maritbet girişmaritbet
Site sakinleri kat mülkiyetine geçmişlerse Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanır!

Site sakinleri kat mülkiyetine geçmişlerse Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanır!

Tamer Heper bugünkü yazısında bir sitede kat mülkiyetine geçilmişse, oturulup oturulmadığına bakılmaksızın Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin uygulanacağını belirtiyor

 

Çorlu'nun Ergene vadisinde yapılan konutlardan birini 2010 yılında aldım ve oturuyorum. Sitede yönetimin iki yıl müddetle müteahhit firmada olacağı şartı vardı. İki yıl geçti henüz bir şey değişmedi. Yönetimin bize geçeceği zamanı sorduğumuzda net bir yanıt alamıyoruz. Yazılı olarak sorduğumuzda ise hiç yanıt alamıyoruz. Bu yönetimi nasıl devralırız? Bu durum yasal mıdır? • M.T. 
 
Hangi durumun yasal olduğunu sorduğunuzu tam olarak çıkaramadım ama ben olması gerekeni anlatayım, siz hangisinin yasal, hangisinin gayriyasal olduğuna karar verin. Bir sitede şayet kat irtifakı kurulmuş, bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılmış ise bu sitede Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır. Şayet sitede kat mülkiyetine geçilmişse, oturulup oturulmadığına bakılmaksızın Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır. Kat mülkiyeti mevzuatına göre de yönetici bağımsız bölüm malikleri tarafından seçilir. Sözleşme ile tayin olunamaz, yönetim planının bu yöndeki tayin hükmü geçersizdir. Seçimin tek yolu vardır, şayet kat malikleri toplanıp yönetici seçemiyorsa bu halde tayini hakim yapar. Bunun bir başka istisnası da yoktur. Yani sizin sitede iki senedir yapılan yöneticilik yasal değildir. Bu demektir ki siz sitede kendi yönetiminizi kurmak için iki sene gecikmişsiniz. Peki şimdi ne yapacaksınız? Kat maliklerini toplayacaksınız, yasada ve yönetim planında açıklandığı şekilde yöneticilerinizi seçeceksiniz, bunun için de kimseden izin istemeyeceksiniz. Kendini yönetici ilan edenlerden de bir açıklama beklemenize gerek yok. Yani yasal olmayan bugünkü yönetim sistemi, yasal olan sizin kuracağınız ve yukarıda anlattığım yönetim tarzı. 
 
Bu şartlarda zor 
 
Bir anonim şirkette proje müdürü olarak 2011 yılına kadar altı yıl çatıştım. Proje müdürünün hukuki sorumluluğu bulunduğu için, ben de yaş itibarıyla sorumluluk almak istemediğim için kendimin proje mühendisi olarak kalmamı, proje müdürü olarak başkalarının istihdam edilmesini istedim. Bana olumlu yanıt verildi ama bir süre hastanede yatmak durumunda kaldım, döndüğümde hâlâ proje müdürü idim. Ben de bu nedenle istifa etmek zorunda kaldım. ^İstifamla birlikte bir ibraname imzaladım, ibranamede kendi isteğimle ayrıldığımı, fazla mesai yapmadığımı, hiçbir alacağım kalmadığını vs. yazdım imzalayıp verdim. Şimdi kıdem tazminat talep edip bu nedenle dava açabilir miyim? • Ş.B.
 
Belki bu bir ilk olacak. İlk olacak olan şu, yanıt sorudan daha kısa olacak, bunu kastediyorum. Evet biliyorsunuz bir çalışan kendi isteği ile isten ayrılırsa kıdem tazminatını haketmez. Siz ibranamede açıkça kendi isteğiniz ile ayrıldığınızı yazmışsınız. Sonra, işçi kendi isteği ile ayrıldığında şayet yasada sayılan nedenlerden biri ile haklı nedenlerden istifa ederse bu halde kıdem tazminatını hakkeder. Ancak sizinkinde haklı neden göremiyorum. Zaten proje müdürü imişsiniz , yine proje müdürü olarak kalacaksınız," yani iş şartlarının ağırlaşmasından söz edilemeyecek. Bu halde görünürde kıdem tazminatını talep nedeni yok. Peki dava açabilir misiniz? Dava açmak isteyen birine engel olan olmaz. Dilekçenizi verir davanızı açarsınız ama mühim olan açılan davayı kazanmak, bu davayı kazanabilir misiniz? Anlatılan şartlarda zor. 
 
Tamer Heper / Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sitede ve apartmanda otopark paylaşımı nasıl yapılmalı?
  • 30.09.2021 09:51

Sitede ve apartmanda otopark paylaşımı nasıl yapılmalı?

Otopark sorunu araç sahiplerini sokak aralarında yer bulmakta zorlarken, yeni bi ...

Konut alım satımında arsa payı hakkında yeni genelge!
  • 16.09.2021 10:18

Konut alım satımında arsa payı hakkında yeni genelge!

Konut alım satımında büyük önem taşıyan ve çoğu kez göz ardı edilen 'Arsa payı' ...

Binalarda ortak alan sınırları neler?
  • 11.08.2021 10:21

Binalarda ortak alan sınırları neler?

Son yıllarda otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu siteler yaygınlaştı. Or ...

Metropol Rezidans Çorlu tanıtım filmi
  • 22.02.2018 15:18

Metropol Rezidans Çorlu tanıtım filmi

Metropol Rezidans Çorlu Emlak Konutları bölgesinde inşa ediliyor. Proje, 13 dönü ...

Metropol Rezidans Çorlu proje görselleri yayında!
  • 22.02.2018 16:44

Metropol Rezidans Çorlu proje görselleri yayında!

Emlak Konutları bölgesinde inşa edilen Metropol Rezidans Çorlu projesinden karel ...

Metropol Rezidans Çorlu örnek dairesi yayında!
  • 22.02.2018 16:41

Metropol Rezidans Çorlu örnek dairesi yayında!

Emlak Konutları bölgesinde inşa edilen Metropol Rezidans Çorlu örnek dairesinden ...