maritbet girişmaritbet
Konutta KDV tartışmaları yükselen vergiyle artacak!

Konutta KDV tartışmaları yükselen vergiyle artacak!

Konutta daha yüksek vergi alınmasını öngören düzenlemenin piyasayı daraltacağını belirten sektör temsilcileri, yeni uygulamayla kayıt dışılığın ve KDV pazarlığının artacağını, yeni projelerin ve kalitenin ise azalacağını düşünüyor

Konutta daha yüksek vergi alınmasını öngören düzenlemenin piyasayı daraltacağını belirten sektör temsilcileri, yeni uygulamayla kayıt dışılığın ve KDV pazarlığının artacağını, yeni projelerin ve kalitenin ise azalacağını düşünüyor

150 metrekarenin altındaki konutlardan yüzde 1 KDV alınmasını belirleyen yasayı tümden değiştiren, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kabul edildi. Yasa'nın kabul edilmesi ile birlikte yaşanan değişimde, konutlara uygulanacak olan KDV konusunda, konutun büyüklüğü değil, vergi değeri esas alınacak. Oran belirleme yetkisinin ise Bakanlar Kurulu'na verildiği yeni Kanun'a göre Bakanlar Kurulu, bulunduğu semtlere göre konutlara yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 KDV uygulayabilecek.

Yapılan değişikliklere göre, ‘kentsel dönüşüm ve özelleştirme' kapsamındaki konutların bu vergi kapsamında tutulmasını içeren madde de değiştirildi. Yasa'nın son haline göre Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşümle üretilmiş konutlara da, konutun bulunduğu yere göre aynı KDV oranlarını uygulayabilecek.

Gürler Ünlü / GISP Başkanı

Kayıt dışı üretim artar

Global arenadaki yatırımcılar için negatif bir beklenti yaratan KDV artışının, tüketicileri ve davranış şekillerini olumsuz etkileyeceğini belirten Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GISP) Başkanı Ünlü, “KDV artışının önemli bir kısmı tüketicilere yansıyacak ve tüketiciler satın alacakları konutlar için daha yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaklardır.  Burada daha vahim olan ise, tüketicilerin artan vergi yükünden kurtulmak için daha niteliksiz ve kayıt dışındaki üretimlere yönelme olasılıkları olacaktır.  Bu durum, artık kökünü kazımamız gereken kayıt dışılığı teşvik edeceği gibi, niteliksiz yapıların rağbet görmesine ve tercih edilmelerine de yol açacaktır” dedi.

Konutder Başkanı / Ömer Faruk Çelik

Sektörde üretim azalır

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Çelik,  KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükünün, pek çok aileyi olumsuz etkileyeceğine vurgu yaptı. Çelik, şunları kaydetti: “Artan konut kredisi faiz oranları nedeniyle zaten zorlanan halkımız, KDV artışı olması halinde ihtiyaç duydukları konutları alamaz hale gelecektir. Bu durumda yaklaşık 1 milyona yakın konut stoku olan ülkemizde yeni projelerin önü mutlaka kesilecektir. Son dört yıldır, üretilen konutların büyük çoğunluğunun yüzde 1 oranında KDV'ye tabi tutulması ve faizlerin aylık yüzde 1 oranının altında seyretmesi sayesinde, sektörümüz çalkantılardan etkilenmemiştir” dedi.

Recep Oram / İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü

Yeni projeleri olumsuz etkilenir

Konut faizlerinin yüksek, konut talebinin ise düştüğü dönemlerde lüks konut talebinin azaldığını ve KDV düzenlemesinin de etkisiyle söz konusu segmentteki konutlara olan talebin daha da düşeceğini dile getiren Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram ise, “Diğer taraftan büyük şehirler dışındaki 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda KDV uygulaması, tüketiciye olumlu bir şekilde yansıyacak. Düzenleme büyük şehirlerdeki yeni konut projelerine olan talebi ise olumsuz etkileyecektir. Uygulama, alınacak yeni ruhsatlar kapsamında inşa edilecek konutları kapsayacağından, devam eden projeler ile aynı nitelik ve konumdaki yeni projelerin fiyatları arasında geçici bir fark oluşmasına sebep olabilecektir” dedi.

