiklik için sinyal verdi.
Mehmet Nayır / Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Süleyman Çetinsaya Bloomberg HT'de inşaat sektörünü değerlendirdi
  • 28.06.2019 18:11

Süleyman Çetinsaya Bloomberg HT'de inşaat sektörünü değerlendirdi

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya Bloomberg HT'de yayınlana ...

Bien'in yeni karolarına tasarım dünyasından tam not!
  • 05.09.2020 09:23

Bien'in yeni karolarına tasarım dünyasından tam not!

Bien'in ödüllü 20 mm ödüllü karo serisine yeni tasarımlar eklendi. ...

Yer altı kahramanlarına mobil ev
  • 14.09.2018 12:26

Yer altı kahramanlarına mobil ev

TTK tahlisiye ekibine, görevlendirildikleri yerlerde uyuma, dinlenme, banyo ve ...

İş dünyası kirada günlüğe geçti!
  • 04.08.2018 11:05

İş dünyası kirada günlüğe geçti!

Kamu ve özel sektörde tasarruf hamlesi başladı. Şirketler maliyet düşürmek için ...

İşadamları sosyal mekanlara yakın ofisleri tercih ediyor
  • 27.09.2017 17:26

İşadamları sosyal mekanlara yakın ofisleri tercih ediyor

Büyük kentlerde birbiri ardına yükselen iş merkezlerine ilgiyi prestijli komşula ...

İş dünyası: Yatırımlar devam edecek
  • 18.07.2016 12:33

İş dünyası: Yatırımlar devam edecek

Darbe girişimi, ülke ekonomisine inancını sürdüren iş dünyası temsilcilerinin ya ...