maritbet girişmaritbet
Konut KDV'sinde lükse dikkat!

Konut KDV'sinde lükse dikkat!

Lüks konutta KDV'ye dikkat etmek gerek. Şükrü Kızılot lüks konutu anlamanın kısa yollarını yazıyor

 

Konutta lüks KDV'si

BİR anket yapılsa ve vatandaşa; "Lüks konut nedir?" diye sorulsa, herhalde yüzde 1'i dahi; "Şu şu semtlerde yapılmış konutlar lükstür. Bunun dışındakiler değildir" diye yanıt vermez. Evin özelliklerine göre, lüks evin tanımını yapmaya çalışır.

VERGİ VE SEMT İLİŞKİSİ

Hürriyet'te daha önce yazdık. Şu anda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir yasa tasarısı var. Gelir ve Kurumlar vergileri başta olmak üzere, çok sayıda vergi yasasında değişiklik yapılmasını öngören bu tasanda yer alan düzenlemelerden biri de "konutlardaki KDV oranları" ile ilgili.. Tasarının yasalaşması halinde, Bakanlar Kurulu'na "konutlardaki KDV oranını ayrı ayrı belirleme yetkisi" veriliyor. Buna göre, konutların bulunduğu semt ve arsa birim değerleri göz önüne alınarak, farklı KDV oranları belirlenecek. Etiler'deki 100 m2'lik evin KDV oranı ile Batman veya Tunceli'deki evin satışındaki KDV oranlan farklı olacak.

FARK ZATEN VAR

 Tasarıyı hazırlayanların gözünden kaçan "ince bir nokta" var. Tunceli'deki 100 m2'lik evin değeri 50 bin lira ise, yüzde 1 KDV'si de 50 bin liranın yüzde 1'i yani 500 TL oluyor.  İstanbul Etiler'deki evin değeri 1 milyon lira ise, yüzde 1 KDV'si de 1 milyon liranın yüzde 1'i yani 10 bin TL oluyor. Başka bir anlatımla, İstanbul'daki 100 m2'lik ev için Tunceli'deki 100 m2'lik eve kıyasla, zaten 20 kat fazla KDV ödeniyor. Şimdi.. İstanbul Etiler'deki veya Şişli'deki 100 m2'lik evin KDV oranı yüzde 18 olursa ne olur biliyor musunuz? Yukarıdaki örneğe göre; Tunceli'deki evden yine 500 TL, Etiler'deki evden 180 bin TL KDV alınacak.

360 KAT FAZLA

Yukarıdaki hesaba bakar mısınız? İstanbul'daki 100 m2'lik ev için Tunceli'deki eve göre 360 kat daha fazla KDV ödenecek! Görüldüğü gibi 50 bin TL'lik evin KDV'si ile 1 milyon lira değerindeki evin KDV'si arasında "büyük bir uçurum" olacak. Halk arasında kullanılan; "Arkadaş sen ya dayak yememişsin ya da sayı saymasını bilmiyorsun" diye bir söz var. Bu da ona benzedi! O zaman; Etiler'de elbise alan, ayakkabı veya gözlük alan da, yemek yiyen hatta kuruyemiş veya su alan vatandaş da yüksek oranda KDV ödesin! Olacak iş mi bu? Yeni TTK'yı hazırlayanların "Avrupa'da var" diye savunmaya çalıştıkları ve olmadığı ortaya çıkınca, güç durumda kaldıkları gibi, sakın "Avrupa'da var" demeyin! Çünkü Avrupa'da böyle bir KDV uygulaması yok!

YÜZDE 1'DEN ALANLAR

Peki... KDV oranı yüzde 1 iken, müteahhitle anlaşıp proje üzerinden veya kaba inşaat halindeyken konut alanlar ne olacak? KDV de "vergiyi doğuran olay" konutların teslimi olduğu için "konut teslim tarihindeki KDV oranı" esas alınacak! Burada vatandaşın suçu ne? Müteahhidin suçu ne?

LOKOMOTİF SU KAYNATMASIN

 İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan bir sektör. Ekonominin üçte birini "doğrudan", üçte birini de "dolaylı" olarak ilgilendiriyor. Bu sektördeki "durgunluk veya canlılık" ekonomiye aynen yansıyor. Beyler... Lokomotif su kaynatmasın!..

Şükrü Kızılot-Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sektör konut vergisini değerlendiriyor
  • 20.04.2012 17:28

Sektör konut vergisini değerlendiriyor

Konut tesliminde alınan vergiye yeni düzenlemeler yapılıyor. ...

İkinci elde KDV matrahı yeniden tanımlandı!
  • 27.02.2018 17:32

İkinci elde KDV matrahı yeniden tanımlandı!

"Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına D ...

Konutta vergi kaybı 2 milyar dolar!
  • 10.12.2017 09:35

Konutta vergi kaybı 2 milyar dolar!

Konut satışlarında eksik beyan edilen satışlar yüzünden yıllık gelir kaybı 110 m ...

'Geçici vergi indirimlerini devreye soktuk'
  • 16.10.2017 16:45

'Geçici vergi indirimlerini devreye soktuk'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında önemli açıkl ...

"Bu atkı 100 metrekarelik evin vergisi kadar"
  • 13.02.2015 09:47

"Bu atkı 100 metrekarelik evin vergisi kadar"

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis 400 Euro'luk atkı takınca eleştirildi v ...

Değeri artan konut için daha fazla vergi mi ödenecek ?
  • 06.12.2014 14:13

Değeri artan konut için daha fazla vergi mi ödenecek ?

Değeri artan konutlardan daha fazla vergi alınması ile ilgili konu, 9-10 Nisan 2 ...