Ersun Bayraktaroğlu / PwC Türkiye Başkanı

Konutta KDV pazarlıkları başlayabilir

PwC Türkiye Gayrimenkul Sektör Lideri Ersun Bayraktaroğlu da, KDV'nin inşaat sektörünün öteden beri sorun yaşadığı bir vergi olduğuna değinirken, “Üretim sürecinde yüklenilen KDV'nin finansmanı önemli bir maliyet yaratmaktadır. 150 m2'nin altındaki konutlarda uygulanmakta olan %1'lik KDV,  geliştiricilere iade talep edebilme imkanı verse de prosedürün zorluğu ve uzunluğunun hem mükellef ve hem de idare tarafında sorun yaratmakta olduğu da bir gerçektir. Bireysel üreticilerin de aktif olarak faaliyet gösterdiği konut pazarında artan KDV oranları alıcılarla satıcıları karşı karşıya getirebilecek ve suç olmasına rağmen KDV pazarlıkları başlayabilecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Işıl Dinçer / TSKB Değerleme Genel Müdürü

Piyasa olumsuz etkilenir

Son dönemdeki düzenlemelerinin sektördeki durgunluğu ortadan kaldırabilecek olumlu gelişmeler olduğunu dile getiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, yapılan son KDV düzenlemesinin diğer düzenlemeleri bir anlamda eksik bıraktığının altını çizdi. Kentsel Dönüşüm, 2B ve Mütekabiliyet yasalarının çıkarılmasının ardından sektörde olumlu havanın esmeye başladığını söyleyen Dinçer, “Piyasanın yavaş yavaş canlanacağı konuşulurken, söz konusu KDV düzenlemesi ile birlikte çok ciddi bir vergi ilavesi oluşturuldu. Düzenlemenin etkileri ile konut fiyatlarında meydana gelecek olan artış ile birlikte tüketici tarafının alımları düşecek ve dolayısı ile sektör bu durumdan olumsuz etkilenecektir” dedi.

Yavuz Karaman/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tamer Özyurt: Yeni KDV sisteminde bizim gibi kaliteli ama sade konut yapan kazanacak!
  • 02.01.2013 13:02

Tamer Özyurt: Yeni KDV sisteminde bizim gibi kaliteli ama sade konut yapan kazanacak!

Yeni KDV düzenlemesinin lüks-sosyal konut ayrımını kolaylaştıracağını söyleyen Ö ...

Süleyman Çetinsaya: Konut alımı için doğru zaman! Tek sorun KDV!
  • 22.12.2012 13:25

Süleyman Çetinsaya: Konut alımı için doğru zaman! Tek sorun KDV!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, konut kredi faiz oranlar ...

Mehmet Şimşek: Konutta KDV oranları adaleti güçlendirecek şekilde düzenlenecek!
  • 26.11.2012 16:11

Mehmet Şimşek: Konutta KDV oranları adaleti güçlendirecek şekilde düzenlenecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konutta KDV oranlarıyla ilgili bu sene içerisinde B ...

Konut satışlarındaki KDV belirsizliği 5 aydır devam ediyor!
  • 01.11.2012 12:12

Konut satışlarındaki KDV belirsizliği 5 aydır devam ediyor!

İnşaat sektöründe durgunluğa neden olan KDV belirsizliği halen sürüyor. 1 Hazira ...

Konutta yeni KDV sisteminin ayrıntıları belli oluyor!
  • 20.08.2012 09:27

Konutta yeni KDV sisteminin ayrıntıları belli oluyor!

Kamuoyunda ‘Robin Hood’ vergisi olarak bilinen, lüks konutlardan yüksek, sosyal ...