maritbet girişmaritbet
Konutta KDV oranı karmaşası devam ediyor!

Konutta KDV oranı karmaşası devam ediyor!

Konutlar için verilecek vergilrin hesaplanaması tartışma konusu olmaya devam ediyor

İnşaat sektöründe, bu günlerde en çok tartışılan konu bu.  .  Her ikisi de 100 metrekare olan iki ev var.Biri Çankırı'da, diğeri İstanbul'da.. Bu gün itibariyle, her ikisinin KDV oranı yüzde 1.   Ancak yakında değişecek ve İstanbul'daki yüzde 18 olacak. 

ORAN AYNI AMA VERGİ FARKLIYDI

Çankırı'daki ev 50 bin lira, KDV'si de 500 lira.   İstanbul'da (Şişli'de) olan ev 1 milyon lira, KDV'si de 10 bin lira.   Bu duruma göre; İstanbul'daki evin KDV'si, Çankırı'daki ev için hesaplanan KDV'nin 20 katı oluyor.   Başka bir anlatımla, İstanbul Şişli'deki veya Etiler'deki 100 m2'lik ev için ödenen KDV tutarı; Çankırı, Batman, Tunceli ya da Sinop'taki 50 bin TL değerindeki 100 m2'lik ev için ödenen KDV'nin 20 katı oluyordu.   Nedense, bu yetersiz görüldü!

360 KATI OLSUN İSTENİYOR

Geçtiğimiz hafta, konutlarda KDV oranını artırma konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki veren6322 sayılı yasa TBMM'de kabul edildi. İki gün önce de Cumhurbaşkanı'na imzaya gönderildi. Yasanın yeni hükmünde, Bakanlar Kurulunun; “...  bazı malların perakende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkili” olduğu şeklinde düzenleme yapıldı. Buna göre, Bakanlar Kurulu konut teslimleri için;

- İnşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak,

- Yüzde 1,8 ve 18 şeklinde KDV oranları belirleyebilecek. Böyle olunca, İstanbul Şişli'de veya Etiler'deki değeri 1 milyon lira olan 100m2'lik evin KDV oranı yüzde 18, KDV'si de 180 bin TL olacak. Başka bir anlatımla, her ikisi de 100 metrekare olan iki evden, Batman'daki ev için 500 TL, İstanbul Şişli'deki 100 m2'lik ev için de bunun 360 katı yani 180 bin lira KDV ödenecek. 

1 HAZİRAN'DAN ÖNCEKİ RUHSAT

Yukarıdaki uygulama, 1 Haziran 2012 tarihinden önce alınan “konut inşaat projeleri” ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından, ihalesi bu tarihten önce yapılan konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimi hariç olmak üzere, Kanun'un yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.  İnşaatlarda vergi uygulaması, KDV yönünden özellikli durumlar, vergi incelemesi, hasılat paylaşımı, yap-işlet-devret ve GYO'lar için ayrıca Bkz.www.insaatakademi.com.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Dünyanın hiç bir ülkesinde, inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yer esas alınarak, farklı KDV oranı belirlenmesi söz konusu değil. Bu uygulama Türkiye'de ilk olacak.  Oldu olacak, Etiler'den alınacak konfeksiyon ürünleri de, yenilecek yemek de kalınacak otel de içilen su da yüksek oranda KDV'ye tabi olsun! İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü.   Ekonominin üçte birini “doğrudan” üçte birini de dolaylı olarak ilgilendiriyor. Bu sektördeki “durgunluk veya canlılık” ekonomiye aynen yansıyor. Bu nedenle, KDV artırımının etkilerini iyi analiz etmek gerekiyor. Özellikle yeni projelerin önünü tıkayacak. Oranın 17 puan artması istihdamı 300 bin kişi azaltacak. Sektörde küçülmeye neden olması ve en önemlisi, kayıt dışılığın azaltılması amaçlanırken, kayıt dışılığın artırılacak olması, olayın düşündürücü yönlerinden bazıları. Konutlarda KDV artırımı ile ilgili kararname çıkartılmadan;  sektörü özellikle istihdam, kayıt dışılık ve ekonomiye etkileri yönüyle değerlendirmekte yarar var. . 

Şükrü Kızılot/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!
  • 24.06.2021 16:36

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baran, yönetim kurulu üyeleriyle Hazine ...

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı
  • 02.01.2019 13:48

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı

Konut, otomobil, beyaz eşya ve mobilya alacaklar için büyük indirim imkanı sunan ...

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'
  • 05.05.2017 14:12

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut ve işyeri alımlarındaki KDV istisnasına ilişkin ...

KDV indirimiyle 2017'de 1,5 milyon konut satışına ulaşılır
  • 03.02.2017 12:17

KDV indirimiyle 2017'de 1,5 milyon konut satışına ulaşılır

Konutta KDV indiriminin eylül sonuna uzatılması sektörü rahatlatacak. 2017'de ko ...

KDV indirimi orta gelirliye ev aldıracak!
  • 03.02.2017 10:42

KDV indirimi orta gelirliye ev aldıracak!

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, KDV indiriminin orta gelirli vatand ...