maritbet girişmaritbet
Konutta KDV oranı değişti! İşte hangi eve ne kadar vergi ödeneceği sorusunun cevabı!

Konutta KDV oranı değişti! İşte hangi eve ne kadar vergi ödeneceği sorusunun cevabı!

Konut vergisinde sistem değişti. Konutta KDV oranı konutun değeri ve metrekaresine göre değil, arsanın fiyatına göre belirlenecek

 

Konut vergisinde sistem değişti. Konutta KDV oranı konutun değeri ve metrekaresine göre değil, arsanın fiyatına göre belirlenecek. Bu büyük kentlerde verginin yüzde 18'e çıkması anlamına geliyor.

Konut alımlarında uygulanacak katma değer vergisi sistemi yenilendi. Konut teslimlerinde şimdiye kadar uygulanan 150 m2 ve üstüne yüzde 18, 150 m2 altına yüzde 1 KDV oranları değiştirildi. Buna göre konut alımlarında KDV, konutun değerine göre değil, arsanın metrekare değerine göre belirlenecek.

Arsa birim metrekare vergi değeri bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak.

500-BİN LİRA ARASI YÜZDE 8

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, bazı vergi kanunlarında yer alan tevkifat nispetleri, Damga Vergisi ve harç oranları ile bazı mal ve hizmetlere uygulanan çeşitli vergi, fon ve kesintilere ilişkin oran ve tutarları yeniden belirlendi.

Buna göre, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi oranlarının tespitine ilişkin kararın 1'inci maddesine yeni bir fıkra ekledi.

Net alan 150 metrekareye kadar konutlardaki 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde (16.05.2012 tarihli ve 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve risk alanı olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatı sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanunu'na istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri; 500 lira ile bin lira (bin lira hariç) arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 vergi oranı, bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak.

150 M2 VE ÜSTÜNE YÜZDE 18'Dİ

Mayıs ayında TBMM Genel Kurulu'nda olan 'torba yasa' tasarısı ile konut teslimlerinde şimdiye kadar uygulanan 150 m2 ve üstüne yüzde 18, 150 m2 altına yüzde 1 KDV oranları, inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değeri esas alınarak farklılaştırılması kararlaştırıldı. Böylece 150 m2nin altı konutlarda KDV'nin artırılması öngörülüyordu. Ancak, konut sektöründe başlanmış işleri ve konut talebini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle karşı çıkılan bu düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda yumuşatıldı.

150 metrekarenin altındaki konutlardan yüzde 1 KDV alınmasını belirleyen yasayı tümden değiştiren, 'Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Haziran ayında kabul edildi.

Yasa'nın kabul edilmesi ile birlikte yaşanan değişimde, konutlara uygulanacak olan KDV konusunda, konutun büyüklüğü değil, vergi değerinin esas alınması kabul edildi. Yeni Kanun'a göre Bakanlar Kurulu'na bulunduğu semtlere göre konutlara yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 oranında KDV uygulama yetkisi geçti.

Yapılan değişikliklere göre, 'kentsel dönüşüm ve özelleştirme' kapsamındaki konutların bu vergi kapsamında tutulmasını içeren madde de değiştirildi.

Sektör liderleri yeni düzenlemenin, sektörü ciddi bir maliyet, satış, talep daralması ve bunların doğuracağı yan sorunlarla karşı karşıya getireceği görüşünde birleşiyorlardı.

ntvmsnbc

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!
  • 24.06.2021 16:36

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baran, yönetim kurulu üyeleriyle Hazine ...

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı
  • 02.01.2019 13:48

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı

Konut, otomobil, beyaz eşya ve mobilya alacaklar için büyük indirim imkanı sunan ...

Tapu harcı oranı değişti, konutta KDV oranı da  yüzde 8'e indi!
  • 05.05.2018 12:20

Tapu harcı oranı değişti, konutta KDV oranı da yüzde 8'e indi!

Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, ...

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'
  • 05.05.2017 14:12

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut ve işyeri alımlarındaki KDV istisnasına ilişkin ...