maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar: Araplar dairelerin kaporasını verdiler

Erdoğan Bayraktar: Araplar dairelerin kaporasını verdiler

Yabancıya konut satışını kolaylaştıracak çalışmada yasal süreç tamamlanmadan Türkiye'den ev ve villa satın almak isteyenler sıraya girdi

Yabancıya konut satışını kolaylaştıracak çalışmada yasal süreç tamamlanmadan Türkiye'den ev ve villa satın almak isteyenler sıraya girdi.

Meclis süreci bitmeden İran, Dubai ve Suudi Arabistanlı zenginler konut almak için müteahhitlerin kapısını çaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyetten çok ciddi kaynak beklediklerini belirterek, taslağın Meclis'te Genel Kurul gündemine gelmesinin ardından yabancıların müteahhitlere kapora vermeye başladığını söyledi. Bayraktar, "Mütekabiliyete ilişkin yasal düzenleme çok önemli. Şimdiden gelip konut almak isteyenler var. İstanbul ve Bursa gibi şehirlerde müteahhitlere kapora verenler var. Bunlar daha çok İran, Dubai ve Suudi Arabistan'dan." dedi.

Yasa değişikliği ile yabancılara mülk satışında aranan mütekabiliyet (karşılıklılık) şartı tamamen kaldırılmış olacak. Bir yabancı için 2,5 hektar olan en fazla satış yapılabilecek alan proje şartı kapsamında 30 hektara çıkarılıyor. Örneğin 100 dönüm boş arazi almak isteyen bir yabancı, buraya ilişkin projesini de geliştirmek zorunda. İnşaat sektörü temsilcilerine göre mütekabiliyet şartının kaldırılması yabancılara yaklaşık 1 milyon konut satışının önünün açılmasını sağlayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu hakkında bir grup gazeteciye Trabzon'da değerlendirmelerde bulundu. "Kentsel dönüşüm olmazsa olmazımız. Bir devletin zenginliği binalarıdır." diyen Bayraktar, yaşama hakkını koruyacaklarını kaydetti. Mülkiyetin anayasal bir hak olduğunu ifade eden Bayraktar, "Ancak bundan daha önemlisi insanların yaşama hakkı var. Deprem, sel ve heyelan olduğu zaman yok olan evlerin içinde insan olmasın. Bu riski taşıyan evleri yıkalım diyoruz. Yıkan vatandaşa kira yardımı gibi kolaylıklar getiriyoruz. Örneğin üçte ikilik nitelikli çoğunluk olan yerlerde üçte biri izale edeceğiz. Onun hissesinin değerini tespit edip açık artırmayla satacağız. İlk önce üçte ikiye teklif edilecek, olmazsa Hazine adına satın alınacak." dedi. Bu durumun riskli binalar için geçerli olacağını aktaran Bayraktar, sağlam binalarla ilgisi olmadığını kaydetti. Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde site modeli olacağını, içerisinde park ve bahçe bulunacağını kaydetti.

İstanbul, Ankara, Bursa ve Antalya'da göçü tersine çevirmenin mümkün olmadığını aktaran Bayraktar, bu tarz şehirlerin etrafa yayılması gerektiğine dikkat çekti. Bayraktar, İstanbul'a üçüncü havaalanının yanı sıra 400 kilometre metro yapılması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, "Singapur, Şanghay ve Manhattan'ı gösteriyorlar. Bunlar, güçlü olduğunun simgesi. Kalıcı zenginlik binalardır. Bizim bina stokunu yenilememiz lazım. 20 milyon konut stoku var. Bunun ıslah edilmesi lazım." dedi.

Bayraktar, inşaatlarda yöresel mimarinin de kullanılması gerektiğini ifade ederek, TOKİ'nin 500 bin konut yaptığını ve bunun zor bir konu olduğunu aktardı. Tek tip bina eleştirilerine ise, "Bunu herkes söyler ancak yapsınlar elini öpelim." cevabını verdi. Bayraktar, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında rayiç bedelin yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarılmasının hatırlatılması üzerine peşinde yüzde 20 indirim ve taksitli ödeme seçeneği bulunduğunu hatırlattı. Öte yandan Bayraktar, Arap yatırımcıların Trabzon'a da beş yıldızlı otel yatırımı yapacağını da ifade etti.

Ercan Baysal-Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...